0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Sokkal kevesebb gabonát aratnak Európában

A Strategie Grains tanácsadó cég csökkentette az Európai Unió idei gabonatermésére vonatkozó összes előrejelzését az aratás előrehaladtával. A száraz időjárást a búza és a kukorica is megszenvedte.

Az unió árpatermését 49,6 millió tonnára becsülik, ami jóval kevesebb a 2021-ben betakarított 51,9 millió tonnánál.

Az EU búzatermése várhatóan 123,3 millió tonna lesz, ami elmarad a júniusban előre jelzett 124,4 millió tonnától, és jelentősen kevesebb mint a tavaly betakarított 129,9 millió tonna.

A francia cég már a múlt hónapban csökkentette búza- és árpatermésre vonatkozó becslését, arra hivatkozva, hogy a termesztési időszak első felében számos országban túlságosan száraz körülmények uralkodtak.

A kukorica esetében a termés 65,4 millió tonnára csökkent, az előző hónapban várt 66,8 millió tonnáról, tavaly 69,7 millió tonnát arattak a gazdák.

Forróság és vízhiány

A visszatérő vízhiány és a forró időjárás számos területen kedvezőtlenül befolyásolja a terméshozamokat – áll a Strategie Grain közleményében.

A búzapiacon az elemző 30,4 millió tonnára jósolja az uniós exportra vonatkozó előrejelzését, amely az erős versenyképességen és a kampány első heteiben tapasztalt dinamikus értékesítésen alapul.

A Strategie Grains előrejelzései a szokásos kapacitás 30-50%-át elérő tengeri exporton alapulnak, de a kilátások nincsenek kőbe vésve, mivel új tárgyalások folynak az ukrán gabonakereskedelem exportfolyosójának biztosításáról.

Ukrajna a világ egyik legnagyobb kukorica-, búza- és olajosmag-exportőre, fő versenytársai az exportpiacokon Oroszország és az Európai Unió.

Az orosz exportot közel 40 millió tonnára becsülték, de akár ez 5 millió tonnával nagyobb lehet, ha Oroszország 89 millió tonna feletti termést takarít be – közölte a Strategie Grains.

Forrás: esmmagazin.com