0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 15.

Az uborkahajtatás is színesedik

Óriási változás, átrendeződés zajlik a hazai és európai uborkatermesztésben és -értékesítésben, soha nem látott folyamatoknak vagyunk tanúi. Az új helyzetre való felkészüléshez a szokásosnál is több információra van szükség, ezek megszerzéséhez is igyekezett segítséget nyújtani az érdeklődő kertészeknek a Rijk Zwaan csapata a felgyői kísérleti kertben tartott uborkahajtatási napon.

Nem szívesen hagyja el a kitaposott ösvényt a kertész, viszont a munkaerőhelyzet, az energiaárak, a piac, a klímaviszonyok változtak. Ahhoz, hogy talpon maradjunk, hogy megérje tovább dolgozni, újra kell gondolni, hogy mit miért csinálunk, miként reagálunk a kihívásokra; ehhez pedig egyre kevesebb az elérhető eszközök száma, fogalmazott Ragyák László, a Rijk Zwaan Budapest Kft. kereskedelmi igazgatója. A Rijk Zwaan nemesítőház olyan fajtákat, új termesztési és értékesítési megoldásokat ajánl, amelyekkel a termelők tevékenysége még sikeresebb lesz.

Lesz-e gáz?

A hajtatási uborka európai piaci és technológiai helyzetét Hans Eigenraam vázolta. A Rijk Zwaan nemzetközi hajtató­uborka-tanácsadója hangsúlyozta, hogy február 24. óta a korábbinál is drasztikusabb változásokkal kell szembenézni. Előtte az uborkahajtatásban a legfőbb fejlesztések az asszimilációs világítás kiépítésére irányultak.

A megvilágított felületek nagysága elsősorban Hollandiában, Kanadában és Oroszországban növekedett.

Az alacsony energiaszükséglete miatt a LED-es megvilágítás került előtérbe. A kutatások és a gyakorlat is azt mutatta, hogy a paradicsomtermesztés során használt 95% piros és 5% kék LED-megvilágítás nem megfelelő az uborkának. Kutatni kezdték a kék, zöld, piros és infravörös fény uborkára gyakorolt hatását. Ezeken kívül a robotizálás terén is komoly fejlesztések indultak. A megvilágított uborkák 64%-a a midikígyónak nevezett, 20-25 centiméter hosszú kígyóuborka-változat volt. Legnagyobb felületen Oroszország termesztette a hajtatott uborkát, jóval megelőzve az ugyancsak jelentős uborkatermesztőként ismert Hollandiát, Kanadát és a skandináv államokat. Oroszországban a high-tech termesztés 20%-ában már megvilágítással, engedős művelésmóddal hajtattak, és a háború kitörése előtt valamennyi uborkát még exportáltak is az EU-ba. Ennek azonban vége.

Már a háború kitörése előtt elkezdődött, azóta pedig nagyon erőteljesen érezhető az energiaköltségek emelkedése az uborkatermesztésben is.

Szinte napról napra változik az energiahelyzet. Már nemcsak a gáz ára a kérdés, hanem az is, hogy egyáltalán lesz-e gáz. A bizonytalanságot fokozza, hogy a holland termelők közül sokaknak a napokban jár le a szerződése az energiaszolgáltatóval. A Benelux államokban a gáz ára egy év alatt többszörösére emelkedett. Hollandiában jellemzően a gáz volt a fő energiaforrás, mást elenyészően használtak a fűtésre. Bár kutatják a termálfűtés lehetőségét, az a termesztőüzem földrajzi elhelyezkedésétől függ, hiszen nem mindenütt lehet termálvizet találni. Hollandiában ráadásul mélyebb rétegekből kell feltárni és nagyobb beruházást igényel.

A többi országban más források is szóba jönnek, például az olaj, a szén és a fa, bár az olaj és a szén ára is három-négyszeresére emelkedett az elmúlt egy évben.

Németországban a gázárak és a gáz elérhetőségének bizonytalansága mellett a szén sem igazi alternatíva, mert azt elsősorban az elektromos áram előállításához használja a német állam, így a termelők attól félnek, hogy nem jutnak hozzá.

Nyugat-Európában azt várják a ter­mesztők, hogy felgyorsul a geotermikus fűtési lehetőségek kutatása, fejlesztése. Az ez idáig kialakult nehéz termesztési feltételek következményeként Hollandiában és Skandináviában a megvilágított uborka eddigi felületének becslések szerint csak a 20%-a fog megmaradni, és Skandináviában még a maradék állományokban is csökkenteni fogják a megvilágítás időtartamát.

Később vagy egyáltalán nem

A mostani szezonban már láthatók változások. A költségek csökkentése érdekében később telepítettek, alacsonyabb hőmérsékletet tartottak a termesztés során, az eddig három ciklusban termesztők közül sokan már csak két ültetésben gondolkodnak. Többen már abbahagyták a termesztést, ezért lényegesen kisebb lett az uborkahajtató felület Európában.

Mindennek következtében az uborka ára magasabb volt az év elején. A későbbi telepítések miatt a május–júniusi időszakban viszont egyszerre sok termék került a piacra, ami letörte az árakat.

A spórolás miatt alacsonyan tartott termesztési hőmérséklet következtében egyre több gondot okoz a Myco­sphaerella, a szürkepenész és a lisztharmat. Spanyol- és Görögország, ahol télen fűtés nélkül lehet uborkát hajtatni, látja ezt a piaci rést Európában, és ennek megfelelően nőhet náluk az uborka felülete a téli időszakban egészen áprilisig.

Sok termelőnek nincs fix terve a következő idényre. Bulgáriában például sok esetben azt sem tudják, hogy a következő ültetési időben egyáltalán telepítsenek-e vagy sem.

Hollandián kívül más országokban is igyekeznek más fűtési módot keresni, és több figyelmet kap az energiaernyő használata. Az uborka hajtatásánál is dupla energiaernyőt használnak, és az ültetés után még egy perforált fóliát is kifeszítenek az ernyő alá. Amíg ezt korábban három hétig hagyták fent, most hat-nyolc hétig nem veszik le, ezáltal azonban fokozódnak a Mycosphaerella által okozott megbetegedések.

Egy belga kísérleti központban azt kutatják, hogy milyen anyagokból lehetne az energiaernyőket készíteni, hogy még nagyobb energia-megtakarítást érjenek el.

Ember helyett robotok

A munkaerőhiány szintén égető gond. Nyugat-Európában egyre többen szembesülnek azzal, hogy nincs elegendő európai idénymunkás, és a korábban Ukrajnából érkezők is elmaradtak. Az uborkatermesztésnek nagy a munkaerő-igénye, ernyőművelésnél 0,85 óra, engedősnél 1,25 óra, engedős megvilágítottnál pedig 1,6 óra négyzetméterenként. A nemesítés során figyelembe veszik, hogy a kisebb levélméret, a felálló lombozat könnyíti a szedést, levelezést vagy akár a kacsozást. Olyan fajtákat nemesítenek, amelyek csak egy virágot, egy uborkát hoznak nóduszonként, rövid ízközűek és nem érzékenyek a hajtáscsúcs-kiégésre, ezzel is időtakarékosabbá téve a munkavégzést.

A robotizáció is fejlődik, engedős állományban már kipróbálták a levelezőrobotot. Nem teljesen kiforrott még a technika, egyelőre sok finomításra van szükség a levelező- és szedőrobotok terén, amíg kereskedelmi forgalomban is kaphatóak lesznek.

A csomagolástechnikában előrébb jár a robotizáció. Általánosságban elmondható, hogy az ipar fejleszt, a robotok világa bővül, a kertészek viszont egyelőre nem kívánnak nagy befektetéseket tenni e téren.

Versenyelőny a termálvíz

Tornyai Tibor kígyóuborka-termékfelelős hozzátette, hogy a Rijk Zwaan vezető szerepet tölt be a térségben, ahol jelentős uborkatermesztő ország hazánk mellett Bulgária. Az európai uborkatermesztést az energiahelyzeten kívül átrajzolja a paradicsomban terjedő ToBRFV vírus, mert a paradicsomról jellemzően uborka vagy kaliforniai paprika hajtatására állnak át a kertészek. Magyarországon is számíthatunk arra, hogy többen választják az uborkát, de összességében ezek nem nagy felületek.

Itthon is elkezdődtek a fejlesztések, láthatunk engedős, főszáron termő állományokat. A modern üvegházak építése azonban várhatóan megtorpan a beruházási költségek ugrásszerű növekedése miatt, még a megnyert pályázatok ellenére sem feltétlenül vágnak bele a ter­mesztők a bővítésekbe.

Holland kollégájához hasonlóan a ma­gyar uborka-termékfelelős is hangsúlyozta, hogy Európában a magas energiaköltségek miatt kialakult nehéz helyzet nyertesei a földrajzi fekvésüknek köszönhetően Spanyol- és Görögország lehetnek.

Onnan várhatóan több uborkát fognak szállítani az európai piacokra, és elképzelhető, hogy még Albánia is jelentős szerepet fog vállalni ebben, tette hozzá. Nálunk a termálvízzel fűtő termesztők előnye növekszik, még versenyképesebb helyzetbe kerülnek.

Felgyői példa

Lekrinszki Péter, a kísérleti kert vezetője számolt be a bemutatón megtekintett hajtatási uborka termesztéstechnológiájáról és az általuk alkalmazott technikai fogásokról. Április 27-én vetett, 10 × 10 centiméteres kőzetgyapot kockában nevelt palántát használtak. A paplanokat ültetés előtt kalcium-nitrátos tápoldattal töltötték fel, majd átmosatták az indító recept alapján. Május 11-én ültettek a fóliasátorba, egyméteres kókuszpaplanokat használtak, mindegyikre három növényt ültettek, és a paplanok közötti távolság változtatásával állították be az állománysűrűséget: a kígyóuborkánál, salátauborkánál, illetve midi- és minikígyó-uborkánál a négyzetméterenkénti 2,08 tövet, a snack típusoknál pedig a 2,5 tövet.

Erősen árnyékolták a fóliasátrat az ültetést megelőzően, és a reggeli, illetve kora délelőtti órákban öntöztek a gombás betegségek, főképp a pítiumos hervadás elkerülése érdekében, egész napra elegendő folyadékmennyiséggel.

A kezdeti, begyökeresedési időszakban háromszor 100 milliliter tápoldatot juttattak ki, csak a reggeli órákban. Mivel a csőben maradt víz hamar felmelegszik nyáron, az utolsó öntözés 9.00-9.30 között történt. Az N:P:K arány 1:2:1 volt, az akkori erős besugárzás és magas hőmérséklet mellett 3-as EC-t tartottak.

A virágzás kezdetén, május végén, június elején a változékonyabb időjáráshoz alkalmazkodva borúsabb időben alkalmankénti 100 milliliteres öntözés mellett magasabb, 2,8-as EC-t, naposabb időben pedig 150 milliliteres adag mellett 2,3-as EC-t állítottak be, a nitrogén és kálium 1:2 aránya nem változott.

A termésnövekedés kezdetén a kalcium és a magnézium szintjét 20-20%-kal megemelték a törzsoldatban. A teljes leterheltség, illetve a szedési időszak előtt pedig a kálium és nitrogén aránya már 1:1,4-re változott 2,5-es EC mellett.

Szedéskor az N:K arányát 1:1-re egyenlítették ki, az EC pedig maradt 2,5.

Az öntözési fordulók 45-30 percesek lettek, és az alkalmanként kijuttatott folyadékmennyiség 150-180 milliliterre emelkedett. A mért besugárzási érték alapján öntöznek. A nyári melegben reggel 6 óra körül kezdik, az utolsó öntözés pedig 19.30 körül indul. A várható nyári magasabb hőmérsékletek mellett az éjszakai öntözésre is szükség lehet.

Peronoszpóra, botrítisz és lisztharmat ellen kémiai szerekkel védekeznek, a kártevők elleni biológiai növényvédelmet pedig az Amblyseius swirskii ragadozó atkára, valamint Orius és Macrolophus ragadozó poloskákra alapozzák.

Művelésmódtól függően

A fajtát a technológiához kell választani, tehát attól függően, hogy ernyős vagy engedős, főszáras magas művelést alkalmaz a kertész. A Rijk Zwaannak mindkét technológiára alkalmas univerzális fajtái is vannak, ilyen például a Verdon RZ F1, ami kőzetgyapoton és talajon egyaránt kiválóan megállja a helyét, kezdte Tornyai Tibor az uborkafajták bemutatását.

Nagyon fontos, hogy a fajták kiemelkedő stressztűrő képességgel rendelkezzenek, emellett kiemelt nemesítési cél az uborka mozaik vírus (CMV), valamint az uborka zöldfoltosság mozaik vírus (CGMMV) elleni rezisztencia.

A korai telepítésekben fontos, hogy a fajta jól viselje az alacsony fényintenzitást, az RZ több ilyen fajtát kínál, és ezek közül már van olyan is, aminek magas a lisztharmat-rezisztenciája is.

A Rijk Zwaan brandjei közül a szemmel jól láthatóan sötétebb, kékeszöld levelű BlueLeaf-fajták a standard fajtákhoz képest jobban viselik a hőséget, peronosz­póra- vagy lisztharmatfertőzés esetén lecsökkenő levélfelület ellenére is aktívabb marad a lombozatuk, biotermesztésben nagy teret nyertek.

A BonDefense-fajták a zöldfoltosság mozaikkal, míg a ForDefense-fajták a fuzáriummal szemben rendelkeznek magas szintű rezisztenciával.

A Rijk Zwaan sikerfajtája, a termesztők körében jól ismert Verdon RZ F1 kígyóuborka mellett újdonságokat és különlegességeket is bemutattak a kísérleti kert fóliasátrában.

Az ismert Forami F1 fajtával szinte teljesen megegyező a még kísérleti fázisban lévő 24-PT614 RZ F1 fuzáriumrezisztens fajtajelölt, további kiemelkedő tulajdonsága a kimagasló lisztharmat-ellenállóság.

Az első igazán sikeres BlueLeaf-fajta, a Bluesbrother RZ F1 továbbra is nagyon jól teljesít. Hosszabb termést hoz, ezért inkább nagybani piaci értékesítésre való.

A Bluewin RZ F1 erőteljes növekedési erélyű BlueLeaf-fajta. Ott lehet izgalmas, ahol többéves paplanokkal dolgoznak és nagyon erőteljes gyökérzetű fajtára van szükség. Kertészek már kipróbálták engedős, főszáron termő technológiában, amikor egy száron engedik fel, és a szezon második felében is fontos az erős növekedés és erőteljes gyökérzet. Ez a BlueLeaf-fajta a már említett CGMMV és CMV vírusokon kívül az uborka sárgaerűség vírusra (CVYV) is rezisztens, és kertészek visszajelzése alapján mutatós, jó ízű terméseket hoz. Alacsonyabb fóliába nem javasolják.

A Selector RZ F1 újdonság teljes nyári rezisztenciacsomaggal rendelkezik, viszont már január elejétől bátran ültethető, mert a fény hiányára nem érzékeny. Kimagasló termésmennyiséget ad, áruházi beszállításra kevésbé, inkább nagybani piacra ajánlott a viszonylag hosszabb, de kiváló minőségű termései alapján.

Szintén teljes rezisztenciával rendelkezik a középerős növekedésű, jó hozamú, idén már forgalomban lévő 24-PT613 RZ F1 BlueLeaf-fajta.

Kiváló minőségű, az átlagosnál valamivel rövidebb termései áruházi beszállításra megfelelők.

Rövidebb, darabos értékesítésre való, jól pulton tartható terméseket nevel a generatív habitusú Climont RZ F1, a hib­ridet ernyős művelésmódra ajánlják.

Salátás, midi, mini

Tóth Kamill saláta-termékfelelős és áru­házlánci kapcsolattartó felidézte, hogy az 1980-as években még a salátauborka jelentette itthon az uborkát, hozzávetőleg nyolc évbe telt a kígyóuborka térhódítása. A salátásnak nevezett uborkák továbbra is megmaradtak, közülük kiemelkedő a Verdena RZ F1 hibrid. Ezeknél a típusoknál hetente nagyságrendileg egy kilogrammos termésátlag érhető el egy négyzetméteren.

A Touareg RZ F1 és a gyors, esetleges lombsérülések esetén gyorsan megújulni képes, kis- és nagylégterű fóliás ter­mesztésben is alkalmazható Caman RZ F1 salátás uborkák mellett egy újdonságra is felhívta a figyelmet a szakember.

A Heman RZ F1 az előzőeknél robosztusabb, nagyon generatív termesztési körülményekhez illő, nagy mennyiségű, szép, sötét, az alján sárga csillag nélküli terméseket hoz. A nagy melegben is megmarad a szemölcsössége.

A BlueLeaf csoportba tartozó Indu­ran RZ F1 fajta nagy előnye, hogy a hagyományos fajtákhoz képest a lombellenállósága jóval erősebb, a sima termésfelületének és finomabb tüskéinek köszönhetően pedig kevésbé sérülékeny. A Beautysun RZ F1 a CSDV vírussal szemben közepes fokú ellenállósággal bír, gyorsan neveli a terméseit. Egyszemélyes, egyszerre könnyen elfogyasztható méretű termése van a Khassib RZ F1 midikígyó-hibridnek, hármasával csomagolva igazi kényelmi termék.

A két, két és fél hónapig állományban maradó snackuborka-fajtáknál a növény a tetejétől az aljáig berakódik 35-50 grammos termésekkel, amiket naponta kell szedni. Zöldmunkájuk egy idő után csaknem teljesen elmarad, mert az újabb hajtások termésben végződnek.

Az egy falatkányi méretű Quatrino RZ F1 hibridet pedig naponta kétszer indokolt szedni.

Igazi színfoltként a Quirk RZ F1 bicolor snackuborka is jelen volt a bemutató-parcellákon, áruházláncokban Romániában, Horvátországban és Szlovéniában lehet már találkozni vele. Az snackuborka kedvelt csemege lehet iskolai tízórainak, termesztése érdekes lehet kisebb felületeken.

Csemegék

A piaci igényeket tekintve megkülönböztethetünk külön a keleti konyha számára nemesített fajtákat is. Tóth Kamill szerint a Wokcue RZ F1 uborka magasabb száraz­anyag-tartalmának, valamint kis magházának köszönhetően wokban elkészítve sem esik össze, erről már több hazai séf is meggyőződhetett. Ez a típus az ázsiai konyha szerves része, és immáron idehaza is igény szerint elérhető lehet. Az Aikido RZ F1 pedig ún. japán uborkaként szerepel az európai szortimentben.

A snackuborkák Rijk Zwaan részéről kínált változatossága nem ok nélküli, a fajtabevezetéseket ugyanis komoly kutatás előzi meg.

A tapasztalatok alapján, ha csak egy fajtát kínálunk a tányéron, akkor várhatóan alig egy-két darabot vesznek el belőle, ám mihelyt több eltérő snackuborkát tálalunk (sötétzöld, világoszöld, bicolor) sorban mind el fog fogyni. Ezért célszerű olyan egységcsomagolásokban is értékesíteni, amelyben mindhárom változat megtalálható; a konzervatívabb fogyasztók számára pedig a hagyományos uborkákhoz leginkább hasonlító típust önállóan, referenciaként.

Forrás: Kertészet és Szőlészet