Back to top

Genetikailag módosított sertésszívet ültettek át két újabb betegbe

Az a kutatócsoport, amely az év elején egy genetikailag módosított sertésszívet ültetett át egy élő emberbe, két további sertésszív-átültetést hajtott végre, és ezzel meghatározta az ilyen műtétek protokollját.

Idén januárban az 57 éves David Bennett lett az első ember a Földön, aki egy genetikailag módosított sertésből kapott szívet. Ezt megelőzően a kutatók hasonlóan módosított sertésekből származó veséket ültettek át agyhalott betegeknek.

A szerveket a Revivicor nevű cégtől szerezték be, amely géntechnológiával távolít el bizonyos géneket a sertésekből, hogy segítsen csökkenteni a transzplantáció kilökődését, miközben olyanokat ad hozzá, amelyek kompatibilisebbé teszik a szerveket az emberi immunrendszerrel.

Fotó: pixabay.com

Az ilyen transzplantációk protokolljának meghatározása

A NYU Langone kutatói két további műtétet végeztek, egyet júniusban, egyet pedig júliusban, hogy kidolgozzák az ilyen transzplantációk klinikai protokollját.

A gyűjtést, a szállítást, a transzplantációt és az immunszuppressziót a szívátültetésre vonatkozó jelenlegi klinikai szabványokhoz igazodva végezték el.

"A célunk az, hogy a tipikus, mindennapi szívátültetés során alkalmazott gyakorlatokat integráljuk, csak egy nem emberi szervvel, amely nem tesztelt eszközök vagy gyógyszerek további segítsége nélkül is normálisan működik" - mondta Nader Moazami, aki a vizsgálati eljárásokat vezette.

Mindkét műtétet agyhalott betegeken végezték, és az újonnan átültetett szíveket 72 órán át lélegeztetőgépes támogatáson tartották, amely alatt nem észlelték kilökődés jeleit.

Bennett esetében, aki két hónappal a műtét után meghalt, az átültetett szervről kiderült, hogy sertésvírussal fertőzött. Robert Montgomery, a NYU Langone Transzplantációs Intézetének igazgatója elmondta, hogy

az elhunyt donorokkal végzett transzplantációs vizsgálatok kulcsfontosságúak a további adatok gyűjtése szempontjából, hogy a területet előbbre lehessen vinni.

"Normál körülmények között egy donor akár nyolc életet is megmenthet. De ezekben a különleges esetekben a donorhősök számtalan életet menthetnek meg azzal, hogy részt vesznek az úttörő kutatásokban" - mondta a sajtóközleményben Leonard Achan, a szerv- és szövetadományozással foglalkozó LiveOnNY szervezet vezérigazgatója.

Forrás: 
interestingengineering.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Csúcsgenetika a nyúltenyésztésben – magyar észjárással

Mintha csak egy amerikai sikertörténetet olvasnánk… Kereset-kiegészítésnek indult a vállalkozás, amely aztán szűk három évtized alatt a maga szegmensében a világ egyik meghatározó vállalatcsoportjává fejlődött.

Illóolaj, vagy „illatolaj”? Mindkettő illatos, de nem mindegy melyiket használjuk…

Az illóolajokat sokan alkalmazzák az őszi-téli időszakban, hiszen jó szolgálatot tehetnek a felső légúti megbetegedések megelőzésében, kezelésében, de egy stresszes nap után is segíthet ellazulni némelyikük. Ám nem mindegy hogy illóolajat, vagy „illatolajat” veszünk…

Jó irányba haladnak az európai fajvédelmi programok

Nagyon sok vadonélő állatfaj populációja virágzik, hála az Európa szerte futó visszatelepítési- illetve védelmi programoknak egy tanulmány szerint.

A tudósok új részleteket fedeznek fel a Yellowstone-ról egy óriási repülő elektromágnessel

A Virginia Tech és a U.S. Geological Survey tudósai egy 80 láb átmérőjű elektromágnessel vizsgálták meg a Yellowstone Nemzeti Park felszín alatti területét, hogy többet tudjanak meg a vízrendszerről - áll a sajtóközleményben.

Melyik a legjobb fügefajta?

Házikertekben, védett fekvésben sokfelé terem hazánkban is füge, de egészen más elvárásoknak kell megfelelnie annak a gyümölcsnek, amit piacra termelnek. A közelmúltban Becsehelyen rendezett fügebírálat szempontjait szedtük össze és bemutatjuk azt a két tájfajtát, amelyek felkerültek a Nemzeti Fajtajegyzékre, ezáltal hivatalosan szaporíthatók.

A kutyák megérzik, ha stresszesek vagyunk

Egy kísérlet során a kutyák meglepően pontosan érzékelték a stresszes emberek izzadság- és leheletmintáit.

A Dunántúl legszebbjei

A térség gazdálkodói számítanak arra, hogy tenyészállataikat a Kaposváron szemlézik, bírálják. Szükségük van ugyanis a visszajelzésre, hogy a munkájuk vajon a jó irányba halad-e.

Közel 4 millió tonna takarmány készült tavaly

A Magyarországon működő keverőüzemek 2021-ben 3,956 millió tonna haszonállat-takarmánykeveréket állítottak elő, 2020-hoz képest 3,4 százalékkal többet - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) honlapján közzétett összefoglalóban.

Az omega-3 zsírsavak összefüggésbe hozhatók a serdülők figyelmi teljesítményével

A dokozahexaénsav (DHA) a serdülők nagyobb szelektív és tartós figyelemre való képességével, míg az alfa-linolénsav (ALA) az alacsonyabb impulzivitással hozható összefüggésbe - derül ki az ISGlobal, a "la Caixa" Alapítvány és a Pere Virgili Egészségkutató Intézet (ISPV) által támogatott központ által közösen vezetett tanulmányból.

Oktatási és kutatási magyar-üzbég együttműködés

A Taskenti Állami Agráregyetemmel korábban megkötött együttműködést erősítette meg Aziz Botirovich Voitov üzbég mezőgazdasági miniszter, és Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora a KÁN Egyetemi napokon, Kaposváron..