A csicseriborsó Indiában, Marokkóban, Dél-Amerikában és Afrika számos országában közkedvelt hüvelyes, sok helyen tömegélelmezési cikk. Hazánkban inkább a reformtáplálkozás népszerű alapanyaga. Az egyik legjobb növényi fehérjeforrás, így például a vegánok számára szinte kikerülhetetlen. Mivel alacsony ára mellett tápértéke kiemelkedő, felhasználása pedig sokoldalú egy igazán szuper élelmiszerként tekintünk rá.
A Global Pulse Confederation kereskedelmi szervezet szerint idén 20 százalékkal csökkenhet a csicseriborsó globális mennyisége, aminek fő oka az éghajlatváltozás és az ukrán-orosz háború okozta helyzet, ami felborította a hüvelyes kereskedelmét.
A csicseriborsó és a belőle készült krémes hummusz iránti kereslet növekedése egybeesett a terméshozam csökkenésével az Egyesült Államokban és Ukrajnában, valamint az Oroszországgal szemben bevezetett gazdasági szankciókkal. Ez azért figyelemreméltó, mert Oroszország teszi ki a termény globális exportjának legalább negyedét, ami évi 200-250 000 tonnás értéket jelent.
A termés nagy részét általában Harkiv tartományban termesztik, ahol ezt most a harcok akadályozzák.
Az Egyesült Államokban viszont a legnagyobb problémát az időjárás jelenti. Az ország a világ negyedik legnagyobb csicseriborsó-exportőre, és az éghajlatváltozás miatt az ottani gazdáknak komoly gondot okoz a beérkező megrendelések teljesítése.
Az amerikai mezőgazdasági minisztérium szerint a tavalyi aszályos időjárás Washington és Észak-Dakota államokban 10,5 százalékkal csökkentette a csicseriborsó kínálatát az Egyesült Államokban.
Ez természetesen drasztikus áremelkedést eredményezett a piacon. A csicseriborsó idén 12 százalékkal drágább, mint a tavalyi év azonos időszakában, és akár 17 százalékkal drágább, mint a koronavírus-járvány előtti időszakban.