Back to top

A palackba zárt Időtlen

Ipacs-Szabó István borász kísérlete azt hivatott megmutatni, milyen bort ihattak elődeink több ezer évvel ezelőtt. Időtlennek nevezte el azt a bort, ami hosszas kutatás, kísérlet és egy nagyon régi szőlőterület eredménye. A napokban mutatta meg a tavalyi szüret eredményét, a cserép-palackokba töltött Időtlent. Egy ilyen bornak mi más lehetne a kísérője, mint egy ősi recept alapján sütött kenyér.

- Régóta foglalkoztat a bor történelme, s a legizgalmasabb kérdés, hogy milyen lehetett a bor, amelyet elődeink ihattak? Sokáig kerestem a választ és most értem el addig, hogy bemutassam és közösen kóstolhatjuk meg ennek az eredményét, vezette fel az első palack ünnepélyes felbontását a borász, a máriagyüdi birtok régi pincéjénél.

Felkészülünk az időutazásra, nézegetjük, forgatjuk, barátkozunk a poharakba töltött borral.

Egy biztos, semmilyen kategóriába nem tudjuk besorolni. Kissé törtfényű, a színe a piros ribizlit és a málnát juttatja eszembe, nem fehér, nem rozé, nem vörös, meglepően gyümölcsös, tartalmas bor, hosszú lecsengéssel.

Ipacs-Szabó Istvánról köztudott, hogy maximalizmusa mérhetetlen és örök kísérletező. Kérdés, hogy miért tartja fontosnak évekig tartó előkészület után elkészíteni és megmutatni az antik idők borát.

- Nagy érték, hogy a birtokkal együtt megörököltem egy nagyon öreg, sehol máshol nem látott, szórt telepítésű vegyes ültetvényt, amiről úgy gondoltam, hogy ennek az érdekes kísérletnek hiteles alapja lehet. Természetesen nem tudjuk pontosan, hogy milyen borok voltak a történelem kezdetén, csak közvetett utalásokat, tárgyi bizonyítékokat, például szőlőmagokat, fajtákat, régészeti leleteket, leírásokat ismerünk. Miközben elmélyedtem a forrásokban, lassan évek alatt, lépésről, lépésre fogalmazódott meg és állt össze bennem a kihívás erre az időutazásra. Elkészíteni a bort, amilyet az antik időkben ihattak.

A pince legújabb bora a legrégebbi borkezeléssel készült. Vegyes fajták együtt szüretelve egy időtlen szőlőültetvényről, pontosan nem lehet tudni, mikori telepítés, és minden fajtát sem lehet pontosan beazonosítani,

van közte például tökszőlő, kékszőlő, rózsaszín szlanka, olaszrizling, csomorinka, gohér. Természetesen vegyszermentesen és kézi munkával kezelt ültetvény. A kézzel szüretelt fürtöket lábbal taposták, a bor az erre az alkalomra készíttetett amforákban érlelődött. Az időtlenség érzését kelti a cserép palack és a viaszos lezárás is, amit erősít a címke és a viaszpecsét csigavonal motívuma. Egy végtelen történet érzése.

Az időtlen mégsem végtelen, sőt nagyon is véges, az első évjáratból összesen 580 palack készült.

A bor időtlen kísérője a kenyér, ezért adta magát, hogy elkészüljön az időtlen kenyér is, amelyet a pécsi ORMA Gerilla Pékségben Váczi Gergely sütött ősi fajták, tönke és alakor búza felhasználásával.

Ahogyan egy bor útja a szőlőtől a palackig, a jó kenyér készítése sem egyszerűbb. Tudatos választás volt, hogy az Időtlen kenyér ősi búzából, fenntartható forrásból készüljön, természetesen a formája is igazodik az alkalomhoz, csigavonalba tekerve, mondja a fiatal pék.
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A szőlő nyári növényvédelme

A lisztharmat kórokozója a meleg nyári hónapokban tetemes károkat képes okozni, ilyenkor a betegség robbanásszerűen terjed, 25-28 °C-os hőmérsékleti optimum esetén a lappangási ideje (a fertőzéstől az első érzékelhető tünetek megjelenéséig tartó időszak) csak 5 nap. Nyáron a fertőzés következtében a levelek felszínén és fonákján lisztszerű bevonat keletkezik, amely később megbarnul.

Kezdhetők az őszi lemosópermetezések – növényvédelmi előrejelzés 39. hét

Érnek a gyümölcsök és a szőlő, így a betegségek elleni kémiai védekezésre már alig van lehetőség, pedig a több csapadék miatt erősen terjed néhány kórokozó. Az őszi lemosópermetezés 50%-os levélhullás elérésekor kezdhető. Ügyeljünk a poloskákra is, már keresik a telelőhelyet.

Elmerült figyelem

Úszó, lebegő tárlatként újították meg a halászati kiállítást a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. Részben azért, hogy érvényesülni tudjon az eddig tablókkal takart gótikus épületbelső. Mi az, ami különösen figyelemre méltó a halászatban egy néprajzos muzeológus számára? Erről is beszélgettünk Balpataki Katalin kurátorral.

Sopron csak egy lépésnyire van

Egymás megismerését szolgálta a közelmúltban szervezett „határ menti” tanulmányút. A Soproni Borút Egyesület borászai, a borvidék szakmai szervezetei színes programmal várták a szakújságírókat.

Egyre erősebb a magyar borászati ágazat

Az országnak minden adottsága megfelelő ahhoz, hogy jó minőségű borokat állíthassunk elő a kiváló magyar szőlőfélékből - jelentette ki dr. Nobilis Márton az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a Fritz Birtok ünnepélyes üzemavatóján, csütörtökön, Szekszárdon.

Biztatónak ígérkezik a hajtatás őszi fordulója

A kárpátaljai piacokon a tavalyi ár öt-hatszorosáért sikerült értékesíteni a salátának való uborkát, a paradicsomot szintén, így nem csoda, hogy a fóliás zöldségtermesztők közül aki él és mozog, az már nyár közepén megkezdte az őszi forduló munkálatait. Az ügyesebbek első tételei már augusztus végén, szeptember elején a fogyasztókhoz kerültek.

10 egészségesnek hitt élelmiszer, amelyekről kiderült, hogy mégsem azok...

A probléma nem azokkal az élelmiszerekkel van, amelyekről köztudott, hogy milyen hatással vannak egészségre, például egy habos sütemény vagy egy hamburger, hanem azokkal, amik megpróbálnak megtéveszteni és manipulálni a vásárlót.

Félezer fajta füge termesztésével kísérleteznek a zalai Becsehelyen

Mintegy félezer fajta füge termesztésével kísérleteznek a Zala megyei Becsehelyen, ahol kedden csaknem félszáz fajta bírálatát végezték szakemberek és laikusok; azokat a változatokat keresték, amelyek kereskedelmi forgalomba vagy további feldolgozásra kerülhetnek.

Évente 153 millió tonna élelmiszert dobnak ki az Európai Unióban

Évente mintegy 153 millió tonna élelmiszert dobnak ki az Európai Unióban, csaknem 15 millió tonnával többet, mint amennyit importálnak - írta a Guardian brit napilap a Feedback EU klímakutató civil szervezet jelentésére hivatkozva.

Jelentősen drágultak a vetőmagok, visszaeshet forgalmuk

Több éves növekedés után a jelentős áremelkedés miatt visszaeshet a kalászos vetőmagok forgalma, ennek ellenére idén ősszel esetenként hiány lehet a kínálatban – olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján közzétett jelentésben.