0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Jelentősen megszigorították a kutyák és macskák tartását Teheránban

A teheráni rendőrség nemrégiben bejelentette, hogy "a közterek biztonságának megőrzése érdekében" bűncselekménynek minősül, ha valaki a parkban sétáltatja a kutyáját, és az állattartóknak hamarosan az engedély nélkül tartott kisállatok elkobzására is fel kell készülniük - számolt be róla a BBC brit közszolgálati média hírportálja kedden.

A rendelet alapján már többeket letartóztattak.

Jelenleg a parlament előtt van, s várhatóan elfogadják azt a törvényjavaslatot is, melynek értelmében engedélyhez kötnék a kisállatok tartását. Az engedélykérelmeket egy külön erre a célra létrehozandó bizottság fogja elbírálni.

A törvényjavaslatban felsorolt állatok – macskák, teknősök, nyulak vagy akár krokodilok – „az országba való beszállításáért, megvételéért, eladásáért, szállításáért, valamint tartásáért” legalább 800 dolláros (310 ezer forint) pénzbírságot szabhatnak ki.

„Több mint tíz éve kezdődött a vita ebben a témában, amikor iráni parlamenti képviselők egy csoportja át akart vinni a parlamenten egy olyan törvényjavaslatot, amely a kutyák és macskák elkobzását, majd állatkertbe vagy a sivatagba deportálását rendelte volna el” – mondta el Pajam Mohebi állatorvos, az iráni állatorvosok szövetségének elnöke a BBC-nek.

„Az évek során itt-ott megváltoztatták ezt a javaslatot, sőt még a kutyatulajdonosokra mérhető testi fenyítésről is szó esett, de végül kudarcba fulladt a törvény” – tette hozzá.

Askan Semiráni teheráni állatorvos a BBC-nek elmondta, hogy az új iráni rezsim szemében a kutyatartás, noha eddig egyfajta státuszszimbólumnak számított, manapság az „elnyugatiasodás” szimbólumaként él. Mint fogalmazott, emiatt ma már „kutyasétáltatás közben is letartóztatnak embereket, sőt azokat is, akiknek az autójában látják meg a kutyát”.

Az iráni hatóságok korábban már felléptek az „elnyugatiasodás” ellen: három éven keresztül tiltották az állateledelek importját. Ez az intézkedés azonban a belföldi termékek gyors drágulásához, valamint a kutya- és macskatápok illegális behozatalához és feketepiacához vezettek.

Az állatok nagy része az iszlám vallás szerint tisztátalan lénynek számít, az 1979-es iráni forradalom óta a konzervatívabb muszlimok kizárólag vadászati vagy házőrzési célra tartják a kutyákat, szigorúan a házon kívül. Ezt megelőzően ugyanakkor Irán volt az egyik első közel-keleti ország, amely állatvédelmi törvényeket fogalmazott meg a második világháború után.

A Perzsa-öböl túloldalán fekvő Szaúd-Arábiában a kétezres években hasonló szabályozást indítványoztak, ugyancsak a „nyugati eszmék elterjedésének megakadályozása érdekében”. Az al-Dzsazíra katari székhelyű, közel-keleti csatorna hírportálja 2006-ban számolt be róla, hogy Mekkában és Dzsiddában is betiltották a kutyák és a macskák árusítását, itt azonban azóta sincs kilátásban a kisállattartás szabályozása vagy a házikedvencek elkobzása.

Forrás: MTI