0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

4 fűszer a gyulladások megállítására

A krónikus gyulladás egy fájdalmas és frusztráló állapot, mely idővel még súlyosabb egészségügyi problémákhoz vezethet, beleértve a szívbetegséget és a cukorbetegséget. Szerencsére számos megoldás létezik, amelyek enyhíthetik a fájdalmat és kordában tarthatják a problémát - kezdve néhány olyannal, amelyet minden egyes nap az ételekre szórhatunk...

Az élelmiszerek (beleértve a fűszereket is) olyan információkkal vannak tele, amelyek sejtszinten üzeneteket küldenek a testünknek” – mondja Kathleen Richardson táplálkozási szakértő. „Jeleket küldenek az immunrendszernek, hogy lassítsák a gyulladásos folyamatot, csökkentsék a szabadgyök-termelődést, javítsák a keringést és a sejtkárosodást.

A szervezet pozitívan reagál az egyes gyógynövényekben és fűszerekben rejlő gyógyító tulajdonságokra (antioxidánsokra)”.

Kurkuma

A kurkuma egy híres sárga fűszer, amely gyakran szerepel az ázsiai gasztronómiában; ha szeretjük az indiai ételeket, valószínűleg már találkoztunk ezzel az összetevővel. A kurkuma egészségügyi előnyei a kurkumin vegyületnek köszönhető – innen kapja élénk színét is. A kurkumin gyulladáscsökkentő hatásáról ismert, ezért a gyulladáscsökkentő fűszerek egyik legjobb fajtája.

Fekete bors

A fekete bors az egyik legsokoldalúbban felhasználható fűszer. Gyakorlatilag bármilyen ételre tehetjük, ezért is olyan nagyszerű. A fekete bors tele van gyulladáscsökkentő vegyületekkel, például piperinnel, limonénnel és béta-karyophyllennel, amelyek mind ígéretes eredményeket mutattak, amikor a szervezetnek segít a fájdalmas gyulladások és betegségek leküzdésében.

Fahéj

Mint kiderült, ez a fűszer nem csak az édesszájúaknak nyújt megoldást, ugyanis gyulladáscsökkentő hatása is van.

Ez a népszerű desszert-összetevő nagy mennyiségű antioxidánst tartalmaz, ami azt jelenti, hogy nemcsak a gyulladással járó fájdalmak enyhítésében lehet hasznos, hanem segíthet a szív egészségének megőrzésében, sőt, még a betegségektől is megvédhet.

Cayenne

Az olyan csípős paprikák, mint a cayenne, gyulladáscsökkentő hatásukról ismertek, ezért Richardson szerint a cayenne remek fűszer, ha krónikus gyulladással küzdünk. Ezek az előnyök a kapszaicinoidok nevű vegyületből származnak. A fekete borshoz hasonlóan a Cayenne-bors is számos ételhez adható. Különböző fogásokba keverve nagyszerű választás lehet a gyulladás elleni küzdelemben – csak ne feledjük, hogy óvatosan bánjunk vele.

A nap végén a szervezetünk általában képes magától, különösebb segítség nélkül is felvenni a harcot a gyulladással. „Megvan a hatalmunk, hogy olyan környezetet teremtsünk, amelyben elkezdhetünk gyógyulni, és megtapasztalhatjuk az optimális egészséget, jólétet” – mondja Richardson. Ennek a környezetnek a megteremtése azzal kezdődik, hogy a megfelelő összetevőkkel tápláljuk a testünket, és ezek a fűszerek remek kiindulópontot jelentenek, ha le akarjuk küzdeni a gyulladást.

Forrás: shefinds.com