Back to top

Az algákkal töltött panelek oxigént és villamos energiát termelnek, miközben elnyelik a CO2-t

A Greenfluidics, egy mexikói székhelyű startup cég újabb, zöldebb biopaneleket ígér, amelyek friss oxigént biztosítanak, és jelentősen csökkentik az áramfogyasztást, miközben biomassza alapú üzemanyagot is szállítanak - számolt be a New Atlas.

Mivel a világ igyekszik csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást, az algák idővel a középpontba kerültek a felszabaduló szén-dioxid megkötésében. Az algavirágzások helyként nagy szén-dioxid-leválasztó felhasználásától kezdve, egészen az elektronikus eszközök működtetéséig, a kutatók mindenhol megpróbálják felhasználni ezeket a zöld organizmusokat.

Fotó: pixabay.com

Hogyan működnek a biopanelek?

Jellemzően ezek a biopanelek úgy működnek, hogy szén-dioxid-gázt pumpálnak át az algákat tartalmazó vízen. A szén-dioxidot, amelyet a hagyományos módon a légkörbe engedtek volna ki, ezek a fotoszintetikus organizmusok most arra használják fel, hogy növekedjenek és megtermeljék saját táplálékukat.

Előnyük, hogy a bolygókhoz hasonlóan ezek az organizmusok melléktermékként oxigént is termelnek, amelyet fel lehet szabadítani az épületben, ahol a paneleket telepítették.

A Greenfluidics nem részletezi, hogyan működik a technológiája, de a New Atlas beszámolója szerint a vállalat nanofluidikát alkalmaz a tervezés során, hogy a szén nanorészecskék keringjenek a vízben. A szén hozzáadásának előnye, hogy növeli a víz hővezető képességét, amely így a panelek egyik oldalán folyik, míg a másik oldalon az algák növekednek.

A Greenfluidics tervezése szerint az így felfogott hővel egy termoelektromos generátoron keresztül áramot termelnek, amely közvetlenül az épület energiaellátására használható. Ez egy viszonylag egyszerű módszer, így sokkal könnyebben használható, mint a hagyományos alga panelek, ahol a biomasszát egy speciális létesítményben kell kinyerni és üzemanyaggá alakítani.

Mennyire reális ez az elképzelés?

A Greenfluidics honlapja szerint több mint két évet töltöttek a panelek tervezésével és fejlesztésével, és a prototípusát 2021 októberében tesztelték. A vállalat tervei szerint még néhány tesztet végeznek világszerte, majd 2022 második felében megnyitják a projektet a korai felhasználók előtt.

A vállalat állítása szerint minden egyes panelje 328 KWh/m2 energiát képes termelni évente, miközben 90 KWh/m2 energiát is megtakarít a hidegebb időjárás során a hő megtartásával.

Nyáron ezek a panelek árnyékoló hatást biztosíthatnak, és hűvösebbé tehetik a belső tereket. Feltételezhetjük, hogy ezek a számok tesztkörülmények között készültek, és a panel a való világban alacsonyabb számokkal fog teljesíteni.

Ahhoz azonban, hogy egy felhasználó lelkesedjen egy ilyen technológiáért, számos más tényező is szükséges, például a telepítés költsége és egyszerűsége, a telepített panel esztétikája, valamint egy ilyen rendszer karbantartási és üzemeltetési költségei, amelyek jelenleg még nem állnak rendelkezésre.

Csak reméljük, hogy a vállalat a lehető leghamarabb elérhetővé teszi ezeket, és segít abban, hogy hamarosan egy zöldebb jövő felé haladjunk.

Forrás: 
interestingengineering.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Jó irányba haladnak az európai fajvédelmi programok

Nagyon sok vadonélő állatfaj populációja virágzik, hála az Európa szerte futó visszatelepítési- illetve védelmi programoknak egy tanulmány szerint.

Ön is segítheti a halak védelmét

A lakosság segítségét kérik a halak vándorlását akadályozó magyarországi gátak feltérképezéséhez a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI).

A tudósok új részleteket fedeznek fel a Yellowstone-ról egy óriási repülő elektromágnessel

A Virginia Tech és a U.S. Geological Survey tudósai egy 80 láb átmérőjű elektromágnessel vizsgálták meg a Yellowstone Nemzeti Park felszín alatti területét, hogy többet tudjanak meg a vízrendszerről - áll a sajtóközleményben.

A Földön minden nyolcadik madárfajt a kihalás fenyegeti

Négyévente teszi közzé jelentését a BirdLife International a Föld madárvilágának helyzetéről. Az idei beszámoló szerint a mezőgazdaság terjeszkedése és egyre nagyobb intenzitása a fajok 73 százalékát fenyegeti. De a fakitermelés, az idegenhonos fajok térhódítása, a természeti erőforrások kiaknázása és az éghajlatváltozás is szerepel a veszélyforrások között.

Erdőgazdálkodás a Kelet-Nyírségben

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a Nyírségben, az ország egyik legnagyobb homokvidékén gazdálkodik a NYÍRERDŐ Zrt. Nyírbátori Erdészete. A térségben meghatározó fafaj a Nyírség aranyaként számon tartott akác, ami az erdészet tevékenységében, eredményességében is kiemelt szerepet játszik. A homoki területekre jellemző természeti értékeken kívül számtalan kulturális érdekesség várja a környékre látogatókat.

Gabona alapú fehérjeinnováció élén

A klímastratégia az energiaellátás, az élelmiszer biztonság megerősítése és a minél nagyobb hozzáadott érték alkalmazása kerül előtérbe a jövőben. Ezekre a kihívásokra a világ vezető vállalatai folyamatosan keresik a megoldásokat. Európa legnagyobb biofinomítója, a Pannonia Bio is fejlesztésekkel és technológiák alkalmazásával biztosítja a vállalat és közvetve a magyar családok jövőjét is.

Megnyílt a KÁN Egyetemi napok

A magyar állattenyésztés megért számos hullámvölgyet és sikert, az állattenyésztők egyszerre optimisták és borúlátók, pedig az elmúlt 150 év bizonyítja, hogy mindennel képesek megbirkózni.

A LED fényforrások az otthonunk után a zöldségtermesztést is fenntarthatóvá teszik

A globális felmelegedés egyik felelősének tartják az élelmiszertermelés, de az üvegházhatású gázok kibocsátását csökkentő megoldások keresése mellett az innovatív technológiák használatára is nagyobb hangsúlyt kell fektetni.

Szokatlan módon született vipera Szegeden

A Szegedi Vadaspark terráriumában egy apró rákosi vipera tűnt fel. Mivel csak nőstényeket tartanak, így felmerült a lehetősége, hogy a kicsi szűznemzéssel jött világba. Ennél a fajnál pedig ez lenne az első dokumentált eset erre a szokatlan szaporodási módról.

A túléléshez kitartás, tudás és technológia kell

Talán soha nem volt ennyire nehéz állattenyésztőnek lenni – ennek ellenére a termelők a végsőkig kitartanak. Ahogy egy kis szarvasmarhatartó-gazdaság tulajdonosa fogalmaz: csak az veszít, aki feladja. Az Állattenyésztők Napja alkalmából Zászlós Tiborral, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnökével az ágazat jelenlegi helyzetét értékeltük.