Back to top

Veszélyben a hummusz

Csicseriborsóból 20 százalékkal kevesebb mennyiség érhető el idén, ami az árára is hatással lesz, vélik a piaci elemzők, Az okok az orosz-ukrán háborúra és az éghajlati válságra vezethetők vissza. A csicseriborsóból készült hummusz akár hiánycikk is lehet.

A csicseriborsó Indiában, Marokkóban, Dél-Amerikában és Afrika számos országában közkedvelt hüvelyes, sok helyen tömegélelmezési cikk. Hazánkban inkább a reformtáplálkozás népszerű

alapanyaga. Az egyik legjobb növényi fehérjeforrás, így például a vegánok számára szinte kikerülhetetlen.  Mivel alacsony ára mellett tápértéke kiemelkedő, felhasználása pedig sokoldalú egy igazán szuper élelmiszerként tekintünk rá. 

Most viszont veszélybe került az elérhetősége, és valószínűleg az ára sem marad kedvező.

A Global Pulse Confederation kereskedelmi szervezet szerint idén 20 százalékkal csökkenhet a csicseriborsó globális mennyisége, aminek fő oka az éghajlatváltozás és az ukrán-orosz háború okozta helyzet, ami felborította a hüvelyes kereskedelmét.

A csicseriborsó és a belőle készült krémes hummusz iránti kereslet növekedése egybeesett a terméshozam csökkenésével az Egyesült Államokban és Ukrajnában, valamint az Oroszországgal szemben bevezetett gazdasági szankciókkal. Ez azért figyelemreméltó, mert Oroszország teszi ki a termény globális exportjának legalább negyedét, ami évi 200-250 000 tonnás értéket jelent.

További nehezítő tényező, hogy a háború miatt az ukrán gazdák idén csak nagyon korlátozott mennyiségben tudtak csicseriborsót vetni, ami körülbelül közel. 50 000 tonna veszteséget jelent.

A

termés nagy részét általában Harkiv tartományban termesztik, ahol ezt most a harcok akadályozzák.

Az Egyesült Államokban viszont a legnagyobb problémát az időjárás jelenti. Az ország a világ negyedik legnagyobb csicseriborsó-exportőre, és az éghajlatváltozás miatt az ottani gazdáknak komoly gondot okoz a beérkező megrendelések teljesítése.

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium szerint a tavalyi aszályos időjárás Washington és Észak-Dakota államokban 10,5 százalékkal csökkentette a csicseriborsó kínálatát az Egyesült Államokban.

Ugyanakkor az idei katasztrofális időjárási körülmények miatt a gazdák 5 százalékkal kisebb területet tudtak bevetni a növényből, mint tavaly.

Ez természetesen drasztikus áremelkedést eredményezett a piacon. A csicseriborsó idén 12 százalékkal drágább, mint a tavalyi év azonos időszakában, és akár 17 százalékkal drágább, mint a koronavírus-járvány előtti időszakban.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/well.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Okos megoldások az európai erdőkért

A közelmúltban hatfős francia erdészküldöttség járt Magyarországon, hogy szárazságtűrő fafajokkal ismerkedjenek. Az utóbbi években ugyanis súlyos aszály, tömeges fapusztulás sújtotta a francia erdőket. A klímaváltozás következményei ott is arra ösztönzik az erdészeket, hogy új meleg- és szárazságtűrő fajok után kutassanak, és felgyorsítsák azok természetes vándorlását. Most kivételesen a franciák vetik ránk „vigyázó szemeiket”.

Mégis beengedi Mexikó az amerikai GM kukoricát

A mexikói elnök, Andres Manuel Lopez Obrador a héten jelentette be, hogy szeretne megállapodni Washingtonnal. Mindezt azután, hogy az USA jogi lépésekkel fenyegetőzött annak hatására, hogy Mexikó meg akarta tiltani a GM (génmódosított) kukorica importját 2024-re.

A Dunántúlra összpontosul a szelídgesztenye-termesztés

Vas, Somogy és Zala megyében termesztik a legnagyobb felületen a szelídgesztenyét. Eme héjas gyümölcs egyedi íze mellett kiváló beltartalmi értékekkel is rendelkezik – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő programja, az Európai Friss Csapat.

Aranyosi Károly - Kihívások közepette is tervezhető jövő

„Az IKR Agrár egy attitűdöt testesít meg, és ennek az attidűdnek több gyökere van: egyrészt a vállalat otthona, Bábolna, másrészt a mezőgazdaság; a hazai mezőgazdasággal, azon belül elsősorban a szántóföldi növénytermesztéssel való kapcsolata. IKR-esnek lenni különleges” – vallja Aranyosi Károly az IKR Agrár ügyvezetője.

Másodvirágzás ősszel

Városi vadgesztenyefákon nem teljesen szokatlan, hogy ősszel néhány virágzatot látunk a száraz levelek mellett vagy a kopasz ágakon, az idén azonban több növényfajon is hasonló jelenség tapasztalható. Mi ennek az oka?

3 szuperélelmiszer, amit mindennap fogyasztani kellene 40 éves kor felett

Az egészséges táplálkozás legfontosabb célja, hogy a szervezetet olyan tápanyagokkal lássuk el, amelyekre a fejlődéshez szüksége van. És ahogy egyre idősödünk, bizonyos tápanyagok még inkább nélkülözhetetlenné válnak a jólétünkhöz.

Egy pincészet, három borvidék

„Alkotás gondosság, alaposság, értékek, megőrzés, kitartás, szeretet, öröm, szépség, báj, egyszerűség, érzés, értelem, egyediség” – ezen irányelvek mentén hozta létre Zsirai Csaba a Zsirai Pincészetet, amit Zsirai Petra és Kata örökségül kapott édesapjuk elhalálozásával. Álmát lányai teljesítik be, amelyről és a pincészet mindennapjairól Zsirai Kata beszélgetett Viniczai Sándorral, a Borászati Füzetek felelős szerkesztőjével az MMG Direkt legutóbbi adásában.

Csökkent a kukorica ára Lengyelországban

Végéhez közeledik a szemes kukorica betakarítása Lengyelországban, mégsem felhőtlen a lengyel gazdák öröme, mert továbbra is nagy mennyiségű import kerül az országba Ukrajnából, ami a belföldi termés árát lenyomja.

Vegán „sajtok”: mi van bennük, ha tej nincs?

A közelmúltban többen is azzal magyarázták a sajtok árának drasztikus megemelkedését, hogy a 2,8 százalékos tejen ársapka van, emiatt ezt veszik többen, így kevesebb alapanyag marad és drágább lesz, amiből sajt készülhetne. Érdemes megkóstolni pár növényi alapú sajthelyettesítő terméket, bár az a rossz hírünk, hogy azok általában semmivel sem olcsóbbak, mint a tejből készült eredeti sajtok…

A szántóföldi precíziós gazdálkodást népszerűsítették a Közép-Duna mentén

A precíziós gazdálkodás lehetőség: a gazdálkodás hatékonyságának növelésére, az inputanyagok optimális felhasználására, és mindezek eredményeként a vidék jövedelemtermelő képességének fokozására. A Bakodpusztai Gazdafórumon példákon keresztül és számokkal alátámasztva mutatták be a precíziós gazdálkodás előnyeit.