Back to top

Betegségek csak öntözött területeken terjednek – növényvédelmi előrejelzés 29. hét

Változatlanul a hőség határozza meg a kertészeti kultúrák növényvédelmi helyzetét. A kórokozók csak ott jutnak szóhoz, ahol esett az eső vagy öntöznek, a rovarkártevők többségének viszont nagyon kedveznek a körülmények. Különös figyelmet igényel a dió, szőlőben pedig az amerikai szőlőkabóca.

Kisebb mértékű lehűlés után folytatódik az igazi nyár. Bár az éjszakák hűvösek, a nappali maximumhőmérsékletek ismét meghaladják a 30 °C-ot. Eső ismét csak szórványosan esett, így tovább tart az aszály. Az extrém napsugárzás több növényen okoz napégést, ami rontja a termés minőségét. A jelenlegi időjárás elsősorban a rovarkártevőknek kedvez, a betegségek terjedésének csak a csapadékot kapó körzetekben, illetve öntözött kultúrákban van meg a feltétele.

Almásokban továbbra is folyamatos, helyenként enyhülő az almamolyok rajzása,

a csapdák 15-25 darabot fognak hetenként. A levéltetű-fertőzöttség észlelési szintre esett vissza, kismértékben a vértetűtelepek száma is csökkent. Az almalevél-aknázómoly rajzik, de a csapdák heti fogása csupán 10 darab körüli. Az almafa-varasodás tünetei csak ott erősödtek, ahol esett az eső, illetve elhanyagolták a korábbi kezeléseket. Ugyanez figyelhető meg a lisztharmat esetében is.

Meggyen és cseresznyén a szárazság gátolta a blumeriellás levélfoltosság terjedését, de fontos teendő a szüret utáni védekezés folytatása, mert a jövő évi rügydifferenciálódás érdekében meg kell akadályozni a korai lombhullást.

A dió termését is megfertőzheti az almamoly, figyelni kell rá
A dió termését is megfertőzheti az almamoly, figyelni kell rá
Fotó: Dr. Aponyi Lajos
A szilvásokban nem emelkedett a moníliával fertőzött gyümölcsök száma, ám így is szembetűnő. A moníliától elhalt hajtásvégek aránya 1-3%. Csökkent a szilvamolyok száma a feromoncsapdákban, a lehullott termésben a fertőzött gyümölcsök aránya 2-6%.

Keleti gyümölcsmolyból a csapdák jelenleg háromnaponként 11-19 darabot fognak, valamivel kevesebbet, mint az előző időszakban.

Már a nyugati tájegységekben is megkezdődött a nyugati dióburok-fúrólegyek rajzása,

a sárga fogólapokon hetente mintegy 10 darab észlelhető. Folyamatos rajzásra kell felkészülni, a rajzás elhúzódhat szeptember elejéig is. Ugyanakkor figyelni kell az almamoly károsítására is, mert az a dió termését is megfertőzheti.

Szőlőültetvényekben folyamatosan fertőznek az amerikai szőlőkabóca lárvái, fejlődésük elhúzódó, főként L2-L5 lárvafokozatú egyedeket lehet megfigyelni. A kórokozók fejlődése csak az esőt kapott térségekben erősödött. Az érzékeny szőlőfajták fiatal hónaljhajtásai ismét gyakori a nemezes gubacsatka friss levéltünete.

Zöldségféléken, különösen a keresztesvirágúakon (káposztafélék, retek, torma stb.)

tömegesen táplálkoznak a szomjazó földibolhák.

A levélhámozgatás a növények elszáradásához vezethet a védekezés elmaradása esetén.

Részletes növényvédelmi előrejelzést olvashatnak a www.magyarnovenyorvos.hu honlapon.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egy savanyított étel, amit naponta kellene enni az egészségesebb emésztésért

Az olyan erjesztett élelmiszerek, mint a savanyú káposzta és a savanyú uborka remek probiotikum források. A probiotikumok olyan jó baktériumok, amelyek segítenek az emésztés javításában, az immunitás erősítésében és a fogyásban. A magas rosttartalmú savanyúságok, különösen a prebiotikumokban gazdag ételek fogyasztása elengedhetetlen az egészséges bélrendszerhez.

Kutatási eredmények Dél-Tirolból

A dél-tiroli gyümölcstermesztés, mezőgazdaság és élelmiszeripar előmozdításán dolgozik az 1962 óta működő Laimburg Kutatóközpont. Az intézményben 200 alkalmazott évente 350 témával foglalkozik, amelyek meghatározásában szorosan együttműködnek a termelők képviselőivel. Legújabb kutatási jelentésükből ismertetünk néhány eredményt.

Idén a borzas len kap figyelmet

Az Év Vadvirága kezdeményezés célja a hazánkban honos, ritka vagy ritkulóban levő növényfajok megismertetése, védelme és a hozzájuk kötődő problémák feltárása, bemutatása. A szavazásra jelölt fajok ezúttal a szárazabb, sztyeppi élőhelyekhez kötődtek, így a szervezők ezen élőhelyek fontosságára és megőrzésük lehetőségeire kívánják felhívni idén a figyelmet.

Kevesebb burgonya, alma

A berlini Nemzetközi Zöld Hét alkalmából a Türingiai Statisztikai Hivatal összesítette a tartomány tavalyi mezőgazdasági teljesítményét.

A cuki gyümölcs jobban fogy

A spanyol SanLucar zöldség-gyümölcs nagykereskedő cég a 101 kiskutyával pörgeti fel az eladásait, egyelőre csak Németországban és Ausztriában. Ráadásul spanyolországi narancsültetvény-látogatást is nyerhetnek a dalmatás csomagolású termékek vevői. Az ötlet nem rossz.

Változott a fogyasztói magatartás

A magyar zöldség-gyümölcs árakat a globális hatások mellett az idényjelleg és az időjárás is erősen befolyásolja. A kereskedelmi láncok törekednek arra, hogy minél több magyar eredetű terméket kínáljanak és kiegyenlített legyen a forgalom, derült ki a körkérdésünkre adott válaszokból.

Még mielőtt feledésbe merülne

Egy sor olyan zöldséget ismerünk mi is, amelyek nélkül egy generációval korábban még elképzelhetetlen volt a téli étrend, most pedig az adja a folyamatos témát az ágazatnak, hogy miként lehetne a forgalom visszaesését megállítani. Nyugat-Európa tradicionális téli zöldsége, a halványított cikória is ezzel küzd, a Belgiumban másodszor megrendezett cikóriahét fogyasztásélénkítő hatása azonban úgy tűnik, meggyőző.

Januártól a Nébih felületén kell vezetni az elektronikus permetezési naplót

A Nébih elektronikus gazdálkodási napló (e-GN) rendszerébe integrálódik az elektronikus permetezési napló. A felületen január 1-jétől a 10 hektárnál nagyobb összterületen gazdálkodóknak naprakész nyilvántartást kell vezetniük a szántóföldi kultúrában végzett rovarölő szeres kezelésekről.

A türelem orchideát terem

Csak nagyon kevesen vállalkoznak orchidea termesztésére üzemi körülmények között, mégis a tordasi Botta Kertészet egy különleges szépségnek, a cymbídium orchidea (csónakorchidea) termesztésére szakosodott. A családi kertészet az orchideát vágottvirágként és cserepes dísznövényként is értékesíti, évről évre igyekeznek gazdag szín- és fajtaválasztékkal kielégíteni a piaci igényeket.

Hosszú életet biztosíthat az északiak táplálkozási modellje

Ha valaki megkérdezné, hogy melyik a legegészségesebb régió a Földön, mit választanánk? Japánt, ahol Okinawa kék zónája található, és ahol az emberek rendszeresen 100 év felett is jó egészségben élnek? A Földközi-tenger vidékét? Bár a világ számos helyét meg lehetne említeni, az észak-európai régiót gyakran figyelmen kívül hagyják. Pedig nem kellene...