Back to top

Eső nélkül is zöld oázis: ilyenek az esőkertek

A klímaváltozás hatása számos területen észlelhető hazánkban is, egyebek mellett a csapadékviszonyok drasztikus megváltozásában. A sokszor özönvízszerűen érkező eső vagy éppen a hosszú hetekig, hónapokig tartó szárazság nem csak a kerttulajdonosoknak, hanem a zöldfelület-kezelés szakembereinek is komoly fejtörést okoz.

A klímaváltozás következményeként a csapadékeloszlás szélsőségessé vált: gyakoribbá váltak villámárvizek, vagy éppen a hetekig tartó aszályos időszakok. Növekszik a hőségnapok száma, a jelenlegi 30 nap helyett az évszázad végére már 50-55 napon keresztül kell elviselni az extrém meleget. A probléma összetett, és ahhoz hogy az ökoszisztémát fenntarthassuk nagyon erőteljes szemléletváltásra is szükség.

A gondok enyhítésére számos lehetőség ismert, ezek közül is haladéktalanul fontossá vált az életet jelentő, a zöldfelületeink fennmaradásához szükséges, ám egyre fogyatkozó mennyiségű esővíz összegyűjtése.

Az esőkertek fontos szerepet töltenek be a városi ökoszisztémák fenntartásában
Az esőkertek fontos szerepet töltenek be a városi ökoszisztémák fenntartásában
Fotó: Farkas-Barta Kata, www.esokert.hu
A víz megtartására többféle módszer kínálkozik, sok eszközünk van hozzá, amiket gyakran nem vagy rosszul használunk. Szükség lenne a meglévő vízgyűjtő kapacitások kiaknázására, szikkasztók, árkok bővítésére, karbantartására és a víz útját álló padkák átvágására, hogy az alacsonyabban fekvő zöldfelületek is több csapadékvízhez jussanak. Több víztározót kell építeni, az összegyűjtött csapadékból pedig öntözhetnénk. A zöldfelületeket át lehetne alakítani úgy, hogy mind több vizet tudjanak megtartani, akár a terület mélyítésével, ahol aztán évelőágyakat, erdőket, gyepeket, alacsonyabb zöldfelület lehet kialakítani.

További megoldás lehet még a vizes élőhelyek, valamint tetőkertek és esőkertek építése.  

Az esőkertek kialakításának gyakorlata hazánkban is terjed, noha messze vagyunk még attól, hogy széles körben népszerű és ismert kertrendezési, tájrendezési „szokássá” váljon. 2021-ben Kecskeméten a Gerlice utcában 18 esőkert kialakításával oldották meg a csapadékvíz elvezetését, mindezt fenntartható módon.

Ezekről az aszályos időszakban is virágzó „oázisokról” , az esőkertek legfontosabb tulajdonságairól valamint a városi zöldfelületek számára is számos előnnyel szolgáló növényültetési lehetőségről Farkas-Barta Kata, a Zöld Küldetés Egyesület vezetője tartott előadást a Több Zöld Várost Európának konferenciasorozat szegedi állomásán. Az eseményről  a Kertészet és Szőlészet 2022/30. számában számában olvashat részletesen. 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A kökényszilva titkai

A Prunus nemzetség tagjait sokféleképp hasznosítjuk, de nehéz eligazodni köztük, mert a fajokon belül is nagy a változatosság. A kökényszilva is lehet kék vagy sárga, gömbölyded vagy tojás alakú, és így tovább. Termesztett és tájfajtákat ismerünk belőle szerte Európában.

Áfonyafarm a napelem alatt

Az USA legészakibb tagállamában, Maine területén termő vadáfonyát nem lehet magról vetni, az alacsonyra növő bokrok különleges ápolást igényelnek, az apró, édes bogyókat pedig csak a környéken értékesíthetik, mert túl sérülékenyek ahhoz, hogy a hosszú szállítást kibírják.

Évelőt a balkonládába!

A Dobay Kertészetben minden szeptemberben megtartott fajtabemutatók elévülhetetlen érdeme, hogy a kertészek közvetlenül a sok évtizedes tapasztalattal rendelkező szakemberektől kaphatnak választ termesztési és növényvédelmi kérdéseikre. Emellett a következő szezonra rendelhető fajtaújdonságokat is áttekintik a nagy múltú szaporítóanyag-termesztő üzemben.

A szőlő nyári növényvédelme

A lisztharmat kórokozója a meleg nyári hónapokban tetemes károkat képes okozni, ilyenkor a betegség robbanásszerűen terjed, 25-28 °C-os hőmérsékleti optimum esetén a lappangási ideje (a fertőzéstől az első érzékelhető tünetek megjelenéséig tartó időszak) csak 5 nap. Nyáron a fertőzés következtében a levelek felszínén és fonákján lisztszerű bevonat keletkezik, amely később megbarnul.

Kezdhetők az őszi lemosópermetezések – növényvédelmi előrejelzés 39. hét

Érnek a gyümölcsök és a szőlő, így a betegségek elleni kémiai védekezésre már alig van lehetőség, pedig a több csapadék miatt erősen terjed néhány kórokozó. Az őszi lemosópermetezés 50%-os levélhullás elérésekor kezdhető. Ügyeljünk a poloskákra is, már keresik a telelőhelyet.

Neggst tojáshelyettesítő

A Neggst Foods GmbH kifejlesztett egy vegán tojásalternatívát, ami úgy néz ki és használható, mint a tyúktojás.

Sivatagból farm a napelemek árnyékában

Kína legnagyobb gojibogyó farmja a Góbi-sivatag szélén található. A létrejöttét az árnyékolást biztosító gigantikus napelempark tette lehetővé, ami egy informatikai vállalat beruházásaként valósult meg, 2000 hektáros területen.

Íriszgyűjtemény Tápiószelén

Korábbi cikkünkben mutattuk be a Nemzeti Biodiverzitás és Génmegőrzési Központ (NBGK) tevékenységét. Tápiószelén sokféle haszonnövényt és vad fajokat tartanak fönn, az egyik legújabb gyűjtemény íriszfajtákat vonultat föl.

Egy kezdő méhész naplója: az első hét

Emlékszem, kisgyermekként a konyhakertben állandó vendégeink voltak a méhek, a házunk előtt álló cseresznyefa szinte zsongott virágzáskor. Azt is hamar megtanultam, hogy amikor elmegyek akácvirágot enni, először nézzek a mélyére, mert szinte biztos, hogy lesz benne valami. Maci méz mindig volt otthon, később a munkahelyemen is tartottam belőle.

Őszi Füvészkert-ajánló

Ezen a hétvégén sivatagi növényes tematikus szakvezetést tartanak a budapesti Füvészkertben, de már meghirdették a nagyon viccesnek ígérkező, október végi Halloween-programot is. Ezenkívül ősszel is várja a 3-10 éveseket a Szamóca Kiskertész Tanoda.