Back to top

Ízületi fájdalmakra alkalmazzunk napraforgót

A napraforgótáblák mosolygós fejei csak úgy vonzzák a tekintetünket. Ízletes, hidegen sajtolt olaja gyakori alapanyag konyhánkban. Azonban kevéssé ismert róla, hogy nagyon komoly hatásokkal bíró gyógynövény és a népgyógyászat csaknem minden részét hasznosítja.

A napraforgó az őszirózsafélék népes családjába tartozik, amely rajta kívül még mintegy 25 ezer fajt számlál. Manapság leginkább táplálkozásunkban betöltött szerepét ismerjük, pedig rengeteg különlegesség kapcsolódik lényéhez, amelyek csak a figyelmes és kitartó megfigyelő számára fedik fel magukat.

Szinte minden része felhasználható
Szinte minden része felhasználható

Varázslatos

Az észak- amerikai prériről származik, ahol az őslakosok már kb. 5000 éve háziasították. Az inkák a nap szimbólumának tekintették, és más indiántörzsek is elragadtatással fordultak felé gyógyhatásai miatt. Különféle varázslatokban használták és számos babona is fűződik hozzá. Az igazság, a hűség, az őszinteség és a termékenység virágának tartják. A néphit szerint, ha valaki tudni szerette volna az igazságot valamiről, egy napraforgófejet tett a párnája alá, és úgy aludt el. Elvileg másnap naplemente előtt meg kellett kapja a válasz. Ha valakinek a hűségét szerették volna elnyerni, annak egy kevés napraforgómagot vagy napraforgó olajat csempésztek az ételébe.

Európába 1500 körül került a spanyol hódítók közvetítésével. Sőt, a napraforgó azon kevesek egyike, akiknek sikerült az, amire oly sokan csak vágynak, már jártak a világűrben.

Izgalmas és sokoldalú

Virágzata összetett, vagyis nyelves és csöves virágokból tevődik össze. A tányér külsején elhelyezkedő, többnyire sárga színű nyelves virágokat szoktuk sziromnak nevezni. A belül tömörülő csöves virágokból lesz őszre kedvenc rágcsálnivalónk a szotyola. A magból ízletes hidegen sajtolt olaj és magvaj is készíthető, illetve helyettesíthetjük vele a jóval borsosabb árú diót, sőt, még a fenyőmagot is, pl.: pesztóban.

Vonzódik a naphoz

Nem teljesen úgy, ahogy a neve alapján gondolnánk. A fiatal virágbimbók ugyanis a heliotropizmus elvét követve reggel kelet felé néznek, aztán mintha követni próbálnák a napfényt, délután nyugat felé fordulva térnek nyugovóra.

Az érett virágfejek többnyire keleti irányba pozícionálják magukat, hogy az első melengető napsugarak hatására felébredjenek és nektárban gazdag, összetéveszthetetlen illatú virágaikkal várják a méheket.

A talaj méregtelenítője

A napraforgó szükség esetén fitoremediációra használható, vagyis kihasználják azt a tulajdonságát, hogy az átlagos növényeknél fokozottabb mértékben képes felszívni a talajból a veszélyes szennyező anyagokat - pl.: nehézfémeket (arzén, króm), sugárzó vegyületeket (cézium- 137, stroncium- 90)-, hogy aztán a szöveteibe zárja.

Érdemes körültekintően megválasztani a helyet, ahova tervezzük, mert a környező növényekre mind a gyökerei által kiválasztott, mind a leveleiről származó vegyületek miatt allelopatikus hatással van, vagyis gátolja a mellette levő növények fejlődését.

Különleges finomság

A focimeccs nézés elengedhetetlen hozzávalója (is)...
A focimeccs nézés elengedhetetlen hozzávalója (is)...
A teljesen zárt vagy az éppen csak kibomlott bimbók hasonlóan készíthetők el, mint az articsóka. Először néhány percig blansírozzuk, majd némi zöldségalaplével és fűszerrel készre pároljuk. Fogyasztás előtt a csészeleveleket és a virágkezdeményeket lekanyarítjuk, majd a belsejét ízlésesen darabolva elfogyasztjuk. Étkezési célra és gyógyításra kizárólag tiszta környezetben élő, permetezetlen növényt ajánlott használni.

Zöldséggé alakul a mag

Ha az egészséges, natúr napraforgómagot 8 órára beáztatjuk tiszta vízbe, aztán a csíráztató tál felületén kiterítve 3-4 napig csíráztatjuk, fehérjékben, zsírokban, B- és E- vitaminban, valamint ásványi anyagokban (kalcium, foszfor, vas, réz, jód) gazdag zöldséget kapunk, ami táplálja a bőrt, az idegrendszert, a bélflórát, jótékony hatású a kardiovaszkuláris rendszerre, méregtelenítő és vízhajtó hatással is rendelkezik.

Gyógyhatásai

Míg hivatalosan csak a magolajat használják fel gyógykészítmények előállításához, a népi gyógyászat a növény többi részét is széles körben sikeresen alkalmazza.

A levelei antioxidáns, immunerősítő és gyulladásgátló hatással rendelkeznek. Teája enyhíti a köhögést, a légúti panaszokat, valamint segít a gasztrointesztinális fertőzések esetén.

Diuretikus hatása végett csökkenti a vérnyomást és az ízületi gyulladás megelőzésének érdekében is fogyasztják. A friss, zúzott leveleiből készített pakolás elősegíti a különféle sebek, fekélyek, csípések, harapások gyógyulását, és a fejfájdalom csillapításában is jeleskedik. A nyeles virágaiból készített tea nyugtató hatású, segít elűzni az álmatlanságot és szükség esetén lázcsillapításra is használható.

A magoknak szintén van fájdalomcsillapító, nyugtató és vizelethajtó hatásuk, és csökkentik az ízületi gyulladás panaszait. A magok főzetét hatékonynak találták meghűlés, légcsőhurut esetén. Ehhez egy csésze natúr, hántolt, megtört napraforgómagot 1 liter vízben 30 percen keresztül főzünk, majd szűrés után 4 adagban elfogyasztjuk a nap folyamán.

A napraforgó csodaszép növény, azonban gyógyhatásai még szépségét is túltesznek.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kifejezetten nyitottak a magyarok a vegán húshelyettesítő termékekre

A magyar lakosság csaknem 30 százaléka kóstolt már növényi alapú, vegán húshelyettesítő terméket, sőt, 5 százalék rendszeresen fogyasztja is – derül ki a Pápai Hús Kft. által a témában készített, reprezentatív kutatásából.

Nehéz időkben össze kell fogni

Idén szeptemberben rendezte meg tizenegyedik alkalommal az RMGE Maros szervezete a Marosszéki Gazdanapot a mezőpaniti sportpályán. A rendezvény traktorfelvonulással kezdődött, majd a különböző gazdakörök és a szervezet által felkarolt marosszéki termelők, kézművesek sátrai, vásárral egybekötött kiállítása, illetve a Maros Gazda kft. partnereinek bemutató standjai várták az érdeklődőket.

Nincs más választásunk: öntözni!

Vagy öntözünk, vagy ellehetetlenül a gazdálkodásunk. Ha valakinek eddig kétségei lettek volna ez ügyben, akkor ebben az évben egyértelmű választ kapott rájuk. Az aszállyal megsanyargatott búza után abban bíztunk, hogy majd a kapások valahogy kiegyenesítik az idei évet, de sajnos nem ez történt, tovább romlott a helyzetünk. Még több helyen megégett a kukorica, olyannyira, hogy meg se nőtt, vagy ha címert hányt is, csövet már nem hozott.

A 7 legjobb étel az egészséges agyműködés fenntartásához

A kognitív hanyatlás sokkal gyakoribb, mint gondolnánk: a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) adatai szerint az Egyesült Államokban minden kilencedik felnőttből egy érintett. Szerencsére a kutatások szerint számos mindennapi szokás csökkentheti a demenciához hasonló betegségek kockázatát - többek között az, hogy odafigyelünk arra, milyen ételek kerülnek a tányérunkra.

Római kori villakert

„Nekem a Balaton a Riviéra…” – cseng a fülünkben az örökzöld sláger. S valóban, sokan indulunk nyaranta a Balaton mellé, hogy élvezzük a táj szépségét és kedvező mikroklimatikus adottságait: a meleg, de nem szélsőségesen forró nyarat, melyet a tó felől feláramló, párát hozó szellők temperálnak. Így gondolhatták ezt az 1. századtól a környéken fokozatosan megtelepülő ókori rómaiak is.

Cirok szakmai nap a Gabonakutatónál

A Gabonakutató dél-alföldi nemesítőállomásán szakmai napot tartottak szeptember elején. Az intézet nemesítői és területi képviselői által tartott kiszombori bemutató témáját az aszályos idei időjárás határozta meg, de a víz hiánya mellett a magas hőmérséklet is komoly kihívást jelentett a növények számára. Az alföldi körülmények közepette jó volt látni a szárazságtűrő cirokféléket és napraforgókat, sőt még zöld szóját is lehetett látni.

A családi gazdálkodás ENSZ-évtizede

Az ENSZ élelmezésügyi és mezőgazdasági szervezete, a FAO által ez alkalomból rendezett fórumon a FAO főigazgatója azt mondta, hogy az agrár-élelmiszeripari rendszerek átalakítása során a családi gazdálkodókat kell a középpontba helyezni.

A magyarok többsége tudatosan vásárol, mégis sok élelmiszert pazarol el

A magyarok többsége saját bevallása szerint tudatosan vásárol, figyel az élelmiszerek lejárati idejére, mégis évente 65 kilogramm élelmiszerhulladékot állít elő, amivel 45 000 forint éves veszteséget szenved el - közölte a Magyar Élelmiszerbank Egyesület az MTI-vel.

Megszűnt az aszály, folytatódik a talajok őszi feltöltődése

A hét további részében többször lehet számítani nagy területeket érintő esőre, így folytatódik a talajok őszi feltöltődése - írta hétfői agrometeorológiai elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A Corteva Agriscience megállapodást írt alá a Biológiai Vezető Symborg felvásárlásáról

A Corteva, Inc. (NYSE: CTVA) és a Symborg bejelentette, hogy aláírták a végleges megállapodást, a spanyolországi Murciában működő mikrobiológiai technológiák szakértő vállalatának (Symborg) megvásárlásáról.