Back to top

Lóerők bűvöletében - 35. Bábolnai Gazdanapok, minden ami szántóföld

Szakmai területen Bábolna mindig úttörő szerepet töltött be, s ebbe a sorba jól illeszkedik a Bábolnai Gazdanapok is. A szeptember 8-10. közötti esemény már a 35. a sorban, ahol a növénytermesztés és a gépesítés, a termesztés háttéripara kerül fókuszba.

„Bábolna már a 70-es években az agrárgazdaság fellegvára volt, a kukoricafajtakísérleti bemutatók és mozgó szántóföldi gépbemutatók innen indultak, idén a szokott magas színvonalon, több mint 20 ezer négyzetméteren megrendezésre kerülő esemény a szakmai és a szélesebb közönség számára is érdekes és izgalmas programokkal szolgál majd”- hangsúlyozta Feldman Zsolt, mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár.

Az idei, jubileumi 35. Bábolnai Gazdanapok fókuszában a megszokott módon a szántóföldi növénytermesztés, a gépesítés és számos kapcsolódó háttéripari tevékenység lesz.

Feldman Zsolt, mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár
Feldman Zsolt, mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár
Fotó: Csatlós Norbert
„A Bábolna Nemzeti Ménesbirtok rendezőként olyan garanciát jelent, mely szavatolja az esemény jelentőségét és színvonalát. Az elmúlt időszak az agrárium valamennyi szereplője számára rendkívüli kihívásokat hozott. Valamennyi gazdálkodó számára nyilvánvaló vált, hogy az alkalmazkodás, a változtatás képessége elengedhetetlen az eredményes működéshez. Az erőforrásokkal való hatékony gazdálkodás hétköznapi gyakorlatának kialakításában kiállítók érdemben segítséget nyújtanak az érdeklődőknek.

Az államtitkár ugyancsak kiemelte, hogy a szakmai jelentőségét az is erősíti a bábolnai rendezvénynek, hogy a Gazdanapok keretében nagyszabású konferenciát terveznek a 2023-tól induló Közös Agrárpolitikáról,

melynek során a támogatási és szabályozási keretrendszert érintő főbb változásokról beszámolnak majd, legyen szó a terület alapú támogatásokról, a beruházásokról, a vidékfejlesztésről, vagy az állat- és növénytermesztésről. Téma lesz az elmúlt hónapokban lezajlott tárgyalások aktuális eredménye is az Európai Bizottságban. A gazdálkodási tervezésben nélkülözhetetlen információkat a kiszámíthatóság érdekében teszi közzé az agrártárca.

Haál Gábor, Bábolna Nemzeti Ménesbirtok igazgatója
Haál Gábor, Bábolna Nemzeti Ménesbirtok igazgatója
Fotó: Csatlós Norbert
„A rendezvény kiváló alkalmat nyújt a termelők közötti véleménycserére is”- fogalmazta meg tapasztalatait Haál Gábor. A házigazda Bábolna Nemzeti Ménesbirtok igazgatója kiemelte, igazi ünnepnek tekinti a Bábolnai Gazdanapokat, így a 35. jubileumra való tekintettel a szervező Magyar Mezőgazdaság Kft.-vel közösen még nagyobb hangsúlyt fektet a szakmai programokra. Ennek megvalósításához szoros együttműködést folytat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszervezetek Országos Szövetségével, a Kukorica Kör Egyesülettel, a Precíziós Egyesülettel valamint az Agrárközösséggel is.

A szakmai programok részeként nagy érdeklődésre számít a Szántóföldi Gépbemutató, ahol munka közben mintegy 15 gép és gépkapcsolás lesz látható.

A helyszínen gazdasági megtérülési arányokról tudnak tájékozódni az érdeklődők, de a precíziós gazdálkodás gépeinek bemutatása során az erőforrás-felhasználás csökkentéséről is hasznos tanácsokat tudnak kapni.

A 35. Bábolnai Gazdanapok szervezője, a Magyar Mezőgazdaság Kft. nevében Sári Enikő, a Magyar Mezőgazdaság Kft. ügyvezető igazgatója köszöntötte a sajtótájékoztató résztvevőit.
A 35. Bábolnai Gazdanapok szervezője, a Magyar Mezőgazdaság Kft. nevében Sári Enikő, a Magyar Mezőgazdaság Kft. ügyvezető igazgatója köszöntötte a sajtótájékoztató résztvevőit.
Fotó: Csatlós Norbert
Az elmúlt évben is nagy sikert aratott a talajszelvény, ahol a talajművelő eszközök munkáját „szemmagasságból” láthatták az érdeklődők. Az idei évben egy 10 méter hosszú, két méter széles szelvény várja az érdeklődőket. A fajtakísérleti sorokon 9 cég 42 kukorica hibridje valamint 7 vetőmag-forgalmazó cég 15 féle cirokvetőmagokból álló kísérleti parcellái tekinthetők meg. Kiemelt érdekesség lesz ezen a bemutató téren a Kukorica Kör Egyesület által létrehozott Termékenységi Tanösvény, melynek állomásain a talaj- és a kukorica - illetve egyéb szántóföldi növények - termőképességét meghatározó elemekről, javításuk lehetőségeiről, a genetikai potenciál kihasználásának módjáról kapnak tájékoztatást a látogatók, mindez a gyakorlat szemszögéből és helyszíni szemléltetéssel történik.

Így kerül terítékre a talaj termékenységének biológiai alapja, a talaj biológiai jellemzése, a gyökér és a gyökérzóna, a növényi stressz élettani alapjai, stressz menedzsment, a növényi kondíció és javításának módjai, a biostimulátorok használata, a kukorica károsító gombái, valamint a különböző talajbaktérium és alga törzsek bemutatása.

Fotó: Csatlós Norbert
Idén is lesz Szakiskolai Nap, amit a generációváltás szempontjából kiemelt jelentőségű. Mint Haál Gábor elmondta, a fiatalokkal meg kell ismertetnünk, hogy napjainkban a gumicsizmáról már átváltottunk a joystick-ra. Eddig 16 középiskola több mint 700 diákja jelentkezett be az eseményre, melynek nem titkolt célja, az agrárszakmák népszerűsítése. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakemberei a kiállítás három napján folyamatosan nyújtanak szaktanácsadást, míg a Magyar Mezőgazdaság Kft. és az Agrárközösség által létesített szaktanácsadási ponton pedig gondolatot cserélhetnek a gazdák a komplett farmmenedzsment alkalmazásának jelentőségéről. A Fórumszínpad fontos kerekasztal-beszélgetések helyszíne lesz, ahol stratégiai elemzésről hangzanak el előadások, terítékre kerül az agrár-környezetgazdálkodás, a farmmenedzsment, s olyan fontos stratégiai kérdés, mint az öntözés

A fajtakísérleti sátorban a Kukorica Kör szervez kerekasztal-beszélgetéseket, ahol olyan kérdésekre keresik a választ, miként biztosítható a gyorsan változó és bizonytalan körülmények között a termésbiztonság a kukorica termesztésben, illetve hogyan építhető fel és tartható fenn hosszútávon az ökológiailag is korrekt kukorica termesztés?

A generációváltás jegyében a fiatal gazdáknak is terveznek programokat, akiket a MAGOSZ Ifjú Gazda szervezeteivel közösen igyekeznek megszólítani. A konferencián nyitó előadást tart Birkás Márta professzor. Idén visszatér Bábolnára a STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság, amely nagy érdeklődésre tart számot a szakma és közönség körében. Színes családi programokkal is várják a nagyközönséget, a kikapcsolódásra vágyó családokat. Lovasbemutató, sétakocsikázás és népművészeti, hagyományőrző gyermekparadicsom is helyet kap a programban. A Bábolna Nemzeti Ménesbirtok legfontosabb feladatai között szerepel a történelmi lótenyésztés, a látogatók szervezett csoportokban, idegenvezetéssel idén is megtekinthetik a ménesbirtok történelmi értékű épületegyüttesét és híres Shagya-arab lóállományát is.

A kiállítók közül a Marton Genetics a „Honfoglalástól az Űrutazásig - Vetőmag az Űrből” témájára fűzi fel bemutatóját.

Balla Zoltán, Marton Genetics kormányzati és vállalati kapcsolatokért felelős igazgatója
Balla Zoltán, Marton Genetics kormányzati és vállalati kapcsolatokért felelős igazgatója
Fotó: Csatlós Norbert
Mint Balla Zoltán, a cég kormányzati és vállalati kapcsolatokért felelős igazgatója felhívta a figyelmet, hogy már az érkezés sok meglepetést tartogat. Nem mindennapi esemény, amikor a martonvásári vállalat ügyvezető igazgatója egy – a NASA által bevizsgált, 2017-ben Algériában talált, ma magyar magántulajdonban lévő – 40 grammos holdkővel a zsebében ugrik ki a 700 méter magasan lebegő helikopterből.

A Marton Genetics a kukorica fajtasornál a Magyar-Turán Alapítvánnyal közösen felépíti a világ legnagyobb jurtáját, amely „guinness rekord gyanús”, s a Kárpát-medencében birodalmat alapító Attila nagyfejedelemnek állít emléket.

A fősátor 20 méter átmérőjű és csaknem 7 méter magas. Hasonló, vagy esetleg nagyobb, jurta formájú épületek már vannak a világban, azonban azok nem szétszedhetők, így éppen a jurta lényegét nem őrizték meg.

A szakember elmondta, az űrkutatás és a hagyományok a martonvásári genetikában öltenek testet. Hiszen a fajtanemesítés egyrészt egzakt tudomány, miközben a másik oldalról megfoghatatlan csoda. Egy biztos, a martonvásári fajták nem adják fel egykönnyen, szélsőséges időkben is teljesítenek, akár a „holdon is megteremnek”.

Bábolna tehát -a megszokott színvonal mellett-  az idei évben is tartogat meglepetéseket.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Családi csoda

Már tavaly is feltűnést keltett az akkor hároméves Surprise of Easter, hiszen a pálya egyik legjobb lovának, Simply The Bestnek az öccséről volt szó. A sárga mén azonban idővel saját jogán is kivívta a kiemelt figyelmet, hiszen egymás után nyerte a versenyeket, és év végéig összesen négyszer haladt át elsőként a célon.

Új csávázószert készül bevezetni az uniós piacon a Corteva

Az Eden Research plc kérelmezte az Ecovelex™ engedélyezését az Európai Unióban és ezt követően majd az Egyesült Királyságban is benyújtja a kérelmet, forgalmazási partnerével, a Corteva Agriscience vállalattal. Az Eden egy AIM tőzsdén jegyzett vállalat, amely fenntartható megoldásokat fejleszt és szállít növényvédelmi, állat-egészségügyi és fogyasztói termékekhez.

Több mint 171 milliárd forint értékben támogat új beruházásokat az Agrárminisztérium

A 80%-os nemzeti kiegészítő finanszírozásnak köszönhetőn 2021-től 1300 milliárd forint értékben támogatott a kormány mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházásokat, ezen felül a napokban újabb 400 projekt részesül 171,5 milliárd forintban a Vidékfejlesztési Program keretében – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Szeretjük az izgalmakat: struccfarm Kemenesszentpéteren

A könyvelőként végzett Nemes Fédra és a kőművesnek tanult Müller Gábor Kanadában töltötte húszas éveit. Kalandvágyból indultak útnak, de egy idő után már nagyon hiányzott a család, így 2001-ben hazatelepültek. Biztosak voltak benne, hogy farmot szeretnének, mivel Gábor vidéken nőtt fel és mindig szeretett volna saját állatokat.

Hogyan szedjük ki a kullancsot?

A jó idő beköszöntével egyre többen keresik fel a természetet. Ilyenkor a kirándulók, túrázók, kutyasétáltatók könnyen egy szorosan kötődő „baráttal” lehetnek gazdagabbak hazatértükkor, a kullanccsal. Ezekről a pókszabásúakról kért általános tájékoztatást az Ökológiai Kutatóközpont munkatársaitól Bányavölgyi Donáta, az AgroTime műsorvezetője.

Farkastörvény?

A farkas a hazai fauna egyik őshonos, ökológiai szempontból fontos faja. Ám pechjére ragadozó, így lépten-nyomon összetűzésbe kerül az emberrel. S általában ő húzza a rövidebbet…

A floridai cukornád termesztő digitális tervei kikristályosodnak

Évek óta több milliárd dollárnyi technológiai innováció árasztja el az amerikai mezőgazdasági szektort is, és a gazdálkodási folyamat során a legkorszerűbb adatgyűjtést és -elemzést ígérik. Egyes gazdaságok csak most kezdik kitalálni, hogyan lehet ezeket az adatokat működésbe hozni.

Közvetlenül beküldhetőek az adatok a Nemzeti Talajtani Adatbázisba

Elindult a Nébih új szolgáltatása, amely lehetővé teszi a közvetlen adatbeküldést a talajvizsgálatokat végző laboratóriumok számára a Nemzeti Talajtani Adatbázisba. A frissített WEB-API szolgáltatás WSDL leírása elérhető a hivatal honlapján.

Légi kémiai szúnyogirtás is lesz a héten

A héten 85 ezer hektárnyi területen irtják a szúnyogokat a szakemberek - tájékoztatta a szúnyoggyérítési program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedden az MTI-t.

Zöld technológiaváltást sürget a KAP új támogatási rendszere

Új támogatási rendszer lép életbe a Közös Agrárpolitikában, amely minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektet az ágazat környezettudatos működésére. Emellett a támogatások újfajta elosztása, a kisebb gazdaságok segítése is megvalósul a 2023-2027-es ciklusban.