Back to top

Ízületi fájdalmakra alkalmazzunk napraforgót

A napraforgótáblák mosolygós fejei csak úgy vonzzák a tekintetünket. Ízletes, hidegen sajtolt olaja gyakori alapanyag konyhánkban. Azonban kevéssé ismert róla, hogy nagyon komoly hatásokkal bíró gyógynövény és a népgyógyászat csaknem minden részét hasznosítja.

A napraforgó az őszirózsafélék népes családjába tartozik, amely rajta kívül még mintegy 25 ezer fajt számlál. Manapság leginkább táplálkozásunkban betöltött szerepét ismerjük, pedig rengeteg különlegesség kapcsolódik lényéhez, amelyek csak a figyelmes és kitartó megfigyelő számára fedik fel magukat.

Szinte minden része felhasználható
Szinte minden része felhasználható

Varázslatos

Az észak- amerikai prériről származik, ahol az őslakosok már kb. 5000 éve háziasították. Az inkák a nap szimbólumának tekintették, és más indiántörzsek is elragadtatással fordultak felé gyógyhatásai miatt. Különféle varázslatokban használták és számos babona is fűződik hozzá. Az igazság, a hűség, az őszinteség és a termékenység virágának tartják. A néphit szerint, ha valaki tudni szerette volna az igazságot valamiről, egy napraforgófejet tett a párnája alá, és úgy aludt el. Elvileg másnap naplemente előtt meg kellett kapja a válasz. Ha valakinek a hűségét szerették volna elnyerni, annak egy kevés napraforgómagot vagy napraforgó olajat csempésztek az ételébe.

Európába 1500 körül került a spanyol hódítók közvetítésével. Sőt, a napraforgó azon kevesek egyike, akiknek sikerült az, amire oly sokan csak vágynak, már jártak a világűrben.

Izgalmas és sokoldalú

Virágzata összetett, vagyis nyelves és csöves virágokból tevődik össze. A tányér külsején elhelyezkedő, többnyire sárga színű nyelves virágokat szoktuk sziromnak nevezni. A belül tömörülő csöves virágokból lesz őszre kedvenc rágcsálnivalónk a szotyola. A magból ízletes hidegen sajtolt olaj és magvaj is készíthető, illetve helyettesíthetjük vele a jóval borsosabb árú diót, sőt, még a fenyőmagot is, pl.: pesztóban.

Vonzódik a naphoz

Nem teljesen úgy, ahogy a neve alapján gondolnánk. A fiatal virágbimbók ugyanis a heliotropizmus elvét követve reggel kelet felé néznek, aztán mintha követni próbálnák a napfényt, délután nyugat felé fordulva térnek nyugovóra.

Az érett virágfejek többnyire keleti irányba pozícionálják magukat, hogy az első melengető napsugarak hatására felébredjenek és nektárban gazdag, összetéveszthetetlen illatú virágaikkal várják a méheket.

A talaj méregtelenítője

A napraforgó szükség esetén fitoremediációra használható, vagyis kihasználják azt a tulajdonságát, hogy az átlagos növényeknél fokozottabb mértékben képes felszívni a talajból a veszélyes szennyező anyagokat - pl.: nehézfémeket (arzén, króm), sugárzó vegyületeket (cézium- 137, stroncium- 90)-, hogy aztán a szöveteibe zárja.

Érdemes körültekintően megválasztani a helyet, ahova tervezzük, mert a környező növényekre mind a gyökerei által kiválasztott, mind a leveleiről származó vegyületek miatt allelopatikus hatással van, vagyis gátolja a mellette levő növények fejlődését.

Különleges finomság

A focimeccs nézés elengedhetetlen hozzávalója (is)...
A focimeccs nézés elengedhetetlen hozzávalója (is)...
A teljesen zárt vagy az éppen csak kibomlott bimbók hasonlóan készíthetők el, mint az articsóka. Először néhány percig blansírozzuk, majd némi zöldségalaplével és fűszerrel készre pároljuk. Fogyasztás előtt a csészeleveleket és a virágkezdeményeket lekanyarítjuk, majd a belsejét ízlésesen darabolva elfogyasztjuk. Étkezési célra és gyógyításra kizárólag tiszta környezetben élő, permetezetlen növényt ajánlott használni.

Zöldséggé alakul a mag

Ha az egészséges, natúr napraforgómagot 8 órára beáztatjuk tiszta vízbe, aztán a csíráztató tál felületén kiterítve 3-4 napig csíráztatjuk, fehérjékben, zsírokban, B- és E- vitaminban, valamint ásványi anyagokban (kalcium, foszfor, vas, réz, jód) gazdag zöldséget kapunk, ami táplálja a bőrt, az idegrendszert, a bélflórát, jótékony hatású a kardiovaszkuláris rendszerre, méregtelenítő és vízhajtó hatással is rendelkezik.

Gyógyhatásai

Míg hivatalosan csak a magolajat használják fel gyógykészítmények előállításához, a népi gyógyászat a növény többi részét is széles körben sikeresen alkalmazza.

A levelei antioxidáns, immunerősítő és gyulladásgátló hatással rendelkeznek. Teája enyhíti a köhögést, a légúti panaszokat, valamint segít a gasztrointesztinális fertőzések esetén.

Diuretikus hatása végett csökkenti a vérnyomást és az ízületi gyulladás megelőzésének érdekében is fogyasztják. A friss, zúzott leveleiből készített pakolás elősegíti a különféle sebek, fekélyek, csípések, harapások gyógyulását, és a fejfájdalom csillapításában is jeleskedik. A nyeles virágaiból készített tea nyugtató hatású, segít elűzni az álmatlanságot és szükség esetén lázcsillapításra is használható.

A magoknak szintén van fájdalomcsillapító, nyugtató és vizelethajtó hatásuk, és csökkentik az ízületi gyulladás panaszait. A magok főzetét hatékonynak találták meghűlés, légcsőhurut esetén. Ehhez egy csésze natúr, hántolt, megtört napraforgómagot 1 liter vízben 30 percen keresztül főzünk, majd szűrés után 4 adagban elfogyasztjuk a nap folyamán.

A napraforgó csodaszép növény, azonban gyógyhatásai még szépségét is túltesznek.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Építkezik a magyar gazdatársadalom

A délvidéki gazdaszervezeteket tömörítő Vajdasági Agráregyesületek Szövetségét (VASZ) 2006-ban alapították. Az azóta eltelt 16 évben nem kevesebb, mint 73 gazdaszervezet és mintegy 8 ezer gazdálkodó ernyőszervezetévé terebélyesedett az érdekvédelmi szervezet. A VASZ-nak sokáig nem volt saját székháza, és 2018-ban felszólították őket, hogy hagyják el addig bérelt „otthonukat”.

Ki fog sárgarépát tárolni?

Sárgarépa-termesztőknek szerveztek találkozót Zsombón, a Bálint család gazdaságában a Nunhems Hungary Kft., a BASF Hungaria Kft., a Seedplus Kft., a Koppert Hungária Kft., valamint a Carmeuse Hungária Kft. képviselői. A területbejáráson számos kérdés szóba került, a termesztett fajták, technológiai módszerek és termesztést segítő anyagok ismertetése mellett a kereskedelmi helyzetet is elemezték az előadók és a vendégek.

A Nutella legyőzte a Facebook-ot

Jelenleg úgy néz ki, hogy a világszerte népszerű édességgel, a Nutellával többet lehet keresni, mint a Facebook-kal.

Emelkednek a sertésárak Németországban

A sertéshús ára 5 € centtel (20,5 Ft-tal) emelkedett, melynek oka, hogy a növekvő kereslet nagyon kis kínálattal találkozik. A szakértők szerint ez valószínűleg nem sokat fog változni a következő hetekben.

Komposztáljunk kávékapszulát

A Nestlé Nespresso kávéüzletága papír alapú, komposztálható kapszulákat dob piacra. Az élelmiszeripari óriás azt reméli, hogy a környezetkímélő megoldással új vásárlókat tud megszólítani.

Kárpát-medencei nyári körkép: Gyenge nyári termés, aszály, virágporhiány és nem létező mézpiac

Szlovákiában a hárs virágai megégtek, míg Szerbiában fantasztikus virágzást produkált. A legtöbb országban a napraforgó igencsak megsínylette az aszályt, azonban Romániában nem volt ilyen probléma vele. Horvátországban rejtélyes okokból elmaradt a gesztenyevirágzás, míg Szlovéniában a fenyő és az édesharmat mondott csődöt.

Lengyelországban az ökológiai gazdálkodás területének növelése a cél

Henryk Kowalczyk miniszterelnök-helyettes, mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter tájékoztatása szerint, a minisztérium célja az ökológiai gazdálkodás területének és a bioélelmiszer-termelés volumenének növelése. Mint mondta az értékesítési szintjét is fokozni kell, hogy a fogyasztók könnyen hozzáférhessenek a biotermékekhez. Az EU Green Deal készteti Lengyelországot is ezekre a lépésekre.

Többet keres a Youtubeon az angol gazda, mint a teheneivel

Az állattenyésztéssel foglalkozó gazda 2018 óta készít tartalmakat a videómegosztó portálra, és mára többet bevételt hoz ez, mint a gazdasága.

13 étel, amely segít a veséknek eltávolítani a méreganyagokat

Gondoljunk a vesénkre úgy, mint egy szűrőre, amely megszabadítja a szervezetet mindattól, amit nem akarunk, hogy ott maradjon. Ez a két, bab alakú szerv gondoskodik a vér szűréséről, mely során eltávolítja a méreganyagokat és a felesleges folyadékot a szervezetből, miközben kordában tartja a kálium- és a nátriumszintet. Emellett hormonokat is termel, amik segítenek szabályozni a vérnyomás és a csontok erősségét.

Rekord pusztítást végzett Amerikában a madárinfluenza – több mint 50 millió baromfit vágtak le

A madárinfluenza idén 50,54 millió madarat pusztított el az Egyesült Államokban, ezzel az ország történetének leghalálosabb járványa söpört végig az országon- derült ki az amerikai mezőgazdasági minisztérium csütörtökön közzétett adataiból.