Back to top

Mikroba a méhcsaládok védelmére

A mézelő méhek fejlődő lárváit fenyegető legnagyobb veszély a hiányos táplálkozás, mert kifejlődve, nem képesek megfelelni a méh­család dolgozókkal szemben támasztott elvárásoknak.

Illusztráció
Illusztráció
A lárvákat a dolgozók táplálják az általuk gyűjtött nektárral és pollennel, saját komplex, tápanyagokban gazdag mirigyváladékával, a méh­pempővel. A királynőnek szánt lárva egész életében méhpempőn él. A dolgozók étrendje viszont néhány nap alatt átáll nektárra és pollenre. A méhpempő amellett, hogy a nektárnál és a virágpornál is táplálóbb, savassága, viszkozitása és peptidtartalma miatt igen erős antimikrobiális hatással rendelkezik, a méhpempőnek kitett mikrobák szinte mindegyike elpusztul – egy kivétellel.

Egy új kutatás szerint a lárvákban előforduló Bombella apis baktérium az egyetlen, amely képes szaporodni a méhpempőben.

A kutatók azt is kiderítették, hogy a méhpempő aminosav-tartalmának a növelésével a B. apis még táplálóbbá alakítja a méhpempőt. Amikor alultáplált méheknek adtak B. apis baktériumot, hamarosan utolérte a testtömegük a kontroll egyedekét. Tehát a mikroba képes volt átalakítani a nem elég tápláló tápanyagot. Ez felveti a lehetőséget, hogy B. apis baktériumot adagoljanak probiotikumként a méh­családoknak a táplálkozási eredetű stresszhatások ellen. Cukros vízben a B. apis több mint 24 óráig életben marad, vagyis a méhcsaládokat egyébként is etető méhészek a B. apist könnyen beépíthetik a méhek étrendjébe.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság/newsliveflorida.com
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2022/28 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Beköltöznek a szobanövények (és a pajzstetvek is)

Az egyre hűvösebb idő beköszöntével el kell kezdeni bevinni az eddig kertben „nyaraltatott” szobanövényeket, és a mediterrán eredetű, a komolyabb fagyokra érzékeny dézsás növények is lassan a teleltető helyükre kerülhetnek. A teleltetéskor gyakori probléma okozói a pajzstetvek, melyek ilyenkor szintén beköltöznek – a növénnyel együtt…

Jó irányba haladnak az európai fajvédelmi programok

Nagyon sok vadonélő állatfaj populációja virágzik, hála az Európa szerte futó visszatelepítési- illetve védelmi programoknak egy tanulmány szerint.

A tudósok új részleteket fedeznek fel a Yellowstone-ról egy óriási repülő elektromágnessel

A Virginia Tech és a U.S. Geological Survey tudósai egy 80 láb átmérőjű elektromágnessel vizsgálták meg a Yellowstone Nemzeti Park felszín alatti területét, hogy többet tudjanak meg a vízrendszerről - áll a sajtóközleményben.

A kutyák megérzik, ha stresszesek vagyunk

Egy kísérlet során a kutyák meglepően pontosan érzékelték a stresszes emberek izzadság- és leheletmintáit.

Méhlegelők növényei

Az utóbbi években több fontos hazai vadbeporzó faj egyedszáma is csökkent, a táplálkozási lehetőségek beszűkülése, a növénytermesztés szerkezetének átalakulása, élőhelyeik megszűnése a szántóföldek környezetében és az iparszerű gazdálkodási rendszerben alkalmazott gyomirtók és növényvédő szerek hatására.

Az omega-3 zsírsavak összefüggésbe hozhatók a serdülők figyelmi teljesítményével

A dokozahexaénsav (DHA) a serdülők nagyobb szelektív és tartós figyelemre való képességével, míg az alfa-linolénsav (ALA) az alacsonyabb impulzivitással hozható összefüggésbe - derül ki az ISGlobal, a "la Caixa" Alapítvány és a Pere Virgili Egészségkutató Intézet (ISPV) által támogatott központ által közösen vezetett tanulmányból.

Zümmögnek a drónok

A méhek által végzett beporzás helyettesítésének lehetőségeit kutatja a szingapúri Polybee cég a Nyugat-Sydneyi Egyetemen. A Hort Innovation kutatás-fejlesztési program támogatásával megvalósuló 60 millió dolláros kísérlet során miniatűr drónokat fejlesztenek, és a dél- ausztráliai Perfection Fresh cég farmjain tesztelik őket.

Oktatási és kutatási magyar-üzbég együttműködés

A Taskenti Állami Agráregyetemmel korábban megkötött együttműködést erősítette meg Aziz Botirovich Voitov üzbég mezőgazdasági miniszter, és Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora a KÁN Egyetemi napokon, Kaposváron..

Szokatlan módon született vipera Szegeden

A Szegedi Vadaspark terráriumában egy apró rákosi vipera tűnt fel. Mivel csak nőstényeket tartanak, így felmerült a lehetősége, hogy a kicsi szűznemzéssel jött világba. Ennél a fajnál pedig ez lenne az első dokumentált eset erre a szokatlan szaporodási módról.

Geográfusok segíthetik az erdőtüzek előrejelzését és megfékezését

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) geográfusai évek óta dolgoznak egy olyan módszer fejlesztésén, amely hatékonyabbá teheti a kialakult erdőtüzek elleni védekezést, és segítheti azok előfordulásának előrejelzését is - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága a hét elején az MTI-t.