Back to top

Betegségek csak öntözött területeken terjednek – növényvédelmi előrejelzés 29. hét

Változatlanul a hőség határozza meg a kertészeti kultúrák növényvédelmi helyzetét. A kórokozók csak ott jutnak szóhoz, ahol esett az eső vagy öntöznek, a rovarkártevők többségének viszont nagyon kedveznek a körülmények. Különös figyelmet igényel a dió, szőlőben pedig az amerikai szőlőkabóca.

Kisebb mértékű lehűlés után folytatódik az igazi nyár. Bár az éjszakák hűvösek, a nappali maximumhőmérsékletek ismét meghaladják a 30 °C-ot. Eső ismét csak szórványosan esett, így tovább tart az aszály. Az extrém napsugárzás több növényen okoz napégést, ami rontja a termés minőségét. A jelenlegi időjárás elsősorban a rovarkártevőknek kedvez, a betegségek terjedésének csak a csapadékot kapó körzetekben, illetve öntözött kultúrákban van meg a feltétele.

Almásokban továbbra is folyamatos, helyenként enyhülő az almamolyok rajzása,

a csapdák 15-25 darabot fognak hetenként. A levéltetű-fertőzöttség észlelési szintre esett vissza, kismértékben a vértetűtelepek száma is csökkent. Az almalevél-aknázómoly rajzik, de a csapdák heti fogása csupán 10 darab körüli. Az almafa-varasodás tünetei csak ott erősödtek, ahol esett az eső, illetve elhanyagolták a korábbi kezeléseket. Ugyanez figyelhető meg a lisztharmat esetében is.

Meggyen és cseresznyén a szárazság gátolta a blumeriellás levélfoltosság terjedését, de fontos teendő a szüret utáni védekezés folytatása, mert a jövő évi rügydifferenciálódás érdekében meg kell akadályozni a korai lombhullást.

A dió termését is megfertőzheti az almamoly, figyelni kell rá
A dió termését is megfertőzheti az almamoly, figyelni kell rá
Fotó: Dr. Aponyi Lajos
A szilvásokban nem emelkedett a moníliával fertőzött gyümölcsök száma, ám így is szembetűnő. A moníliától elhalt hajtásvégek aránya 1-3%. Csökkent a szilvamolyok száma a feromoncsapdákban, a lehullott termésben a fertőzött gyümölcsök aránya 2-6%.

Keleti gyümölcsmolyból a csapdák jelenleg háromnaponként 11-19 darabot fognak, valamivel kevesebbet, mint az előző időszakban.

Már a nyugati tájegységekben is megkezdődött a nyugati dióburok-fúrólegyek rajzása,

a sárga fogólapokon hetente mintegy 10 darab észlelhető. Folyamatos rajzásra kell felkészülni, a rajzás elhúzódhat szeptember elejéig is. Ugyanakkor figyelni kell az almamoly károsítására is, mert az a dió termését is megfertőzheti.

Szőlőültetvényekben folyamatosan fertőznek az amerikai szőlőkabóca lárvái, fejlődésük elhúzódó, főként L2-L5 lárvafokozatú egyedeket lehet megfigyelni. A kórokozók fejlődése csak az esőt kapott térségekben erősödött. Az érzékeny szőlőfajták fiatal hónaljhajtásai ismét gyakori a nemezes gubacsatka friss levéltünete.

Zöldségféléken, különösen a keresztesvirágúakon (káposztafélék, retek, torma stb.)

tömegesen táplálkoznak a szomjazó földibolhák.

A levélhámozgatás a növények elszáradásához vezethet a védekezés elmaradása esetén.

Részletes növényvédelmi előrejelzést olvashatnak a www.magyarnovenyorvos.hu honlapon.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fenntarthatóság az almatermesztésben

Hetven országból érkezett tizenhatezer látogatóval zárta háromnapos rendezvénysorozatát a 12. Interpoma kiállítás Bolzanóban. Négy év kihagyás után került sor a nemzetközi találkozóra, és rekordot döntött a külföldi érdeklődés.

A vörösbor már nem kedvencük a franciáknak - egyre kevesebbet isznak belőle

A bor a francia kulturális örökség egyik alappillére. Viszont a trendek változnak, most Franciaországban sokkal kevesebb bort isznak, mint egy évtizeddel ezelőtt. A gallok egyik szimbóluma, a vörösbor, de ez iránt csökkent az érdeklődés a legnagyobb mértékben.

A fügekaktusz minden porcikáját hasznosítják Szicíliában

A fügekaktusz termése ehető, és nemcsak eredeti termőhelyén, Mexikóban és Dél-Amerikában fogyasztják, hanem szerte a világon. Szicíliában is régóta termesztik, és a jó minőség, nagy méret érdekében speciális termesztéstechnológiát fejlesztettek ki. A térségben hagyományosan likőrt, lekvárt és fügesajtot is készítenek belőle, az utóbbi időben pedig aszalványt is.

A műtrágyák megváltoztatják a poszméhek virágérzetét

A műtrágyák korlátozzák a beporzást, mert időlegesen megváltoztatják a poszméhek virágérzetét. A beporzók ritkábban szállnak le a műtrágyával, vagy növényvédő szerekkel nemrégiben permetezett virágokon, mivel képesek észlelni a virág körüli elektromos tér változásait - állapították meg a kutatók.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

A lezárások miatt nem jön a kínai fokhagyma

Több mint tíz évig töretlenül nőtt a Kínából exportált fokhagyma mennyisége, a csúcsot a pandémia első évében érte el. Azóta azonban a folyamatos lezárások miatt mindig van valami gond a szállítással; pedig a minőség most jobb, mint szokott.

Növénynemesítésők találkozója

Emléknappal ünnepelte meg a Növénynemesítők Egyesülete azt a korszakos jelentőségű, első magyar növénynemesítési könyvet, amelyet éppen 200 évvel ezelőtt adtak ki. A jeles alkalmat konferenciával is egybekötötték, ahol a magyar növénynemesítés kiváló professzorai ismertették az szántóföldi és kertészeti növénynemesítés kutatás-fejlesztésének és oktatásának helyzetét és kihívásait.

Évi 60 ezer tonna alma Dél-Tirolból

A caldarói Roen szövetkezetet hat éve hozta létre két több 50 éves dél-tiroli termelő és értékesítő szövetkezet és egy nagykereskedő. Az új cég évi 60 ezer tonna almát vesz át a tagjaitól és viszi piacra a VOG konzorciumon keresztül. Az Interpoma kiállítás Fenntarthatóság az első elnevezésű túráján jártunk az új hűtő- és csomagolóházban.

Zöldség- és gyümölcstermelői szervezetek támogatása

Az alábbiakban a zöldség-gyümölcs termelői szervezetek támogatására vonatkozó új elemeket tekintjük át az Európai Unió 2023-2027 közötti Közös Agrárpolitikájában. A jelen és a jövő az innováción és a technológiai fejlődésen túl az elismert termelői szervezetek által benyújtott, a felelős hatóság által elfogadott operatív programokban szereplő, az ágazati célkitűzéseket szolgáló tevékenységek végrehajtása nyomán alakul.

Egymilliárd euró kellene az érdemi iskolagyümölcs-programra

Az Európai Bizottság által a témában szervezett konferencián fejtette ki Philippe Binard, az európai frissáru-ágazati szövetség, a Freshfel Europe elnöke, hogy szükségszerű az uniós iskolagyümölcs-program felülvizsgálata és javítása, illetve a rászánt összeg növelése.