„A Covidot leszámítva gyakorlatilag minden évben megrendeztük a borversenyt, folyamatosan bővülő mintaszámmal” – magyarázta Jarecsni János, aki 2016 óta vezeti a hegyközséget, valamikor 150 nevezővel kezdtünk, és most 258 mintát küldtek be. A munkában nagy segítségükre vannak az önkormányzatok. A szervezők fontos feladatuknak tekintik, hogy a helyi éttermek, vendéglátó helyek vezetőit is bevonják az eseménybe.
A borverseny kiváló alkalom arra is, hogy kiválasszák Sárospatak város borát is. „A polgármester úr kérte, hogy száraz bor legyen, Furmint vagy Hárslevelű, és az is fontos, hogy a termelője sárospataki legyen, vagy itteni telephellyel rendelkezzen” – jegyezte meg a szakember. A kicsivel több, mint 700 hektáros hegyközség Sárospatak, Hercegkút, Bodrogolaszi, Makkoshotyka, Sátoraljaújhely, Károlyfalva termelőit fogja össze.
„Azok a kistermelők, akik saját boraikkal indulnak, a technológia terén érezhetően kicsit visszafogottabbak, ugyanakkor a nagyobb borászatok is fontosnak találják, hogy nevezzenek erre a borversenyre” – magyarázta az elnök, hogy az idei nevezésszám több, mint 70 gazdát, vállalkozást takar. Az is érdekes, hogy a szlovák tokaji borvidékről is érkezett minták, ami egy kis kitekintést jelent az országhatáron túlra. Emellett hívtak egy borász hölgyet erről a borvidékről, ezáltal nemzetközinek is mondható a borverseny.
A bodrogkeresztúri Landmark Tokaj – Tokaji Szőlő és Bortermelési Közösségi Infrastruktúra Központ Nonprofit Kft. – révén néhány éve lehetőség van pezsgősítésre is. Fontosnak tartják, hogy reklámozzák a pezsgőkészítést Tokajban. Éppen ezért a borversenyen a gyöngyözőbortól a pezsgőig, egy külön, úgynevezett „buborékos bizottságot” állítottak fel.
A borverseny szerves része a Sárospataki Borfesztiválnak, amely a Zempléni Fesztivál után immár Patak második legnagyobb rendezvénye. A koncertekkel, borkóstolással, egyéb programokkal színesített két napos fesztivált végre újra eredeti helyszínén, a Makovecz-téren rendezhették meg.