Back to top

Összefogással a fiatal, kulturált fogathajtó-nemzedék neveléséért

A június 24–26. között Bögötén rendezett fogathajtó ifjúsági országos bajnokság szervezőinek kiemelt célja az utánpótlás korú lovasok támogatása. Ennek a célnak sikerült megnyerni Lázár Zoltán kilencszeres fogathajtó világbajnok támogatását, aki kétnapos edzőtábor keretében segítette a fiatalok szakmai fejlődését. 13 fogat 10 versenyzővel vett részt a képzésen.

Kiváló hangulat, sok lelkes, csillogó szempár, rengeteg motiváló gondolat és komoly szakmai segítség jellemezte ezt a két napot.

Lázár Zoltán kilencszeres fogathajtóvilágbajnok nagyon elégedett volt a fiatalokkal
Lázár Zoltán kilencszeres fogathajtóvilágbajnok nagyon elégedett volt a fiatalokkal
Fotó: Hajdu Krisztina
„Örömmel vagyok itt és örömmel foglalkoztam a gyerekekkel. Mielőtt megérkeztem, minden versenyzőből felkészültem, átnéztem a róluk készült anyagot, illetve sokukat ismertem már. Természetesen a személyes találkozó egészen más, itt közvetlenebb kapcsolatot sikerült kiépítenem velük, mint egy versenyen, ahol nekem is a feladatomra kell koncentrálnom. Nagyon kellemesen csalódtam. És ennek borzasztóan örülök. Sok-sok tehetséges és ügyes fiatal hajtót láttam. Nyilván vannak olyan járulékos dolgok, amik kicsit komplexebbek, például, hogy nem mindenki tudja a számára legmegfelelőbb lovat hajtani, de ezzel kell dolgozni és ebből kell kihozni a legtöbbet. Most lesz az utánpótlás versenyzők országos bajnoksága, ilyenkor már nem gyakorolunk maraton- és akadályhajtást, hanem a díjhajtásra koncentrálunk és finomítjuk a még esetlegesen felmerülő hibákat.
Görög Gábor
Görög Gábor
Fotó: Hajdu Krisztina

Mindenkivel külön foglalkoztam az első nap, ma pedig a fiatalok a saját kategóriájuk díjhajtás-feladatát csinálták meg, majd annak végeztével azt kiértékeltük”

– mondta el az edzőtábor második napján Lázár Zoltán.

Hangsúlyozta, nagyon tetszett neki a személyes foglalkozások keretében, hogy bármelyik fiatalnak elég volt egyszer elmondani az aktuális feladatot, egyből átment az információ, nem kellett ismételni semmit. „Nem volt kérdés, végrehajtotta, és úgy hajtotta végre, ahogy kértem. Konstruktívak és együttműködőek voltak a gyerekek, és a lovak is jól reagálták le az új szituációkat. Nyilván egy alkalommal nem lehet megváltani a világot, két nap alatt sem, ezt mi is tudjuk, de sok mindent lehet segíteni szakmailag és sok útravalót is kaptak az otthoni edzésekhez, ezáltal később eredményesebbek lehetnek” – fogalmazott.

Lázár Zoltán elégedetten nyilatkozta, hogy bármelyik fiatalnak elég volt egyszer elmondani az aktuális feladatot, egyből átment az információ, nem kellett ismételni semmit
Lázár Zoltán elégedetten nyilatkozta, hogy bármelyik fiatalnak elég volt egyszer elmondani az aktuális feladatot, egyből átment az információ, nem kellett ismételni semmit
Fotó: Hajdu Krisztina

A második napon, miután megcsinálta mindenki a kategóriája díjhajtóprogramját, közösen egyesével kielemezték azt. Lázár Zoltán örömének adott hangot, hogy hatékonynak bizonyult az előző napi munka, lehetett látni a javulást és a fiatalok igyekezetét abban a tekintetben, hogy az előző napi instrukciókat próbálták a gyakorlatban kivitelezni.

„A fogathajtó szakág részéről kidolgozás alatt van egy program, aminek célja az utánpótlás korú sportolóink támogatása. Ők lehetnek a jövő világbajnokai, nagyon oda kell figyelni rájuk, segíteni kell őket, amiben csak tudjuk.

Véleményem szerint megérte ez a két nap, mert nemcsak én tudtam szakmai segítséget adni a fiataloknak, hanem rengeteget kaptam vissza is tőlük. Hálás vagyok nekik, és remélem, komoly útravalót kaptak tőlem” – nyilatkozta Lázár Zoltán.

Az edzőtábor kiváló hangulatban zajlott
Az edzőtábor kiváló hangulatban zajlott
Fotó: Hajdu Krisztina
Görög Gábor, a Vas megyei U25 kategóriás versenyző Gidran XXXVI- Boróka nevű lovával indul az országos bajnokságon. Természetesen ő is és csapattársai, Görög Adrienn és Majthényi Panna is részt vettek az edzőtáborban.

„Igazán motiváló és lelkesítő két napon vagyok túl. Lázár Zoltán nagyon közvetlen volt velünk, felszabadult hangulat jellemezte mindkét napot. Kedden idomítóedzés volt, nem voltak durva beavatkozások, nagy változtatások, inkább csak finomhangolás. Az otthoni munkához is kaptunk instrukciókat. Rendkívül örültem volna, ha ez nem csak két napig tart, hanem legalább egy hétig maradt volna Zoli velünk.

Nagyon ösztönző volt a segítsége és hasznos információkat kaptunk az elméleti megbeszélésen is. Kedden mindenki lehajtotta kategóriája díjhajtóprogramját, majd Zoli kiértékelte.

Szilvássy Levente
Szilvássy Levente
Fotó: Hajdu Krisztina
Bár nekem ez most nem sikerült olyan jól, abszolút reális visszajelzést kaptam tőle” – idézte fel Görög Gábor.

Kedden véget értek a foglalkozások Lázár Zoltánnal, de szerdán meglátogatta az utánpótlás versenyzőket dr. Szilvássy Levente is, a Magyar Állatorvosi Kamara lógyógyász specialistája. Nemzetközi és hazai lovas körökben nincs, aki nem ismeri ezt a nevet, 1996 óta FEI-állatorvos, minősítése az egyik legmagasabb, 3. szintű FEI del. vet. Világ- és Európa-bajnokságok, különféle nemzetközi versenyek hivatalos állatorvosa, főleg fogat, díjugratás és lovastorna szakágban. Nagyon komoly tudással rendelkező szakember. Előadásának témái között csupa hasznos dolog szerepelt: például, hogy hogyan kell a lovakat beregisztrálni a versenyre, azokat beléptetni, a most aktuális applikációt hogy kell használni (herpeszvírus lázlap). Elmondta, hogy kell előkészíteni egy lovat az állatorvosi felvezetésre; beszélt a felvezetés otthoni gyakorlásának jelentőségéről, a gyógy­kezelésekről, az engedélyezett és tiltott szerek ismertetéséről.

Szó esett továbbá arról is, hogy mit kell tenni, ha a ló megbetegszik, ha a versenyt megelőzően kezelték, és mit kell csinálni, ha a verseny alatt történik valami. Végül, de nem utolsósorban a zablahasználatról és az állatvédelmi szempontokról volt szó.

Csütörtökön dr. Fejér Barna nemzetközi bíró is csatlakozott azon szakemberek sorához, akik tudásuk átadásával segítik a fiatalok szakmai fejlődését.

Dr. Fejér Barna nemzetközi bíró előadása
Dr. Fejér Barna nemzetközi bíró előadása
Fotó: Hajdu Krisztina

Az előadás témái között szerepelt a díjhajtás pontozási rendszere, hogy mi alapján, hogyan történik az. Az öltözetről is szó esett, annak fontosságáról, hogy mennyire tudja a díjhajtás végeredményét befolyásolni. Az összkép, összbenyomás fontosságáról, hagyományápolásról, illetve a modernizáció betörésével annak előnyeiről és hátrányairól beszélt a szakember.

Hajdu Krisztina

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2022/7 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Sportlovak és őshonos fajták

Egyes ősi vagy régi lófajtáink fennmaradása – az állami ménesek feloszlatása után – az úgynevezett köztenyésztésnek volt köszönhető. Jelenleg is van olyan őshonos fajtánk, amelynek a jövője csak a magántenyésztők elhivatottságán múlik. Erről is beszélgettünk Fekete Balázzsal, a Hód-Mezőgazda Zrt. állattenyésztési és kiállítási igazgatójával, aki maga is furioso-north star tenyésztő.

Élmények a pásztorok és madarak földjén

Az ország első nemzeti parkja, a Hortobágyi Nemzeti Park egész nyáron várja látogatóit gazdag programkínálatával, melyben mindenki megtalálja a megfelelőt, akár a természetbe vágyik, akár a kulturális értékeket kutatja.

Jól szerepeltek díjugratóink a Szilvásvárad Masters-en a szakági elnök szerint

Elégedett a Szilvásvárad Masters nemzetközi lovas sorozat díjugrató-versenyén elért eredményekkel a szakági elnök.

Dariya második helye a Turf-Galán

A szlovák lóverseny egyik legnagyobb eseménye, a 38. Turf-Gala ismét a cseh lovak fölényét hozta, akik az öt nagyversenyből négyet megnyertek. A kétlovas magyar miniküldöttség becsületét Dariya védte meg a Cena Arvy második helyével, míg a rendezőkét Opasan a Szlovák Nagydíjban aratott biztos győzelmével.

Árnyékolás és/vagy éjszakai műszak - hogyan védjük az állatokat a hőségtől?

A napokban enyhült a forróság, most „csak” hőség van. A sajtóban arról sok szó esik, hogy a társállatokkal ilyenkor mi a teendő, de a hőség a haszonállatokat is megviseli, ami ellen a gazdálkodóknak is védekezniük kell. A korszerű istállókban már kiküszöbölhető, de legalább csökkenthető a hőstressz, de a kisebb termelőknek más megoldásokat kell kitalálniuk.

Elismerés és rendkívül szép eredmény a munkalovas világbajnokságon

Magyarországot két ló–lovas páros képviselte a munkalovas sportág Franciaországban rendezett világbajnokságán. A vb a napokban ért véget, nagyon szép eredménnyel tért haza első világversenyéről a kis hazai csapat.

Szilvásvárad Masters - Lengyel siker a vasárnapi főszámban

A lengyel Michal Kazmierczak győzött a Szilvásvárad Masters nemzetközi lovas sorozat díjugrató-versenyének vasárnapi főszámában, amelyben a legjobb magyarként ifj. Szabó Gábor nyolcadikként végzett.

Lovasturisztikai hálózat épült ki Észak-Magyarországon és az Észak-Alföldön

Lovasturisztikai hálózat épült ki Észak-Magyarország és az Észak-Alföld régiók területén 700 millió forint uniós támogatásból - tájékoztatta a Magyar Lovas Turisztikai Közhasznú Egyesület közleményben az MTI-t.

Megelevenedik a X. század a Kassai-völgyben

A szervezők immáron második alkalommal készülnek látványos nyílzáporral, íjászversenyekkel és közönségprogramokkal az augusztus hatodikán megrendezésre kerülő hagyományőrző találkozóra. A rendezvény házigazdája Kassai Lajos, a lovasíjászat modernkori megteremtője, az esemény helyszíne ugyancsak az ő birtoka, a nemzetközileg is jegyzett, Somogy megyei Kassai-völgy.

Múlt és jövő találkozása a 15. Nemzeti Vágtán

15 éves a Nemzeti Vágta! A jeles évforduló alkalmából rendhagyó sajtótájékoztatón jelentették be a szervezők, hogy idén a múltidézés, a 15 év legszebb pillanatainak felelevenítése mellett a jövő lovas generációjáé lesz a főszerep. Az idei Vágta a gyerekeket, fiatalokat helyezi középpontba, a hagyományaink továbbörökítését, a lovas­sportok, a lovaglás népszerű­sítését a következő nemzedék számára.