Back to top

Micsoda malacunk van - sertéshús-fogyasztásösztönző kampány indult

Idén a sertéshús a grillszezon sztárja – egyrészt mert finom, másrészt pedig, ha tarját, oldalast vagy sertéshúspogácsát grillezünk, ahogy Stoller Márton grillmester a szezonnyitó tájékoztatón tette, több tízezer magyar ember, sertéstenyésztő illetve húsipari dolgozó munkáját is megőrizzük.

Micsoda malacunk van - sertéshús-fogyasztásösztönző kampány indult | MMG

Az ágazat szereplői így is évek óta gazdasági hullámvasúton ülnek: hol a kínai sertéságazat helyzete, hol a takarmánypiac rángatta a felvásárlási árakat. A szaktárca mindig is támogatja az ágazatot, mert ha kivágják a kocákat, akár évekig lehetünk szűkében a jó minőségű hazai sertéshúsnak.

Fotó: Agrármarketing Centrum
Több olyan lépést tettünk, amivel a felszínen tudtuk tartani a hazai sertéságazat döntő többségét – mondja Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára. 100 százalékos kamattámogatást adunk a hitelekhez. 2020-ban, 2021-ben, sőt még az idei évben is egyszeri válságkezelő támogatásokat tudtunk biztosítani. Idén is 20 ezer forintot kaptak kockánként a sertéstartók. Sőt, egy olyan újabb uniós pénzből finanszírozott válságintézkedésünk is lesz, amely a baromfi mellett a kocatartók számára újabb segítséget jelent, hiszen alapvetően ezt az állományt kívánjuk minél szélesebb körben, minél nagyobb mértékben megőrizni. Emellett a tavaly kifejezetten állattartók számára elindított krízisbiztosítási rendszer, ebben a helyzetben is lehetőséget és esélyt jelent arra, hogy ezt az elmúlt időszak hullámvölgyeit eredményesen túléljék.

Fotó: mmg archív

Az utóbbi hónapokban a takarmány és energiahordozó árak drasztikus emelkedése növeli a termékek előállításának önköltségét, így a fogyasztóknak is további áremelkedésre kell számítaniuk.

Ennek ellenére azzal segíthetjük a magyar termelőket és feldolgozókat, hogy a patrióta szolidaritás jegyében minél többen kiváló minőségű, magyar sertéshúst és húskészítményt vásárolunk.

Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke szerint önmagában az, hogy a fogyasztó megfelelő mennyiségű húst vásárol és fogyaszt, nem elegendő. Ezt megfelelő áron is kell tenni, hiszen ha a tenyésztő, illetve a ráépülő vágóhíd és készítményüzem nem kapja meg a tevékenységének az önköltségét, előbb-utóbb tönkre fog menni.

Fotó: mmg archív

Vagyis az a nagy feladat áll itt mindannyiunk előtt, hogy azon drasztikus önköltség-növekedést, ami az elmúlt időszakban végbement az állattenyésztésben is, a vágásban, és feldolgozásban, megfizessük. A takarmánytól kezdve az energiahordozókon keresztül a munkabérig sok mindennek fölment az ára. Ezt az önköltség-növekedést kell beépíteni a fogyasztói árakba, de ez egy lassú és nehézkes folyamat. Nyilván a fogyasztó nem szívesen látja azt az áremelkedést, ami zajlik szinte nap mint nap, hét, mint hét az üzletekben. De ez egy kényszerűség, és a folyamatnak még távolról sincs vége – hangsúlyozza Éder Tamás.

Az a szomorú hírem van a fogyasztók számára, hogy az önköltség emelkedése, ami az elmúlt fél-háromnegyed évben lezajlott, még távolról sem épült be a tőkehúsok árába, a húskészítményeké pedig még kevésbé. A következő időszakban lehet ezt csak szépen, lassan, folyamatosan megtenni.

2013-ban kezdtük ezt a kampányt, akkor 24 kg/fő/év volt a fogyasztási szint Magyarországon – idézi fel Giczi Gergely, az AMC ügyvezető-helyettese. Ez most már 33 kilogramm, tehát az elmúlt 10 évben szinte évente egy kilogrammal léptünk előre, és ezáltal az egyébként tradicionálisan fogyasztott és tartott sertést, illetve a sertéshúst sikerült visszatenni a családok asztalára, illetve a boltok megfelelő polcaira. Ez önmagában is szép eredmény, és most ezt próbáljuk megőrizni, hiszen az elmúlt hónapokban már láttuk, illetve látjuk a háborús infláció okozta drágulást a boltokban. Ez a fogyasztók számára nehézséget okoz és még fog is okozni, hiszen a hústermékpályán egy picit később jelenik meg a többiekhez képest az árdrágulás. Azt tudom mondani, hogy folyamatos árdrágulásra kell felkészülni a fogyasztóknak.

Fotó: Agrármarketing Centrum

Ezzel a kampánnyal szeretnénk segíteni a fogyasztókat, hogy még az ilyen nehéz körülmények között is meg tudják tartani az egyébként vegyes, egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozást, és hogy minden olyan mikro-, makroelem, ami a szervezet számára szükséges, bekerüljön a szervezetükbe.

Szeretnénk megőrizni ezt a fogyasztási értéket, hiszen a hazai fogyasztói bázis nagyon nagy támasza a magyar sertésszektornak, és erre nagyon-nagyon szüksége lesz az ágazatnak a következő időszakban is hangsúlyozza Giczi Gergely.

Fotó: Agrármarketing Centrum
Idén tehát a sertéshús a grillszezon sztárja, nekünk fogyasztóknak pedig malacunk van, hogy a hazai sertéstenyésztés él, és mi jó minőségű, hazai sertéshúst dobhatunk a grillre.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Izlandilovas sikerek

Új lófajtát és sportot honosítottak meg a tatai izlandilovasok, akik történelmi sikerük után sem állnak meg. Augusztus 4–7. között a Hannover melletti Nöpkében rendezték meg az izlandilovas Közép-Európa-bajnokságot, amelyen Magyarország először képviseltette magát, és amelyről két éremmel, egy ezüsttel és egy bronzzal tért haza versenyzőnk.

Kovács Henri Ígéretes fiatal lovai

A megszokottnál majd egy hónappal hamarabb, közvetlenül a Szil­vásvá­radon megrendezett országos bajnokság utáni hétvégén, szeptember első felében tartották a XXXIX. Tenyészversenyt a budapesti Nemzeti Lovardában.

Testvérek közt

A nyár utolsó előtti hétvégéjén Kisbér-Ászár adott otthont az FEI gyermek, junior, U25-ös hajtók Európa-bajnokságának, mely fantasztikus eredménnyel zárult, két egyéni aranyat és csapatbronzérmet hozott hazánknak.

Magyar páros a római lovastusa-világbajnokságon

A 2022-es lovastusa-világbajnokságot Rómában, azon belül is a Pratoni del Vivaro fennsíkon rendezték, a Castelli Romani Nemzeti Park nyújtotta gyönyörű háttérrel. Ez a világbajnokság különleges volt, hiszen több mint húsz év után drukkolhattunk először magyar lovasnak. A mezőnyben a világ legjobbjai mérték össze tudásukat, de a kilencven lovasból még így is húszan nem tudták befejezni a versenyt.

Sváb gasztronómia a Vértesben

Kis síkság, sok hegy, természeti és épített emlékek, kulturális és gasztrokulturális élmények. Cseresek, szurdokerdők, karsztok váltják egymást. Röviden így jellemezhetnénk a Vértest. Mindennek tetejébe Kőhányáspusztán ékszerdobozként várja a vendégeket a Vérteserdő Zrt. Gróf Esterházy Móric Ökoturisztikai Központ és Turistaháza.

A mikroalgák bőséges, egészséges táplálékot és takarmányt ígérnek bármilyen környezetben

A globális élelmiszer-ellátás számos fenyegetéssel néz szembe, beleértve az éghajlatváltozást, a háborúkat, a kártevőket és a betegségeket. Az emberi szem számára parányi organizmus – a mikroalgák – megoldást jelenthetnek.

A hazai alma hazai piacra kerül

Almafogyasztást ösztönző kampányt indított az Agrármarketing Centrum, ezzel már hatodik éve népszerűsítve a zöldség- és gyümölcsfogyasztást. Az eseményen alma egészséges volta mellett az aszály miatti almatermés mennyiségére is felhívták a figyelmet, ami bár ellátja a hazai fogyasztási igényeket, ugyanakkor az ipari felhasználású alma termésmennyisége idén jelentősen lecsökkent.

Továbbra is pályázhatnak infrastrukturális fejlesztésekre a tanyán élők

A magyar kormány kiemelt figyelmet szentel a vidéki településeken élők életminőségének javítására, a vidék népességmegtartó képességének erősítésére. Ennek érdekében a tanyák infrastrukturális fejlesztésének biztosítására vonatkozó pályázati felhívás tekintetében folyamatosan születnek a támogatói döntések.

A Magyarországon kiállított számlák 4 százalékát nem fizetik ki - de lesz még rosszabb az arány

Magyarországon a 2015-ös szintre esett vissza a fizetési fegyelem - közölte az EOS kintlévőség-kezelő és pénzügyi szolgáltató vállalat saját kutatása alapján szerdán az MTI-vel.

Kevesebb a szabálytalankodó vállalkozás a Balatonnál, de így is volt milliós bírság

Tavaly minden hatodik, idén már csak minden hetedik balatoni vállalkozásnál találtak valamilyen szabálytalanságot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai.