0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Spanyol luxusborokat lopott a mexikói szépségkirálynő 650 millió forint értékben – most elkapták

Egész Európában folyt a hajsza egy mexikói szépségkirálynő és a egy román-holland államporgáságú férfi után, akik még tavaly októberben loptak el spanyol presztízsborokat méghozzá, 1,65 millió euró értékben.

Egy volt mexikói szépségkirálynőt és román-holland társát tartóztatták le Horvátországban hatóságok.

A spanyol rendőrség közleményében azt írta, hogy 2021. október 27-én Caceres városában 45 borospalackot, összesen 1,65 millió euró, azaz közel 650 millió forint értékben lopott el egy volt mexikói szépségkirálynő és román-holland társa. A zsákmányolt borok között szerepelt egy 1800-as években palackozott, 310 ezer eurót (124 millió forint) érő bor. A tolvajok alaposan kitervelték az akciót, az értékes borokat a híres El Atrio szálloda-étterem pincéjéből lopták el.

Az El Pais című spanyol napilap rendőrségi információra hivatkozva közölte, hogy a mexikói nő, aki hazájában korábban szépségversenyen indult, azzal terelte el az El Atrio pincéreinek figyelmét, hogy szobaszervizt rendelt a Michelin-csillagos étteremből, miután annak konyhája bezárt.

Közben bűntársa, a 47 éves férfi leosont a borospincébe, kinyitotta azt egy korábbi látogatása során ellopott mesterkulccsal, és három hátizsákot megtöltött a palackokkal, melyeket a rendőrség közleménye szerint a biztonságos szállítás érdekében a szállodai szoba törölközőibe csomagolt.

Másnap a szálloda térfigyelő kamerái rögzítették, amint a páros, akik hamis svájci személyazonossági okmányokkal jelentkeztek be, reggel fél hatkor kijelentkeztek, majd gyalog távoztak, a szállodában nem hagytak nyomokat, ami alapján a rendőrség kezdetben úgy vélte, hogy egy szervezett banda áll a rablás mögött.

A két gyanúsított a rablás előtt háromszor látogatott el az El Atrióba, és sok vendéghez hasonlóan körbevezették őket a borospincében.

Az ellopott borok között volt egy palack 1806-os francia bordeaux-i Chateau d’Yquem, amelynek értéke „felbecsülhetetlen” – mondta Jose Polo sommelier, az El Atrio társtulajdonosa.

„Ez a palack nem csak az étterem egyik égköve, de a város történelmének is fontos része volt” – mondta Polo a helyi médiának írt levelében, amelyet az El Pais idézett.

A két gyanúsított napokon belül elhagyta Spanyolországot, és hónapokig üldözték őket Európa-szerte, mielőtt a horvát határőrök azonosították őket, amikor Montenegróból átkeltek – közölte a rendőrség.

A spanyol rendőrség holland, horvát és román kollégáival, valamint az Interpollal együttműködve fogta el a két személyt, akiket a kiadatásukig és a hivatalos vádemelésig nem azonosítottak.

Az ellopott bor nem került elő, a nyomozás pedig a spanyol média szerint folytatódik.

Forrás: Reuters