0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Turisták nyitottak meg egy csapot a tanyán, több mint egy hónapig folyt a víz

Egy bajorországi tanyán kinyitották a lezárt csapot a turisták, a víz hetekig ömlött, és a legelők mocsárrá változtak. A rendőrség keresi az elkövetőket.

Az Alpok lábánál, az Oberstdorf melletti Kornauban élő gazdálkodó család reszket a következő vízszámlától. Tudják ugyanis, hogy legalább 6 millió liter víz folyt ki egy csapból a gazdaságukban, mert amikor nem tartózkodtak ott, valaki kinyitotta a vízcsapot és úgy is hagyta.

A rendőrség keresi a tettest, aki nyitva hagyta a csapot.

Az már biztos, hogy a meghibásodás kizárt – valaki szándékosan nyitotta meg a csapot és a szelepet. A gazda és családja állítja, hogy nem ők voltak. Sok jel viszont arra utal, hogy turisták lehettek a tettesek.

A kérdéses csap az épületek előtt áll, amelyet a gazdák csak a szarvasmarha-legeltetési szezonban használnak. A tulajdonosok azt állítják, hogy áprilisban elzárták a kút főszelepét, amikor befejezték a felkészülést a legeltetési szezonra és rendbe tették a nyári pajtát. Minden jel arra mutat, hogy valaki kinyitotta, de már nem zárta el a csapot májusban, de nem a háziak lehettek azok.

Ennek eredményeként a víz több héten át ömlött a mezőre.

A mérőműszer szerint több mint 6000 köbméter víz folyt el.  A gazdának több mint 10 000 eurót kellene fizetnie érte.

Azonban nem ez az egyetlen kár, ami történt. A nyitott csapból több mint egy hónapon át folyó víz elárasztotta a legelőket, 7 hektár füves terület mocsárrá változott.

A gazda akkor döbbent rá, hogy mi történt, amikor egy másik legelő kerítését kellett megjavítania. A teheneket a legelőre hajtotta, ahová az itató is tartozott, és az állatok elkezdtek a vízzel átitatott talajon pancsolni. Nem tudni, hogy az elöntött legelőt meg lehet-e egyáltalán menteni,  de az idei szezonra egészen biztosan használhatatlanná vált.

 

Forrás: farmer.pl