0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Az algákkal töltött panelek oxigént és villamos energiát termelnek, miközben elnyelik a CO2-t

A Greenfluidics, egy mexikói székhelyű startup cég újabb, zöldebb biopaneleket ígér, amelyek friss oxigént biztosítanak, és jelentősen csökkentik az áramfogyasztást, miközben biomassza alapú üzemanyagot is szállítanak - számolt be a New Atlas.

Mivel a világ igyekszik csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást, az algák idővel a középpontba kerültek a felszabaduló szén-dioxid megkötésében. Az algavirágzások helyként nagy szén-dioxid-leválasztó felhasználásától kezdve, egészen az elektronikus eszközök működtetéséig, a kutatók mindenhol megpróbálják felhasználni ezeket a zöld organizmusokat.

Hogyan működnek a biopanelek?

Jellemzően ezek a biopanelek úgy működnek, hogy szén-dioxid-gázt pumpálnak át az algákat tartalmazó vízen. A szén-dioxidot, amelyet a hagyományos módon a légkörbe engedtek volna ki, ezek a fotoszintetikus organizmusok most arra használják fel, hogy növekedjenek és megtermeljék saját táplálékukat.

Előnyük, hogy a bolygókhoz hasonlóan ezek az organizmusok melléktermékként oxigént is termelnek, amelyet fel lehet szabadítani az épületben, ahol a paneleket telepítették.

A Greenfluidics nem részletezi, hogyan működik a technológiája, de a New Atlas beszámolója szerint a vállalat nanofluidikát alkalmaz a tervezés során, hogy a szén nanorészecskék keringjenek a vízben. A szén hozzáadásának előnye, hogy növeli a víz hővezető képességét, amely így a panelek egyik oldalán folyik, míg a másik oldalon az algák növekednek.

A Greenfluidics tervezése szerint az így felfogott hővel egy termoelektromos generátoron keresztül áramot termelnek, amely közvetlenül az épület energiaellátására használható. Ez egy viszonylag egyszerű módszer, így sokkal könnyebben használható, mint a hagyományos alga panelek, ahol a biomasszát egy speciális létesítményben kell kinyerni és üzemanyaggá alakítani.

Mennyire reális ez az elképzelés?

A Greenfluidics honlapja szerint több mint két évet töltöttek a panelek tervezésével és fejlesztésével, és a prototípusát 2021 októberében tesztelték. A vállalat tervei szerint még néhány tesztet végeznek világszerte, majd 2022 második felében megnyitják a projektet a korai felhasználók előtt.

A vállalat állítása szerint minden egyes panelje 328 KWh/m2 energiát képes termelni évente, miközben 90 KWh/m2 energiát is megtakarít a hidegebb időjárás során a hő megtartásával.

Nyáron ezek a panelek árnyékoló hatást biztosíthatnak, és hűvösebbé tehetik a belső tereket. Feltételezhetjük, hogy ezek a számok tesztkörülmények között készültek, és a panel a való világban alacsonyabb számokkal fog teljesíteni.

Ahhoz azonban, hogy egy felhasználó lelkesedjen egy ilyen technológiáért, számos más tényező is szükséges, például a telepítés költsége és egyszerűsége, a telepített panel esztétikája, valamint egy ilyen rendszer karbantartási és üzemeltetési költségei, amelyek jelenleg még nem állnak rendelkezésre.

Csak reméljük, hogy a vállalat a lehető leghamarabb elérhetővé teszi ezeket, és segít abban, hogy hamarosan egy zöldebb jövő felé haladjunk.

Forrás: interestingengineering.com