Back to top

Borból üdítőital – akár házilag is

A sangria kedvelt bor alapú üdítőital, ám nevének fordítása nem túl bíztató: érvágást, vérontást jelent a spanyol vér szóból eredeztetve.

A boros üdítőital...
A boros üdítőital...
Fotó: wikipedia
Ez az eredetileg Spanyolországból származó, bor alapú, alacsony alkoholtartalmú, édes ízesített üdítőitalfajta igen népszerű nyári frissítő lett.

Nevezik borpuncsnak, illetve aromás bornak is.

Különböző fajta vörösborok keverékéhez citrom- és narancs ( néha aroma), illetve cukor hozzáadásával készül. Alkoholtartalma 7 térfogat százalék körüli. Fogyasztása hidegen ajánlott, a nyári melegben ezért is népszerű hűsítő ital.

Amikor a vízfogyasztás veszélyes volt...

A hagyományos sangria vörösborból, apróra vágott gyümölcsből, szeszes italokból és fűszerekből készül - ezek kölcsönözik aromájukat és finom ízeiket az italnak. Bár az ital eredete homályba vész és Spanyolországgal hozzák kapcsolatba.

Azonban vélhetően már az ókori rómaiak is fogyasztottak valami hasonlót amikor a járványok miatt nem biztonságos ivóvizet borral, gyógynövényekkel és fűszerekkel "erősítették".

A 1964-es világkiállításon New York-ban a spanyol pavilonban mutatták be ezt az italt, világszinten a népszerűsége akkortól kezdett fokozódni. Az Európai Unió törvényi szabályozása (2014. óta) a sangriát „aromatizált boralapú italként” határozza meg.

Az uniós jogszabályok szerint az előkevert sangriát kereskedelmi forgalomban sangria néven csak akkor forgalmazhatják, ha az Portugáliában vagy Spanyolországban készült. A többi tagállamnak " ,,,-ban gyártott ízesített boralapú italként” kell hirdetnie, elneveznie.

Így készítsük házilag

A sangria egy nagyon változatos ital, hiszen az alapjául szolgáló bort, a gyümölcsöket, a fűszereket is mind változtathatjuk, valamint az édessége is szabályozható, tehát ez egy igazán sokféleképpen személyre szabható ital…

A sziruphoz: 10 dkg barnacukor, 1 dl narancslikőr és fahéj szükséges. Ezen kívül kell még 1 üveg vörösbor, 1-1-narancs, lime, citrom, fél kilogramm gyümölcs, például őszibarack, 5 dl jéghideg szóda és jégkocka.
A cukrot tűz felett feloldjuk a narancslikőrben, hozzáadjuk a fahéjat, majd kihűtjük. Hozzáöntjük a vörösbort, és jól lehűtjük. A citrusféléket felszeleteljük, a barackot darabokra vágjuk, a borhoz adjuk. Hozzátesszük a jeget, valamint a szódát, és már fogyasztható.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nyugalomba vonulnak a hernyók, most kell feltenni a hernyófogó öveket – növényvédelmi előrejelzés 41. hét

Végre nem szenvednek vízhiányban a növények, cserében viszont nagyon sok érőfélben lévő gyümölcs reped, ahogy megszívta magát vízzel, így elkerülhetetlen a nagymértékű rothadás. Van teendő a hernyókkal is, és hamarosan kezdhető az őszi lemosópermetezés.

Sváb gasztronómia a Vértesben

Kis síkság, sok hegy, természeti és épített emlékek, kulturális és gasztrokulturális élmények. Cseresek, szurdokerdők, karsztok váltják egymást. Röviden így jellemezhetnénk a Vértest. Mindennek tetejébe Kőhányáspusztán ékszerdobozként várja a vendégeket a Vérteserdő Zrt. Gróf Esterházy Móric Ökoturisztikai Központ és Turistaháza.

A mikroalgák bőséges, egészséges táplálékot és takarmányt ígérnek bármilyen környezetben

A globális élelmiszer-ellátás számos fenyegetéssel néz szembe, beleértve az éghajlatváltozást, a háborúkat, a kártevőket és a betegségeket. Az emberi szem számára parányi organizmus – a mikroalgák – megoldást jelenthetnek.

A hazai alma hazai piacra kerül

Almafogyasztást ösztönző kampányt indított az Agrármarketing Centrum, ezzel már hatodik éve népszerűsítve a zöldség- és gyümölcsfogyasztást. Az eseményen alma egészséges volta mellett az aszály miatti almatermés mennyiségére is felhívták a figyelmet, ami bár ellátja a hazai fogyasztási igényeket, ugyanakkor az ipari felhasználású alma termésmennyisége idén jelentősen lecsökkent.

Fekete bogyók augusztusban

Kétféleképp is találkozhatunk szederrel a kertekben: a vadszeder vékony, tüskés sarjaival gyomként gyűlik meg a bajunk, termetes nemesített fajtái viszont sok finom gyümölcsöt adnak. Ez utóbbiak gondozásához adunk tanácsot.

30 finom, alacsony szénhidráttartalmú étel, amit a dietetikusok ajánlanak

Manapság az alacsony szénhidráttartalmú diéták népszerűbbek, mint valaha. Jaclyn London, dietetikus szerint fontos megjegyezni, hogy csak azért, mert egy étel szénhidrátot tartalmaz, még nem jelenti azt, hogy egészségtelen. Sőt, a szervezetünknek szüksége van a szénhidrátokra a túléléshez.

Még inkább számít az ár

Az agrárágazatot, az ipart és a szolgáltató szektort egyaránt különösen érzékenyen érinti a nagy költségnövekedés. A folyamatosan emelkedő kiadások csak részben építhetők be a fogyasztói árakba, sok termék és szolgáltatás iránt pedig bizonyos fogyasztói árszint fölött lezuhan vagy megszűnik a kereslet. A termelők és kereskedők is érzik a változást.

Mi is pontosan a „longevity diéta”, és tényleg tovább fogunk élni tőle?

Talán hallottunk már a longevity, vagy "hosszú élet" diétáról, melynek szabályos követése hosszabb élettartamot ígér, de mi is ez pontosan, és különbözik-e egyáltalán más egészséges étrendektől?

A paprika is lehet mag nélküli

Különlegesen finom és egyedi formájú paradicsomot, mag nélküli snackpaprikát és kivételesen magas hozamú minidinnyét nemesít az izraeli székhelyű Breedx vállalat. 

Költségoptimalizálás a Fruit Logistica jelszava

2023. február 8–10. között rendezik a világ legnagyobb zöldség-gyümölcs frissáru-kereskedelem tematikájú üzleti találkozóját Berlinben. A kiállítók hivatalos jelentkezési határideje már lejárt, de a szervezők közleménye szerint várólistára még fel lehet iratkozni.