0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Szemfüles vásárló buktatta le a tűzifacsalókat

Egy tűzifavásárló kérte az EUTR hatóság segítségét abban, hogy utánajárjon egy tűzifa-hirdető megbízhatóságának. A bejelentőnek a Nébih egy korábbi, tűzifacsalásokról szóló cikke alapján vált gyanússá a hirdető magatartása, aki szokás szerint mielőbbi utalást kért, viszont alig akart magáról adatokat megadni. A Nébih azonnal töröltette a csaló hirdetését, adatait pedig felvette a feketelistára.

A bejelentő az egyik legnagyobb hirdetési szolgáltatónál megjelent hirdetés alapján e-mailben vette fel a kapcsolatot a hirdetővel. Ezt követően a megadott telefonszámon folytatódott az egyeztetés, a hirdető mielőbbi e-mailes megrendelést sürgetett, amire az előre utaláshoz szükséges számlaszám megadását ígérte.

A vásárló számára azonban gyanússá vált, hogy a pontos cégnév megadása helyett egyre csak a megbízhatóságát hajtogatta, amit azzal is próbált megerősíteni, hogy állítása szerint e-mailben kapott visszaigazolást a Nébih-től a hirdetés jogszerűségéről.

Bár a Nébih valóban ellenőrizte a hirdetést néhány órával a megjelenése után, de nem a jogszerűségéről, hanem éppen a hiányosságairól küldött e-mailt a hirdetőnek. Az EUTR hatóság ebben a levélben kérte a hirdetőt arra is, hogy adja meg az azonosításához szükséges pontos adatait, ellenkező esetben a Nébih töröltetni fogja a hirdetést. A találékony csalók a Nébih üzenetében pár szót kicserélve, a hirdetésük jogszerűségét igazoló szöveget alakítottak ki, majd azt küldték meg a tűzifavásárlónak.

Szerencsére a bejelentő tudta, hogy

a Nébih a jogsértéseket, jogszerűtlen hirdetéseket teszi közzé, még a megfelelően megadott hirdetési adatok mellett sem ad ki „garancia nyilatkozatot” egy hirdetőről, hiszen nem ez a dolga.

A bejelentő felelősségteljes közreműködésének köszönhetően a hatóság intézkedett: a hirdetés törlése haladéktalanul megtörtént, az érintett telefonszám pedig felkerült a jogszerűtlen hirdetések adatai közé.

A Nébih tanácsai tüzifavásárláshoz:

  • Vásároljon ismert kereskedőtől!
  • Ellenőrizze a Nébih EUTR keresőjében a kereskedő EUTR azonosító számát, ellenőrizze cégadatait!
  • Nézze meg a Nébih feketelistáját! Ha szerepel rajta, semmiképpen ne vásároljon a hirdetőtől!
  • Tűzifát csak szállítójeggyel vegyen át!
  • Lerakodás előtt alaposan nézze meg a kiszállított fát!
  • Soha ne utaljon előre pénzt, főleg ismeretlen hirdetőknek!
  • Kétség esetén jelezze a jogszerűtlennek tűnő hirdetéseket a Nébih részére!
Forrás: Nébih