Back to top

Végre környezetkímélően sörözhetünk

A Diageo italgyártó óriásvállalat bejelentette, hogy 200 millió eurót kíván befektetni Írország első cél szén-dioxid-semleges sörfőzdéjébe, amely egy zöldmezős területen, Kildare megyében épülne.

A Newbridge-i Littleconnellben épül fel az új sörfőzde, melyben olyan söröket fognak főzni, mint a Rockshore, a Harp, a Hop House 13, a Smithwick's, a Kilkenny és a Carlsberg.

Amikor elkészül a beruházás a 2 millió hektoliter kapacitásával, ez lesz a második legnagyobb sörfőző üzem Írországban a St. James's Gate után - jegyezte meg a Diageo.

Az új sörfőzde 100%-ban megújuló energiával fog működni, és a legmodernebb technológiát fogja alkalmazni a teljes energia- és vízfogyasztás minimalizálása érdekében.

Ez lehetővé teszi, hogy a sörfőzde évente akár 15 000 tonna szén-dioxid kibocsátást előzzön meg.

Ahogy a sörök gyártása átkerül az új létesítménybe, a St James's Gate a globális kereslet kielégítése érdekében növelni fogja a Guinness gyártását.

Leo Varadkar ír kereskedelemért, vállalkozásokért, és foglalkoztatásért felelős miniszter mondta: "A Diageo 200 millió eurós beruházása igazán nagyszerű hír Írország virágzó élelmiszer- és italiparának jövőbeli fejlődése, valamint a szélesebb értelemben vett nemzetgazdaság szempontjából.

A helyi gazdaság számára is rendkívül kedvező, hiszen a létesítmény építése során akár 1000, a megépülést követően pedig 50 munkahelyet teremtenek. Biztos vagyok benne, hogy sok közvetett munkahely is létrejön."

Az új létesítmény hozzájárul Írország kulcsfontosságú gazdaság- és éghajlatpolitikai céljaihoz, például az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való áttérés támogatásához, miközben növeli az élelmiszer- és italgyártást, illetve a kapcsolódó munkahelyek számát.

Colin O'Brien, a Diageo globális sörellátásért felelős vezetője elmondta:

"Teljes mértékben elkötelezettek vagyunk amellett, hogy a fenntarthatóan termeljünk a gabonától a sörösüvegekig."

Forrás: 
esmmagazin.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rendkívüli kutatások a mohácsi csata tömegsírjai területén a természetvédelem égisze alatt

A Mohácsi Nemzeti Emlékhely III. számú tömegsírjának területén rendkívüli kutatások fejeződtek be a közelmúltban, amelyeknek bemutatása kiemelt célunk – jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a Mohács500 konferencián, előző hétvégén, Pécsen.

Talajorvos­lás a nedvességmegőrzés jegyében

A Kukoricakör szakmai napot szervezett a vízmegőrzésről és a vízmegtartó gazdálkodásról. Zsembeli József, a MATE Karcagi Kutatóintézetének tudományos tanácsadója, intézetigazgató előadásában hangsúlyozta, hogy a hatékony gazdálkodáshoz elengedhetetlen a talaj kémiai, fizikai és biológiai állapotának az ismerete.

Dr. Birkás Márta a talajokról

A Talaj Világnapja apropóján Dr. Birkás Márta professzort arról kérdeztük, hogy mit jelent számára a talaj. Mi a tapasztalata az idei kihívások tükrében, változott-e és ha igen, akkor milyen formában a gazdálkodók hozzáállása a talajokhoz? Valamint, hogy a földműveléshez használt gépek az új kihívásoknak megfelelőek-e, vagy szükség lesz további innovációra a gyártók részéről ezen a területen?

A fügekaktusz minden porcikáját hasznosítják Szicíliában

A fügekaktusz termése ehető, és nemcsak eredeti termőhelyén, Mexikóban és Dél-Amerikában fogyasztják, hanem szerte a világon. Szicíliában is régóta termesztik, és a jó minőség, nagy méret érdekében speciális termesztéstechnológiát fejlesztettek ki. A térségben hagyományosan likőrt, lekvárt és fügesajtot is készítenek belőle, az utóbbi időben pedig aszalványt is.

A bagett karrierje

A francia bagett felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökségi listájára.

A műtrágyák megváltoztatják a poszméhek virágérzetét

A műtrágyák korlátozzák a beporzást, mert időlegesen megváltoztatják a poszméhek virágérzetét. A beporzók ritkábban szállnak le a műtrágyával, vagy növényvédő szerekkel nemrégiben permetezett virágokon, mivel képesek észlelni a virág körüli elektromos tér változásait - állapították meg a kutatók.

„Repohár”-felmérés

Úgy véli a BKIK és a Zöld Követ Egyesület, hogy a rendezvényeken és szabadtéri vendéglátóegységekben néhány éve elterjedt „repoharak” újraszabályozására van szükség, hogy a rendszer betöltse a szerepét. Aki egyetért ezzel, annak érdemes kitöltenie a témában indult kérdőívet.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

Kovamoszatoktól tanulnak a napelem gyártók

A kovamoszat üvegszerű héja segít a fény energiává alakításában gyenge megvilágítású körülmények között, írja a sciencedaily.com. A módszert jól felhasználhatják a napelem gyártók is, bár valószínűleg hazánkat ez a fejlesztés kevéssé érinti, jelenleg…

Növénynemesítésők találkozója

Emléknappal ünnepelte meg a Növénynemesítők Egyesülete azt a korszakos jelentőségű, első magyar növénynemesítési könyvet, amelyet éppen 200 évvel ezelőtt adtak ki. A jeles alkalmat konferenciával is egybekötötték, ahol a magyar növénynemesítés kiváló professzorai ismertették az szántóföldi és kertészeti növénynemesítés kutatás-fejlesztésének és oktatásának helyzetét és kihívásait.