Back to top

Lóerők bűvöletében - 35. Bábolnai Gazdanapok, minden ami szántóföld

Szakmai területen Bábolna mindig úttörő szerepet töltött be, s ebbe a sorba jól illeszkedik a Bábolnai Gazdanapok is. A szeptember 8-10. közötti esemény már a 35. a sorban, ahol a növénytermesztés és a gépesítés, a termesztés háttéripara kerül fókuszba.

„Bábolna már a 70-es években az agrárgazdaság fellegvára volt, a kukoricafajtakísérleti bemutatók és mozgó szántóföldi gépbemutatók innen indultak, idén a szokott magas színvonalon, több mint 20 ezer négyzetméteren megrendezésre kerülő esemény a szakmai és a szélesebb közönség számára is érdekes és izgalmas programokkal szolgál majd”- hangsúlyozta Feldman Zsolt, mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár.

Az idei, jubileumi 35. Bábolnai Gazdanapok fókuszában a megszokott módon a szántóföldi növénytermesztés, a gépesítés és számos kapcsolódó háttéripari tevékenység lesz.

Feldman Zsolt, mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár
Feldman Zsolt, mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár
Fotó: Csatlós Norbert
„A Bábolna Nemzeti Ménesbirtok rendezőként olyan garanciát jelent, mely szavatolja az esemény jelentőségét és színvonalát. Az elmúlt időszak az agrárium valamennyi szereplője számára rendkívüli kihívásokat hozott. Valamennyi gazdálkodó számára nyilvánvaló vált, hogy az alkalmazkodás, a változtatás képessége elengedhetetlen az eredményes működéshez. Az erőforrásokkal való hatékony gazdálkodás hétköznapi gyakorlatának kialakításában kiállítók érdemben segítséget nyújtanak az érdeklődőknek.

Az államtitkár ugyancsak kiemelte, hogy a szakmai jelentőségét az is erősíti a bábolnai rendezvénynek, hogy a Gazdanapok keretében nagyszabású konferenciát terveznek a 2023-tól induló Közös Agrárpolitikáról,

melynek során a támogatási és szabályozási keretrendszert érintő főbb változásokról beszámolnak majd, legyen szó a terület alapú támogatásokról, a beruházásokról, a vidékfejlesztésről, vagy az állat- és növénytermesztésről. Téma lesz az elmúlt hónapokban lezajlott tárgyalások aktuális eredménye is az Európai Bizottságban. A gazdálkodási tervezésben nélkülözhetetlen információkat a kiszámíthatóság érdekében teszi közzé az agrártárca.

Haál Gábor, Bábolna Nemzeti Ménesbirtok igazgatója
Haál Gábor, Bábolna Nemzeti Ménesbirtok igazgatója
Fotó: Csatlós Norbert
„A rendezvény kiváló alkalmat nyújt a termelők közötti véleménycserére is”- fogalmazta meg tapasztalatait Haál Gábor. A házigazda Bábolna Nemzeti Ménesbirtok igazgatója kiemelte, igazi ünnepnek tekinti a Bábolnai Gazdanapokat, így a 35. jubileumra való tekintettel a szervező Magyar Mezőgazdaság Kft.-vel közösen még nagyobb hangsúlyt fektet a szakmai programokra. Ennek megvalósításához szoros együttműködést folytat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszervezetek Országos Szövetségével, a Kukorica Kör Egyesülettel, a Precíziós Egyesülettel valamint az Agrárközösséggel is.

A szakmai programok részeként nagy érdeklődésre számít a Szántóföldi Gépbemutató, ahol munka közben mintegy 15 gép és gépkapcsolás lesz látható.

A helyszínen gazdasági megtérülési arányokról tudnak tájékozódni az érdeklődők, de a precíziós gazdálkodás gépeinek bemutatása során az erőforrás-felhasználás csökkentéséről is hasznos tanácsokat tudnak kapni.

A 35. Bábolnai Gazdanapok szervezője, a Magyar Mezőgazdaság Kft. nevében Sári Enikő, a Magyar Mezőgazdaság Kft. ügyvezető igazgatója köszöntötte a sajtótájékoztató résztvevőit.
A 35. Bábolnai Gazdanapok szervezője, a Magyar Mezőgazdaság Kft. nevében Sári Enikő, a Magyar Mezőgazdaság Kft. ügyvezető igazgatója köszöntötte a sajtótájékoztató résztvevőit.
Fotó: Csatlós Norbert
Az elmúlt évben is nagy sikert aratott a talajszelvény, ahol a talajművelő eszközök munkáját „szemmagasságból” láthatták az érdeklődők. Az idei évben egy 10 méter hosszú, két méter széles szelvény várja az érdeklődőket. A fajtakísérleti sorokon 9 cég 42 kukorica hibridje valamint 7 vetőmag-forgalmazó cég 15 féle cirokvetőmagokból álló kísérleti parcellái tekinthetők meg. Kiemelt érdekesség lesz ezen a bemutató téren a Kukorica Kör Egyesület által létrehozott Termékenységi Tanösvény, melynek állomásain a talaj- és a kukorica - illetve egyéb szántóföldi növények - termőképességét meghatározó elemekről, javításuk lehetőségeiről, a genetikai potenciál kihasználásának módjáról kapnak tájékoztatást a látogatók, mindez a gyakorlat szemszögéből és helyszíni szemléltetéssel történik.

Így kerül terítékre a talaj termékenységének biológiai alapja, a talaj biológiai jellemzése, a gyökér és a gyökérzóna, a növényi stressz élettani alapjai, stressz menedzsment, a növényi kondíció és javításának módjai, a biostimulátorok használata, a kukorica károsító gombái, valamint a különböző talajbaktérium és alga törzsek bemutatása.

Fotó: Csatlós Norbert
Idén is lesz Szakiskolai Nap, amit a generációváltás szempontjából kiemelt jelentőségű. Mint Haál Gábor elmondta, a fiatalokkal meg kell ismertetnünk, hogy napjainkban a gumicsizmáról már átváltottunk a joystick-ra. Eddig 16 középiskola több mint 700 diákja jelentkezett be az eseményre, melynek nem titkolt célja, az agrárszakmák népszerűsítése. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakemberei a kiállítás három napján folyamatosan nyújtanak szaktanácsadást, míg a Magyar Mezőgazdaság Kft. és az Agrárközösség által létesített szaktanácsadási ponton pedig gondolatot cserélhetnek a gazdák a komplett farmmenedzsment alkalmazásának jelentőségéről. A Fórumszínpad fontos kerekasztal-beszélgetések helyszíne lesz, ahol stratégiai elemzésről hangzanak el előadások, terítékre kerül az agrár-környezetgazdálkodás, a farmmenedzsment, s olyan fontos stratégiai kérdés, mint az öntözés

A fajtakísérleti sátorban a Kukorica Kör szervez kerekasztal-beszélgetéseket, ahol olyan kérdésekre keresik a választ, miként biztosítható a gyorsan változó és bizonytalan körülmények között a termésbiztonság a kukorica termesztésben, illetve hogyan építhető fel és tartható fenn hosszútávon az ökológiailag is korrekt kukorica termesztés?

A generációváltás jegyében a fiatal gazdáknak is terveznek programokat, akiket a MAGOSZ Ifjú Gazda szervezeteivel közösen igyekeznek megszólítani. A konferencián nyitó előadást tart Birkás Márta professzor. Idén visszatér Bábolnára a STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság, amely nagy érdeklődésre tart számot a szakma és közönség körében. Színes családi programokkal is várják a nagyközönséget, a kikapcsolódásra vágyó családokat. Lovasbemutató, sétakocsikázás és népművészeti, hagyományőrző gyermekparadicsom is helyet kap a programban. A Bábolna Nemzeti Ménesbirtok legfontosabb feladatai között szerepel a történelmi lótenyésztés, a látogatók szervezett csoportokban, idegenvezetéssel idén is megtekinthetik a ménesbirtok történelmi értékű épületegyüttesét és híres Shagya-arab lóállományát is.

A kiállítók közül a Marton Genetics a „Honfoglalástól az Űrutazásig - Vetőmag az Űrből” témájára fűzi fel bemutatóját.

Balla Zoltán, Marton Genetics kormányzati és vállalati kapcsolatokért felelős igazgatója
Balla Zoltán, Marton Genetics kormányzati és vállalati kapcsolatokért felelős igazgatója
Fotó: Csatlós Norbert
Mint Balla Zoltán, a cég kormányzati és vállalati kapcsolatokért felelős igazgatója felhívta a figyelmet, hogy már az érkezés sok meglepetést tartogat. Nem mindennapi esemény, amikor a martonvásári vállalat ügyvezető igazgatója egy – a NASA által bevizsgált, 2017-ben Algériában talált, ma magyar magántulajdonban lévő – 40 grammos holdkővel a zsebében ugrik ki a 700 méter magasan lebegő helikopterből.

A Marton Genetics a kukorica fajtasornál a Magyar-Turán Alapítvánnyal közösen felépíti a világ legnagyobb jurtáját, amely „guinness rekord gyanús”, s a Kárpát-medencében birodalmat alapító Attila nagyfejedelemnek állít emléket.

A fősátor 20 méter átmérőjű és csaknem 7 méter magas. Hasonló, vagy esetleg nagyobb, jurta formájú épületek már vannak a világban, azonban azok nem szétszedhetők, így éppen a jurta lényegét nem őrizték meg.

A szakember elmondta, az űrkutatás és a hagyományok a martonvásári genetikában öltenek testet. Hiszen a fajtanemesítés egyrészt egzakt tudomány, miközben a másik oldalról megfoghatatlan csoda. Egy biztos, a martonvásári fajták nem adják fel egykönnyen, szélsőséges időkben is teljesítenek, akár a „holdon is megteremnek”.

Bábolna tehát -a megszokott színvonal mellett-  az idei évben is tartogat meglepetéseket.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Elkészültek a Takarmányszállítási támogatás részletei

Az Agrárminisztérium az Aszály Veszélyhelyzeti Operatív Törzs döntése alapján kidolgozta annak a 3 milliárd forint értékű támogatásnak a koncepcióját, amely a történelmi léptékű aszály miatt ellátási gondokkal küzdő állattartók tömegtakarmány szállítási költségeinek finanszírozásában nyújt segítséget – közölte Nagy István agrárminiszter.

A biotermékek piacának bővülése várható

A harmincharmadik BioFach Nemzetközi Bioélelmiszer- és Biotermék-szakkiállítást rendhagyó módon nyáron tartották. A négynapos nürnbergi rendezvényen az Agrármartketing Centrum által szervezett magyar közösségi standnak tizenegy kiállítója volt. Az AMC a július 26–29. között tartott eseményen mutatta be a nagyközönségnek saját élelmiszeripari exportfejlesztő programját, a Hungarian Food Business Programot.

Takarmányozás, hőstressz, bionyúl - Antibiotikum nélkül lesz-e nyúltenyésztés?

A nyúltenyésztési világkongresszus Termelés és gazdaságosság szekciójában elsősorban a gyakorlati munkát segítő előadások hangzottak el. Ugyanakkor nehéz lenne megmondani, hogy például a takarmánykorlátozással kapcsolatos eredmények és tapasztalatok közül melyik miért került a takarmányozási szekcióba.

Óvatosan szerződtek a gazdálkodók

A szaktárca a közleményben azt írta, hogy a gazdálkodókat több korábban megalkotott jogszabály is segíti az olyan helyzetekben, mint az idei – sokak szerint száz éve nem látott – szárazság. A jogszabályok közül a gabonapiaci szerződésekben vállalt kötelezettségek alóli teljes vagy részleges mentesülés szabályaira hívta fel a gazdálkodók figyelmét a minisztérium.

„Nincs kérdés. Öntözni kell.”

„Az öntözés fejlesztésben érdekelt földhasználók az egész országban hamar átláthatják, hogy érdemes egy egységbe tömörülni és egy projektben gondolkodni. Indulásunkkor az érdekeket nem volt nehéz egy irányba rendezni” – hangsúlyozza Sasvári Gábor, a Matyó Agrártermelő Zrt. vezérigazgatója, elárulva, hogy a Matyó Öntözési Közösségben a felszíni vizek mezőgazdasági felhasználását tűzték ki célul.

Sportlovak és őshonos fajták

Egyes ősi vagy régi lófajtáink fennmaradása – az állami ménesek feloszlatása után – az úgynevezett köztenyésztésnek volt köszönhető. Jelenleg is van olyan őshonos fajtánk, amelynek a jövője csak a magántenyésztők elhivatottságán múlik. Erről is beszélgettünk Fekete Balázzsal, a Hód-Mezőgazda Zrt. állattenyésztési és kiállítási igazgatójával, aki maga is furioso-north star tenyésztő.

Szelekció a legimpozánsabb agancsokra

Csak néhányan foglalkoznak szarvastenyésztéssel az országban, ezen kevesek egyike a Kaposvár-Toponár székhelyű Deer Trophy Farm, ahol a tenyésztés alapja a sajátteljesítmény-vizsgálat, de emellett a gímszarvasok genetikáját is kutatják. A farm körüli teendőket Bokor Árpád végzi feleségével, akikben 15 éve egy új-zélandi utazás során fogant meg e tevékenység gondolata.

Először alkottak tudósok "szintetikus embriót"

Az izraeli Weizmann Kutatóintézet munkatársai azt találták, hogy egérőssejteket "rá lehet venni" arra, hogy embriószerű struktúrává szerveződjenek, melyben bélszakasz, agykezdemények és dobogó szív található - írta a The Guardian online kiadása a Cell tudományos lapban megjelent tanulmány alapján.

A húsalternatívák jót tesznek a környezetnek, miközben munkahelyeket veszélyeztetnek

A marhahús növényi alapú alternatívái hozzájárulhatnak a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez, de népszerűségük növekedése befolyással van a mezőgazdasági munkaerőforrásokra, és az Egyesült Államokban több mint 1,5 millió munkahelyet fenyegethet az ágazatban - derül ki egy új gazdasági modellekből.

Hatezer éve is népszerű volt a dinnye, de nem a húsát fogyasztották

A legrégibb dokumentált dinnyeféle magjai 6000 évesek, és egy neolitikum kori ásatásról kerültek elő Líbiában. Susanne S. Renner, a Washingtoni Egyetem biológusa különös dolgokat tárt fel ezekkel a magokkal kapcsolatban, amiről a Molecular Biology and Ecolution című lapban számolt be.