Back to top

Hova dobjuk az aludobozokat a strandszezonban?

Mi a közös egy strandon elkortyolt jeges kávéban, egy fesztiválon felbontott energiaitalban, és egy családi kertipartin elfogyasztott hideg sörben? Azon kívül, hogy mindegyik nagyon jól esik, valószínűleg mindegyiket egy alumínium dobozból iszogatjuk. De vajon mi lesz ennek a doboznak a sorsa? Ha otthon vagy az irodában már megvannak a bevált hulladék kezelési szokásaink, azokat sajnos felülírhatják a nyári hónapok.

Nyáron se dobjuk ki!

minden-doboz-visszajar-strandszezon4.jpg

Fotó: Minden Doboz Visszajár
Ilyenkor lenne szükség még nagyobb tudatosságra, hiszen egy-egy fesztivál, szabadtéri rendezvény vagy nyaralás alkalmával még több aludobozos ital fogy, mint egyébként! A kánikula sújtotta városban sétálgatva szinte biztosan megszomjazunk, és beugrunk valahová egy kis frissítőért.

A strandtáskába, hátizsákba mindenképp pakolunk alkoholos vagy alkoholmentes üdítőket, és természetesen a nyaraláson is örökös kérdés a hideg innivaló.

Elsőként talán a PET palackhoz nyúlnánk – aminek szinte semmi súlya nincs, így ideálisnak látszik – ám ezt nem lehet végtelenszer újrahasznosítani, ami igenis fontos szempont. Jobb választásnak tűnik az üvegpalack, ami viszont rendkívül nehéz, így nem szívesen cipeljük magunkkal. Szerencsére az aludoboz mindezek előnyeit egyesíti: könnyű és környezettudatos.

Az alumínium értékes hulladék

Az újrahasznosítható anyagok közül az alumínium az egyik legértékesebb. Nemcsak az alapanyag ára miatt, hanem azért is, mert az új fém előállításához képest 95 százalékkal kevesebb energia szükséges a hulladékból való újrafeldolgozáshoz. Az évente legyártott több milliárd aludoboznak így hát egyáltalán nem a szemetesben lenne a helye. A Minden Doboz Visszajár kezdeményezés éppen az újrahasznosításuk népszerűsítéséért dolgozik, amihez meg is találták számunkra a legpraktikusabb megoldást: ma már országszerte közel 200 visszaváltó automatába dobhatjuk be a kiürült dobozokat.

Az aludobozos italt választani a fent említett előnyei mellett, még kifizetődő is: az automaták ugyanis minden dobozért pár forintos visszaváltási díjat fizetnek, így nemcsak a környezetünk, hanem mi is jól járunk.

Mivel főként élelmiszerkereskedelmi láncoknál találhatóak meg az automaták, a gyűjtés nem csak otthon valósítható meg, hanem akár a nyaralóhelyen is körülnézhetünk, mert szinte biztosan találunk egyet a környéken.

minden-doboz-visszajar-strandszerzon2.jpg

Fotó: Minden Doboz Visszajár

A visszaváltással már a rászorulókon is segíthetünk: a Minden Doboz Visszajár mozgalom és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, illetve a SPAR Magyarország együttműködésnek köszönhetően egyes automaták az összeg jótékonysági célokra való felajánlását is lehetővé teszik.

Forrás: 
sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A gazdák végzik a legjelentősebb közszolgáltatást a környezet védelmében

Tánczos Barna, a román kormány környezetvédelmi vízügyi és erdészeti minisztere szerint a gazdák végzik a legjelentősebb közszolgáltatást a környezet védelmében.

A göngyöleg környezetkímélő helye

Közel húsz éve, 2003-ban felismerve, hogy a növényvédő szer csomagolóanyagok szervezett visszagyűjtése már nem odázható el, megalakult a Cseber Nonprofit Kft. A cégnek ma több, mint száz partnere van. Ezek azok a gazdasági társaságok, akik növényvédő szert, vagy csávázott vetőmagot gyártanak, előállítanak, vagy azoknak első importőrei, forgalmazói.

A természet megóvása kiemelt feladatunk

Rendkívül nagy szükség van a védett természeti területekre, hiszen ezek fizikai és mentális egészségünk zálogai – jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a 34. Természetjárók Napján, Dobogókőn.

Áfonyafarm a napelem alatt

Az USA legészakibb tagállamában, Maine területén termő vadáfonyát nem lehet magról vetni, az alacsonyra növő bokrok különleges ápolást igényelnek, az apró, édes bogyókat pedig csak a környéken értékesíthetik, mert túl sérülékenyek ahhoz, hogy a hosszú szállítást kibírják.

Élelem a belek számára: az emberi mikrobák növényi cukrokkal táplálkoznak

Egy új kutatás szerint a bélrendszerünkben élő baktériumok számára táplálékforrásként szolgál egy olyan szénhidrát, amely általában növényi fehérjékhez kötődik.

Az egészséges öregedés újradefiniálása élelmiszerekkel

Dr. Catherine Kwik-Uribe, a Mars Edge tudományos kutatásért felelős alelnöke összefoglalta a világ népességének elöregedésével foglalkozó mélyreható tanulmány kezdeti megállapításait; kiemelve a legfontosabb tudnivalókat az étrendünkben található bioaktív anyagok egészségügyi előnyeiről.

Barlangokba szállítják az almát, így csökkentik a rezsiköltséget az olaszok

Hegyoldalba vájt barlangokban, természetes hűtőházakban tárolják a termés egy részét az észak-olaszországi almatermesztők, ezzel is csökkentve áramszámlát.

Neggst tojáshelyettesítő

A Neggst Foods GmbH kifejlesztett egy vegán tojásalternatívát, ami úgy néz ki és használható, mint a tyúktojás.

A szilva az őszi gyümölcsök szupersztárja

Az Európai Friss Csapat – az ízek ereje! program őszi workshopján Bernáth József séf egy izgalmas szilvás receptet mutatott be, de mellette kiderült az is, melyek azok a szuper tulajdonságok, amelyek miatt a szilva igazi szupersztárnak számít a gyümölcsök között.

A klímaváltozás miatt a tavak kevésbé kékülnek

Ha a globális felmelegedés folytatódik, a kék tavak világszerte zöldesbarna színűvé válhatnak - derül ki egy új tanulmányból, amely a tavak színének első globális leltárát mutatja be. A tavak vízszínének változása az ökoszisztéma egészségének romlását jelezheti. Az új kutatás a Geophysical Research Letters című folyóiratban jelent meg.