Back to top

Mire jó a SmartSprayer?

Magyarország a SmartSprayer rendszer egyik tesztországa. A BASF és a Bosch közös precíziós növényvédelmi eszközét Mezőhegyesen, mintegy 100-150 hazai és környező országokból érkezett gazdálkodónak és növényvédelmi szakembernek mutatták be.

A gyomirtószer-költségek 70 százaléka is megtakarítható | MMG

Az eseményen készült részletes fotógalériánkat itt tekintheti meg.

A SmartSprayer az úgynevezett gépi látás segítségével „végignézi” a permetezendő terültet, a mesterséges intelligencia pedig bonitálja azt.

A permetezőgép fúvókájának a kiosztásától adódóan a permetezési szélesség az adott, 50 centiméter, a hosszúságát pedig mi határoztuk meg annak alapján, hogy milyen gyorsan nyit, illetve zár a szelep vagy a fúvóka a permetezőgépen.

Ez azt jelenti, hogy a területet a permetezőgép 50x25 centiméteres kis négyszögekre bontva „szemléli”, és abban dönt, hogy az adott négyszögben a kezelés végrehajtásra kerüljön, vagy sem

– magyarázza Méhn Gábor, a SmartSprayer stratégiai vezetője.

A rendszer már egy egészen apró növényről is el tudja dönteni, hogy az a táblába vetett növény, kiirtandó gyom, vagy árvakelésű, így nem odavaló kultúrnövény a négyszögben. Ha a terület tiszta, a gép beavatkozás nélkül halad tovább, csak ott permetez, ahol arra szükség van. A rendszer használatával az előzetes adatok szerint akár a gyomirtószer-költségek 70 százaléka is megtakarítható, de a begyűjtött adatok sokasága miatt az eszköz a gazdálkodói döntéseket is segíti.

Fotó: Csatlós Norbert
„Az alapfeladat, hogy ott kezeljünk, ahol erre szükség van – mondja Méhn Gábor, de ahogy a bosch-os kollégákkal közösen gondolkodtunk, és egyre több információval rendelkeztünk, folyamatosan több ötletünk támadt. Már nemcsak arról van szó, hogy bonitálunk és döntünk a kijuttatásról.

Rengeteg adat áll rendelkezésünkre, hogy felmérjük a kultúrnövény állapotát, a gyomosodást, ami később számtalan lehetőséget biztosít a hosszabb távú növényvédelmi teendők újragondolására is.”

A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. egyik feladata a precíziós technológiák hazai kipróbálása és elterjesztése, nem véletlen tehát, hogy itt próbálták ki a SmartSprayert. A tapasztalataikról Asztalos Gábor, a gazdaság DAS projektkoordinátora beszélt.

„Már nagyon sok olyan digitális megoldás van a mai mezőgazdaságban, ami kézzelfogható hatékonyságnövelésben és gazdasági eredményben kimutatható. Úgy gondoljuk, hogy a SmartSprayer megoldása a gépi látással is ennek része lehet, hiszen már az első információk alapján látható, hogy egy jövőbe mutató, fenntarthatóságot segítő megoldás lehet a mezőgazdaságának.

Fotó: Csatlós Norbert

- A ménesbirtokon milyen kultúrákban próbálták már ki?
- Kukoricában, illetve most a bemutatón napraforgóban. A kukoricában történt kezelés eredményéről még nem tudok teljesen beszámolni, mert nem telt el még annyi nap, hogy a vegyszer a hatását ki fejtse.

Ugyanakkor már az első szemlék alapján látni lehet, hogy egy hatékony és nagyon jó megoldás, mivel rész adatokat kaptunk arról, hogy a SmartSprayer mennyi területet kezelt, így már az első eredmények alapján látszik, hogy 20 százalék fölötti vegyszercsökkentést tudtunk elérni.

Fotó: Csatlós Norbert
A SmartSprayer rendszert jelenleg a világon négy helyen tesztelik, Brazíliában, az Egyesült Államokban, Németországban és Magyarországon. Hazánkra a magyar vetésforgó, a kukorica- és napraforgótermesztés miatt esett a választás, illetve azért, mert a BASF meglátása szerint mindig élen jár az innovációban és a technológiafejlesztésben.

- Eltökéltek vagyunk, hogy segítsük a termelőket abban, hogy úgy tudjanak a green deal szerint átállni az új működésre, hogy az ne a gazdaságosság terhére menjen – hangsúlyozza Hajnal Gábor, a BASF Hungária Agrodivízió marketing vezetője. Meggyőződésünk, hogy vannak olyan megoldások, - és ilyen a SmartSprayer is -, ahol össze tudjuk egyeztetni, hogy a gazdaság profitabilitása növekedjen, a környezeti hatás pedig csökkenjen. A SmartSpraying egy ilyen megoldás, mert megfelelünk annak az elvárásnak, hogy kevesebb növényvédőszert használjunk. De így a termelési költségek is csökkennek, sőt, megfelelően felhasználva a SmartSprayert, és az Xarvio technológiáját, a termést növelni is lehet. Például a differenciált tápanyag kijuttatással, vagy a megfelelő és megfelelően időzített gombaölő szerek kijuttatással az össztermésünket növelni tudjuk. Ez a kulcs, hogy hogyan tudunk úgy környezetvédő vagy környezetterhelést csökkentő megoldásokat bevezetni, hogy ezzel a gazdálkodást és a gazdálkodás eredményességét támogatni tudjuk.

Fotó: Csatlós Norbert

A BASF fenntartható növénytermesztést elősegítő technológiát idén szeptemberben úgynevezett „szántóföldi konferencián” ismerheti meg a nagyközönség.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nyugalomba vonulnak a hernyók, most kell feltenni a hernyófogó öveket – növényvédelmi előrejelzés 41. hét

Végre nem szenvednek vízhiányban a növények, cserében viszont nagyon sok érőfélben lévő gyümölcs reped, ahogy megszívta magát vízzel, így elkerülhetetlen a nagymértékű rothadás. Van teendő a hernyókkal is, és hamarosan kezdhető az őszi lemosópermetezés.

Oroszország annektálta az ukrán gabonatermesztést is

Az ukrán területek annektálása után Moszkva magasabb gabonaterméssel számol. Dimitri Patrusev orosz mezőgazdasági miniszter legalább ötmillió tonna további gabonára számít.

Van, aminek jót tett az aszály

A vertikális termesztőrendszerekben elképesztő hatékonyan gazdálkodnak a vízzel, ráadásul kevesebb növényvédő szerre van szükség, mint a szabadföldi esetében. Ennek eredményeképpen aszályos időben is biztos termést biztosít.

Fekete bogyók augusztusban

Kétféleképp is találkozhatunk szederrel a kertekben: a vadszeder vékony, tüskés sarjaival gyomként gyűlik meg a bajunk, termetes nemesített fajtái viszont sok finom gyümölcsöt adnak. Ez utóbbiak gondozásához adunk tanácsot.

Megvan a saját lisztharmatuk

A lisztharmatgombák nagyon gyakran okoznak betegséget a legkülönfélébb növényeken. A fertőzés viszonylag könnyen felismerhető, a védekezésnek viszont következetesnek, rendszeresnek kell lennie. Gombaölő szerekkel és egyszerű anyagokkal is megvédhetjük a növényeket.

Volt, ahol a szokásosnál háromszor több eső esett

Az aszályos nyár után a kilencedik legcsapadékosabb szeptember volt az idei 1901 óta - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden a Facebook-oldalán.

Az energiaárak a Füvészkert növényeit is veszélybe sodorják

Óriási költségtételt jelent a növényházak, sok esetben a melegházak fűtése. Mivel a pálmaházi talajba ültetett növényeket nem lehet mozgatni, más megoldást kell találni a megmentésükre.

Új digitális platform a precíziós mezőgazdaság szolgálatában

Újdonsággal jelentkezik a Trimble, a precíziós gazdálkodási megoldások népszerű gyártója. A hazánkban most induló a Trimble Virtuális Gazdaság egy digitális platform, ami interaktív online élményt nyújt a gazdáknak, hogy elmerüljenek a precíziós mezőgazdaság világában.

Kata, a győztes hidegvérű

Hagyomány Kaposváron, hogy a térség jellemző lófajtáját fogatokban bemutatják, ahogy az is, hogy a magyar hidegvérűnek tenyészszemlét rendeznek. A KÁN Egyetemi napokon sem volt ez másképp. A Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület 15 tenyésztője, 36 magyar hidegvérű lóval volt jelen. 20 tenyészmén és 16 tenyészkanca, illetve 10 szopós csikó szerepelt a kiállításon.

Műtrágyából ne keverjen AdBlue-t!

Lesz-e elég AdBlue a piacon? Hogyan kell tárolni és meddig áll el ez a fontos adalékanyag? Ha ugyanúgy karbamidból áll, mint a műtrágya, akkor miért nem lehet házilag előállítani? Érdekes AdBlue-kisokost tett közzé a minap az agrarheute.com portál három nagy mezőgépgyártó cég segítségével.