0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

A medvék vérében lévő titokzatos összetevő felturbózhatja az emberi izomnövekedést

A Hirosimai Egyetem kutatói megállapították, hogy a téli álmot alvó fekete medvék vére olyan összetevőt tartalmaz, amely lehetővé teszi, hogy az állat izomveszteség nélkül teleljen végig. Ez az összetevő azonban továbbra is rejtély a kutatók számára.

Gondoltunk már arra, hogy van valami, ami képes formában tartani a testünket, még akkor is, ha jól megérdemelt szünetet tartunk a konditeremben? Egy hét még rendben van, de ha két-három hétnél tovább maradunk távol a teremtől, akkor kezdhetjük elölről. A test egyszerűen elfelejti a befektetett erőfeszítést, és elveszíti a korábban megdolgozott izmokat.

A Hirosimai Egyetem docense, Mitsunori Miyazaki ezzel az egyetlen céllal kezdte el kutatási útját, hogy kiderítse, pontosan miért is romlanak le az izmok olyan gyorsan, és mit lehet esetleg tenni ennek megállítása érdekében.

A megsemmisítési mechanizmus

A szervezetben az izomtömeg az izomszintézis és az izomlebontás folyamatának egyensúlya, mindkettő szerepet játszik. Ha azonban az izmokat egy ideig nem használják, a romboló mechanizmus hatása hangsúlyosabb.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy az olyan enzimek, mint a Muscle RING-finger protein-1, más néven a MuRF-1, szerepet játszanak az izomtömeg csökkentésében.

Másrészt az inzulinszerű növekedési faktor 1-et (IGF-1) összefüggésbe hozták az izomtömeg fenntartásával a téli álmot alvó állatokkal, például a medvékkel. Miyazaki és csapata ezt a faktort vizsgálta, amelyről korábban megállapították, hogy évszakonként változik. Vizsgálatuk során azonban a kutatók úgy találták, hogy ez a változás más tényezők eredménye lehet, és nem a medvék izomtömegének fenntartását szolgálja.

A titkos összetevőt keressük

Hogy többet megtudjanak arról, mi segít a téli álmot alvó állatoknak megtartani alakjukat, Miyazaki és kutatócsoportja emberi vázizomsejteket tenyésztett a téli álmot alvó japán fekete medvék véréből kivont szérumban. A kutatók azt találták, hogy a szérum a kezelést követő 24 órában elősegítette a sejtek fehérjekomponensének növekedését. Ez a növekedés azonban nem volt megfigyelhető, amikor a sejteket az aktív nyári hónapokban élő medvékből gyűjtött vérrel vegyítették.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az az összetevő, amely lehetővé teszi az izmok növekedését a hibernáció alatt, télen van jelen a vérben, nem pedig nyáron. A probléma csak az, hogy nem tudják, pontosan mi is ez.

„Ha azonosítjuk ezt a „tényezőt” a téli álmot alvó medvék vérében, és tisztázzuk a téli álmot alvó állatokban a „használat nélkül sem gyengülő izmok” mögött álló, eddig feltáratlan mechanizmust, akkor lehetőség nyílik arra, hogy hatékony rehabilitációs stratégiákat dolgozzunk ki az embereknél, és megelőzzük, hogy a jövőben ágyhoz kötöttekké váljanak” – mondta Miyazaki a sajtóközleményben.

Forrás: interestingengineering.com