Back to top

Ízületi fájdalmakra alkalmazzunk napraforgót

A napraforgótáblák mosolygós fejei csak úgy vonzzák a tekintetünket. Ízletes, hidegen sajtolt olaja gyakori alapanyag konyhánkban. Azonban kevéssé ismert róla, hogy nagyon komoly hatásokkal bíró gyógynövény és a népgyógyászat csaknem minden részét hasznosítja.

A napraforgó az őszirózsafélék népes családjába tartozik, amely rajta kívül még mintegy 25 ezer fajt számlál. Manapság leginkább táplálkozásunkban betöltött szerepét ismerjük, pedig rengeteg különlegesség kapcsolódik lényéhez, amelyek csak a figyelmes és kitartó megfigyelő számára fedik fel magukat.

Szinte minden része felhasználható
Szinte minden része felhasználható

Varázslatos

Az észak- amerikai prériről származik, ahol az őslakosok már kb. 5000 éve háziasították. Az inkák a nap szimbólumának tekintették, és más indiántörzsek is elragadtatással fordultak felé gyógyhatásai miatt. Különféle varázslatokban használták és számos babona is fűződik hozzá. Az igazság, a hűség, az őszinteség és a termékenység virágának tartják. A néphit szerint, ha valaki tudni szerette volna az igazságot valamiről, egy napraforgófejet tett a párnája alá, és úgy aludt el. Elvileg másnap naplemente előtt meg kellett kapja a válasz. Ha valakinek a hűségét szerették volna elnyerni, annak egy kevés napraforgómagot vagy napraforgó olajat csempésztek az ételébe.

Európába 1500 körül került a spanyol hódítók közvetítésével. Sőt, a napraforgó azon kevesek egyike, akiknek sikerült az, amire oly sokan csak vágynak, már jártak a világűrben.

Izgalmas és sokoldalú

Virágzata összetett, vagyis nyelves és csöves virágokból tevődik össze. A tányér külsején elhelyezkedő, többnyire sárga színű nyelves virágokat szoktuk sziromnak nevezni. A belül tömörülő csöves virágokból lesz őszre kedvenc rágcsálnivalónk a szotyola. A magból ízletes hidegen sajtolt olaj és magvaj is készíthető, illetve helyettesíthetjük vele a jóval borsosabb árú diót, sőt, még a fenyőmagot is, pl.: pesztóban.

Vonzódik a naphoz

Nem teljesen úgy, ahogy a neve alapján gondolnánk. A fiatal virágbimbók ugyanis a heliotropizmus elvét követve reggel kelet felé néznek, aztán mintha követni próbálnák a napfényt, délután nyugat felé fordulva térnek nyugovóra.

Az érett virágfejek többnyire keleti irányba pozícionálják magukat, hogy az első melengető napsugarak hatására felébredjenek és nektárban gazdag, összetéveszthetetlen illatú virágaikkal várják a méheket.

A talaj méregtelenítője

A napraforgó szükség esetén fitoremediációra használható, vagyis kihasználják azt a tulajdonságát, hogy az átlagos növényeknél fokozottabb mértékben képes felszívni a talajból a veszélyes szennyező anyagokat - pl.: nehézfémeket (arzén, króm), sugárzó vegyületeket (cézium- 137, stroncium- 90)-, hogy aztán a szöveteibe zárja.

Érdemes körültekintően megválasztani a helyet, ahova tervezzük, mert a környező növényekre mind a gyökerei által kiválasztott, mind a leveleiről származó vegyületek miatt allelopatikus hatással van, vagyis gátolja a mellette levő növények fejlődését.

Különleges finomság

A focimeccs nézés elengedhetetlen hozzávalója (is)...
A focimeccs nézés elengedhetetlen hozzávalója (is)...
A teljesen zárt vagy az éppen csak kibomlott bimbók hasonlóan készíthetők el, mint az articsóka. Először néhány percig blansírozzuk, majd némi zöldségalaplével és fűszerrel készre pároljuk. Fogyasztás előtt a csészeleveleket és a virágkezdeményeket lekanyarítjuk, majd a belsejét ízlésesen darabolva elfogyasztjuk. Étkezési célra és gyógyításra kizárólag tiszta környezetben élő, permetezetlen növényt ajánlott használni.

Zöldséggé alakul a mag

Ha az egészséges, natúr napraforgómagot 8 órára beáztatjuk tiszta vízbe, aztán a csíráztató tál felületén kiterítve 3-4 napig csíráztatjuk, fehérjékben, zsírokban, B- és E- vitaminban, valamint ásványi anyagokban (kalcium, foszfor, vas, réz, jód) gazdag zöldséget kapunk, ami táplálja a bőrt, az idegrendszert, a bélflórát, jótékony hatású a kardiovaszkuláris rendszerre, méregtelenítő és vízhajtó hatással is rendelkezik.

Gyógyhatásai

Míg hivatalosan csak a magolajat használják fel gyógykészítmények előállításához, a népi gyógyászat a növény többi részét is széles körben sikeresen alkalmazza.

A levelei antioxidáns, immunerősítő és gyulladásgátló hatással rendelkeznek. Teája enyhíti a köhögést, a légúti panaszokat, valamint segít a gasztrointesztinális fertőzések esetén.

Diuretikus hatása végett csökkenti a vérnyomást és az ízületi gyulladás megelőzésének érdekében is fogyasztják. A friss, zúzott leveleiből készített pakolás elősegíti a különféle sebek, fekélyek, csípések, harapások gyógyulását, és a fejfájdalom csillapításában is jeleskedik. A nyeles virágaiból készített tea nyugtató hatású, segít elűzni az álmatlanságot és szükség esetén lázcsillapításra is használható.

A magoknak szintén van fájdalomcsillapító, nyugtató és vizelethajtó hatásuk, és csökkentik az ízületi gyulladás panaszait. A magok főzetét hatékonynak találták meghűlés, légcsőhurut esetén. Ehhez egy csésze natúr, hántolt, megtört napraforgómagot 1 liter vízben 30 percen keresztül főzünk, majd szűrés után 4 adagban elfogyasztjuk a nap folyamán.

A napraforgó csodaszép növény, azonban gyógyhatásai még szépségét is túltesznek.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevesebb görögdinnye lesz Spanyolországban

Míg 2021 januárjában a Filomena vihar és a nyomában érkező fagyok és havazás bénította meg Spanyolországot, addig ezen a télen a szokatlanul enyhe időjárás következményeitől tartanak. Már decemberben is sorra dőltek meg a hőmérsékleti rekordok, a dél-spanyol régióban 2022-ben volt minden idők legmelegebb decembere.

Hűtő és melegítő hatásúak

Nyáron túl meleg van, télen pedig hideg, mondhatnánk, az időjárás soha nem optimális az ember számára, legalábbis így érezzük. A táplálkozásunk során ezt a kellemetlenséget tudományos alapon is korrigálhatjuk, hiszen egyes növényeknek hűtő, míg másoknak melegítő hatásuk van.

Bevételek, kiadások Hollandiában

A Wageningen Economic Research éves bevételbecslésének összeállítása alapján 2022-ben Hollandiában minden mezőgazdasági és kertészeti ágazatban növekedtek a költségek. A nagyobb kiadásokat a szántóföldi gazdálkodásban és az üvegházi termesztés bizonyos ágaiban bőven ellensúlyozta az értékesített termékek ára, a dísznövénykertészetben viszont olyan mértékben zuhantak az eladási árak, hogy számottevő az érintettek bevételcsökkenése.

Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó a TEDi üzleteiből

Határérték feletti, technológiai eredetű szennyezőanyagok miatt Aldiva Unicorn Wheels 220 grammos Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel.

Sajttal kereskedtek, ötmilliárd forint áfát csaltak

Több mint 5 milliárd forint áfát csalt el egy sajtkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, a 15 emberből álló bandával és az azt segítő 14 emberrel szemben vádat emelt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség - közölte a NAV a Facebook-oldalán. A szervezet győri vezetője a koronavírus-járvány idején azzal vált ismertté, hogy a jelenleg már lefoglalt luxusautóival kórházakba szállított maszkokat adományként.

Németországban is jelölnék a hazai húst

Már idén tavasszal elkezdhetik címkével jelölni a húspultokban a német eredetű húsokat és hústermékeket, bár az agrarheute értesülése szerint még tárgyalnak az érintett gazdasági szereplők. Ennek ellenére Friedrich-Otto Ripke, a német baromfiipari szövetség (ZDG) elnökének nyilatkozata szerint már tavasszal külön jelölhetik a szupermarketekben a Németországban előállított hústermékeket.

Étel, mint gyógyszer? Közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik

A kutatások azt mutatják, hogy az egészségügyi szakemberek által javasolt ételek javíthatják a jólétet, de az étel nem egy tabletta, és a szakértők ajánlásai sokkal bonyolultabbak ennél.

Spanyol nyérc farmon jelent meg a madárinfluenza

Egy galíciai nyérc farmon hirtelen megnőtt a mortalitás még 2022 októberében. Az állatorvosok első körben a SARS-CoV-2 vírusra gyanakodtak, mely már több más országban is okozott problémákat a nyérctenyészetekben. Azonban a laboratórium a H5N1-es madárinfluenza vírusát mutatta ki. A hatóságok azonnal karantén alá vették az egész farmot, beleértve az ott dolgozó embereket is.

A növényfejlődés irányítása, stresszkezelés

A Siófokon tartott Szimbiózis Kertésztalálkozó tápanyag-gazdálkodás és növényvédelem szekciójának előadásai egyebek mellett a növényfejlődés hatékony irányításával és a növények stresszkezelésével foglalkoztak.

Másképpen hatnak a gyógyszerek a nőkben, mint a férfiakban

A nők felelősségteljesebbek, ha az egészségi állapotukról van szó. Korábban fordulnak orvoshoz, ha valamilyen panaszuk van; lelkiismeretesebben beszedik a gyógyszereket, amelyeket felírnak nekik. De ki gondol arra, hogy ezek a bizonyos gyógyszerek alkalmasak-e a női szervezet számára vagy sem?