0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2023. december 4.

Elindulhat a gabonaexport Ukrajnából, a műtrágyaexport Oroszországból

Várhatóan még a hét vége előtt meglesz az egyezség az ukrán gabonaexport újraindításáról, ezzel együtt Oroszország is engedélyt kap arra, hogy gabonát és műtrágyát exportáljon.

Az ENSZ erre vonatkozó javaslatáról hetek óta tárgyalnak a felek Törökország közvetítésével, és most a török hatóságok bejelentették, hogy a tervek szerint aláírják a megállapodást pénteken Isztambulban – adta hírül az Euronews

Az ENSZ főtitkárának helyettes szóvivője, Farhan Haq úgy fogalmazott, azon dolgoznak, hogy az ukrán és az orosz gabona, illetve műtrágya ismét elérhetővé váljon a globális piacon. A helyzet azonban még mindig képlékeny, úgyhogy nem lehet pontosan megmondani, mikor kerül aláírás is a megállapodásra.

Diplomáciai források szerint a várt isztambuli megállapodásban a többi között az áll, hogy az ukrán haditengerészet biztosítja a teherhajók forgalmát a Fekete-tengeren, azt pedig Törökország garantálja, hogy ezeken a hajókon nem csempésznek be fegyvert Ukrajnába.

Az Egyesült Államok üdvözli a fejleményeket, de azt hangsúlyozza, hogy az egyezség végrehajtása a lényeg.

Az amerikai kormányhivatal szóvivője, Ned Price nyilatkozatában elismételte Washington álláspontját, mely szerint Oroszország fegyverként használja az élelmezést az ukrajnai konfliktusban. Egyrészt tönkreteszi a mezőgazdaság infrasturktúráját Ukrajnában, másrészt akadályozza, hogy sok millió tonnányi ukrán gabona eljusson azokhoz, akiknek szükségük van rá. Úgyhogy bár az amerikai vezetés üdvözli ennek a megállapodásnak a hírét, igazából az érdekli őket, hogy sikerül-e rászorítani Oroszországot arra, hogy végre is hajtsa azt, tehát tegye lehetővé, hogy az ukrán gabona kijusson a világpiacra.

Mint az köztudott, az ENSZ már hónapok óta arra figyelmeztet, milyen súlyos az élelmezési válság szerte a világban, és az ukrán helyzet jelentősen hozzájárul az élelmiszerválsághoz, amit a megállapodással meg lehetne oldani.

Forrás: Euronews