0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A háború és aszály miatt most a biztonságos élelmiszer-ellátás is prioritás

A nemzeti agrárpolitika prioritása, hogy a mindennapi kenyeret mindenkor biztosítsuk a magyar emberek számára - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a 31. Tusványos - Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor rendezvény keretében tartott kerekasztal beszélgetésen, csütörtökön.

A miniszter kiemelte, az előttünk álló időszak egyik legfontosabb célkitűzése, hogy a magyar agrárium versenyképességét tovább növeljük és ledolgozzuk lemaradásunkat a nyugat-európai versenytársainkhoz képest. A kormány éppen ezért kiemelten támogatja a mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházásokat. Ennek érdekében a kabinet az uniós jog adta maximális mértékben, 80 százalékban biztosít nemzeti kiegészítő finanszírozást az EU-s fejlesztési forrás mellé.

A 2021-2027-es időszakban a KAP I. pillére keretében 3400 milliárd forintot, a II. pillér tekintetében 4265 milliárd forintot fordítunk agrárpolitikai célokra – tette hozzá.

Kifejtette, a természeti erőforrásaink megóvása mellett a gazdák versenyképességét is meg kell őrizni. Teremtett világunkért felelősséggel tartozunk és meg kell óvnunk az utánunk jövő generáció számára is. Következetesen mindent meg kell tenni a klímaváltozás hatásainak mérséklése érdekében. A vízzel felelősen kell gazdálkodnunk, a termőföld tápanyagtartalmát pedig meg kell őriznünk – hangsúlyozta Nagy István.

A tárcavezető az orosz-ukrán háború hatásaival összefüggésben kiemelte, hogy a fegyveres konfliktus komoly kihívás elé állítja a világ élelmezését. Éppen ezért mindent meg kell tenni annak érekében, hogy az észak-keleti szomszédunknál beragadt több mint 20 millió tonna gabona kijusson a világpiacra. El kell ugyanis azt kerülni, hogy a világ hátrányosabb helyzetben lévő régióiban éhezés alakuljon ki – hívta fel a figyelmet a tárcavezető.

Nagy István kitért a hazánk által bevezetett gabonakiviteli bejelentési kötelezettségre is, ami az agrárium stabilitását és a biztonságos-élelmiszer ellátást szolgálja.

A miniszter elmondta, a koronavírus- járvány után, az orosz-ukrán háború mellett a természeti kihívásokkal, az aszállyal is meg kell küzdeni. Az agrártárca mindent megtesz annak érdekében, hogy a nehézségek ellenére a mindennapi betevő a magyar emberek asztalára kerülhessen – húzta alá Nagy István.

Forrás: Agrárminisztérium