Back to top

Kína építi a világ legnagyobb hatótávolságú radarrendszerét

Kína a NASA-val karöltve tervezi megvédeni az emberiséget a veszélyes aszteroidákkal szemben.

A kínai Global Times jelentése szerint Kína megkezdte egy új, nagy felbontású, aktív mélyűri megfigyelő létesítmény építését a bolygóvédelem megerősítése érdekében.

Az ország tisztviselői és tudósai szerint ez segíteni fogja az emberiség védelmét az űrsziklákkal szemben, más hasonló programok, például a NASA DART missziója mellett.

A létesítményt, amelyet az emberiségre veszélyt jelentő földközeli aszteroidák észlelésére terveztek, az ország délnyugati részén, Csungking településen fogják megépíteni. Kódneve China Fuyan.

Fotó: pixabay.com

China Fuyan: Kína új bolygóvédelmi létesítménye

A megfigyelő létesítmény a hírek szerint több mint 20 antennával fog rendelkezni, amelyek mindegyike 25 és 30 méter közötti átmérőjű lesz. Ezek egyszerre fognak működni, hogy a Földtől 150 millió kilométeres körzetben lévő aszteroidák nagyfelbontású megfigyelését végezzék. A Global Times szerint ez lesz a világ legtávolabbi radarrendszere.

A Global Timesnak adott nyilatkozatában Long Teng, a Pekingi Technológiai Intézet elnöke elmondta, hogy a China Fuyan létesítmény megépítése erősíteni fogja az ország földközeli védelmi és űrérzékelési képességeit, valamint segít a potenciálisan lakható exobolygók és az aszteroidák kialakulásának tanulmányozásában.

A Fuyan építése négy 16 méter átmérőjű radarral kezdődik, amelyeket a létesítmény megvalósíthatóságának ellenőrzésére terveztek.

Ha minden a tervek szerint halad, több mint 20-ra növelik az antennák számát, és ezzel egy nagy felbontású, elosztott radarrendszert hoznak létre. A jelentés szerint ez lesz az első olyan mélyűri radar, amely képes 3D-s képalkotásra és dinamikus megfigyelésre, valamint az űrbéli objektumok aktív megfigyelésére az egész belső Naprendszerben.

Kína űrügynöksége a NASA-val együtt áthidalja a szakadékot

Áprilisban Kína bejelentette, hogy egy földközeli aszteroidák megfigyelésére és védelmére szolgáló rendszert épít, hogy segítsen megvédeni a Földet és az emberiséget. A földön és az űrben is figyelmeztető rendszert állítanak majd fel, mellyel észlelni fognak minden olyan aszteroidát, amely veszélyt jelenthet az űrtevékenységekre, valamint a Föld lakott területeire.

Kína egy a NASA 2021 novemberében induló Double Asteroid Redirection Test (DART) missziójához hasonló aszteroida-kikerülő rendszer kifejlesztésén is dolgozik.

Az ország űrügynöksége az elmúlt években vált jelentőssé, mivel célja, hogy vezető globális űrhatalom legyen. A Kínai Nemzeti Űrügynökség (CNSA) év elején szolgáltatta az első helyszíni bizonyítékot a Hold felszínéről származó vízre. Nemrég azt is bejelentette, hogy egy olyan nukleáris reaktort fejleszt a Holdra, amely állítása szerint százszor erősebb, mint a NASA hasonló, fejlesztés alatt álló modellje.

Forrás: 
interestingengineering.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A túléléshez kitartás, tudás és technológia kell

Talán soha nem volt ennyire nehéz állattenyésztőnek lenni – ennek ellenére a termelők a végsőkig kitartanak. Ahogy egy kis szarvasmarhatartó-gazdaság tulajdonosa fogalmaz: csak az veszít, aki feladja. Az Állattenyésztők Napja alkalmából Zászlós Tiborral, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnökével az ágazat jelenlegi helyzetét értékeltük.

Áfonyafarm a napelem alatt

Az USA legészakibb tagállamában, Maine területén termő vadáfonyát nem lehet magról vetni, az alacsonyra növő bokrok különleges ápolást igényelnek, az apró, édes bogyókat pedig csak a környéken értékesíthetik, mert túl sérülékenyek ahhoz, hogy a hosszú szállítást kibírják.

Elindult a kiemelten kedvező kamatozású Agrár Széchenyi Beruházási Hitelprogram MAX

Az új, államilag kiemelten támogatott hiteltermék széles körben felhasználható agrárberuházási hitelcélok, illetve hozzá kapcsolódó forgóeszköz beszerzésre. A hitel nagyban elősegítheti az agrárvállalkozások fejlesztési elképzeléseinek megvalósítását.

Augusztusban tovább emelkedtek a német termelői árak

Augusztusban a vártnál nagyobb mértékben újabb rekordra nőtt a termelőiár-infláció Németországban a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis kedden megjelent adatai szerint.

A szója teljesítménye az aszályban

Országos szójatanácskozást tartottak szeptember 6-án Prügyön. Rácz László, a Prügyi Mezőgazdasági Zrt. igazgatóságának elnöke megszállott szójatermesztő, és mint ilyen, elkötelezett szakember. Jó ideje mindent megtesz ennek a fehérjenövénynek a népszerűsítéséért.

Budapesten lesz új központja a Fressnapf-nak

Budapesten hozza létre 150 munkavállalót foglalkoztató szolgáltató központját a német Fressnapf, Európa legnagyobb állateledeleket és felszereléseket gyártó cége - jelentette be Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára hétfőn Budapesten.

Névadó ünnepség Mosonmagyaróváron Albert Kázmér alapítóra emlékezve

Névadó ünnepséget rendeztek szeptember 9-én a mosonmagyaróvári Széchenyi István Egyetemen, jelesül, hogy az egyetem megújuló Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kara új nevet kapott, tisztelegve ezzel az intézmény alapítója előtt.

Az év magyar mezőgépe 2022

A hazai mezőgazdaságigép-gyártás fejlesztési eredményeinek megbecsülése és a korszerű hazai gyártmányok iránti bizalom növelése érdekében a Gépipari Tudományos Egyesület Mezőgépipari Szakosztálya és a kiadónk 2012-ben megalapította „Az év magyar mezőgépe” innovációs díjat. Idén olyan magas színvonalú volt a hazai mezőgépgyártás, hogy a zsűri három gépet is díjazott.

Mezőgépek fejlődéstörténete a Bábolnai Gazdanapokon

Agrártörténeti kiállítás keretei között a 35. Bábolnai Gazdanapokon a Mezőgazdasági Eszköz-és Gépfejlődéstörténeti Szakmúzeum mutatja be, hogy milyen eszközök, milyen erőforrások álltak a gazdálkodók rendelkezésére.

Adatok nélkül nincs farmmenedzsment

Anélkül, hogy tudnánk, mennyibe kerül egy tonna kukorica vagy búza termesztése, nem lehet felelősségteljesen tervezni a következő évet. A pontos eredmények kimutatásához pedig adatokra van szükség a befektetett munkáról, anyagokról is. Ezek gyűjtését és feldolgozását szolgálja a farmmenedzsment, hangsúlyozták a Farmmenedzsment címmel rendezett kerekasztal-beszélgetésen a Bábolnai Gazdanapokon.