Back to top

Egy igazi mindenes

A növényvédelemben nemcsak bioinszekticidként, hanem biofungicidként is használható mikroorganizmusok alkalmazása fenntarthatóbbá teheti a mezőgazdaságot és javíthat az élelmiszerbiztonságon.

A Photorhabdus luminescens baktériumot jelenleg is használják bioinszekticidként különféle rovarkártevők ellen. A Johannes Gutenberg University Mainz egyetem kutatói nemrég mutatták ki, hogy a P. luminescens gombafertőzések ellen is megvédheti a növényeket. Ezért a plusz hatásért a baktérium egy másik sejtformája felelős. Ez a variáns kolonizálja és a gombasejt falának egyik fő alkotójának, a kitinnek a lebontásával elpusztítja a gombamicéliumot.

A baktérium a rovarlárvákba behatoló, apró fonalférgekkel él szimbiózisban.

A fonalférgek segítségével a rovarlárvákba bejutott baktérium többféle toxint termelve elpusztítja a lárvát, és egyidejűleg biolumineszcens enzimet, luciferázt termel, amitől az elpusztult lárvák világítanak.

Nagyjából két éve egy kutatócsoport felfedezte, hogy a P. luminescens baktériumnak egy olyan fenotípusa is van, amely ugyan nem képes szimbiózisban élni fonalférgekkel, de megmarad a talajban. Ez a szekunder sejttípus genetikailag azonos az elsődleges formával, de hiányzik belőle néhány fenotípusos tulajdonság, például a biolumineszcencia.

Azonban, a csoport új felfedezése szerint, ezek a szekunder sejtek extrém hatékonyak a gombafertőzések ellen.

Paradicsomnövényeken végzett vizsgálatokban kimutatták, hogy a baktérium a gombahifák kolonizálásával és azt követően az ott lévő kitin lebontásával képes megakadályozni a Fusarium graminearum fitopatogén gomba okozta fertőzést.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2022/29 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A szántóföldi precíziós gazdálkodást népszerűsítették a Közép-Duna mentén

A precíziós gazdálkodás lehetőség: a gazdálkodás hatékonyságának növelésére, az inputanyagok optimális felhasználására, és mindezek eredményeként a vidék jövedelemtermelő képességének fokozására. A Bakodpusztai Gazdafórumon példákon keresztül és számokkal alátámasztva mutatták be a precíziós gazdálkodás előnyeit.

Növényi étrenddel csökken a bélrák kockázata a férfiaknál

A növényi alapú étrend 22 százalékkal csökkentheti a férfiak bélrákkockázatát egy új kutatás szerint - idézte a The Guardian online kiadása egy nagyszabású amerikai tanulmány eredményeit.

Veszítenek illatukból a virágok

A növények többek között virágillattal vonzzák beporzóikat. Ám a hőmérséklet növekedésével veszíthetnek illatukból a virágok. Egy kutatócsoport 5 °C-os felmelegedést szimulált, és ennek több haszonnövényre és rovarfajra gyakorolt hatását tanulmányozta. A hatás a szamóca esetében volt a legerősebb.

Főként díszít a lopótök

Az ősz második felének régi-új divatja a tökfélékből készített dekoráció, emiatt a piacon sokfelé találkozhatunk dísztökökkel. A nyakas lopótök is közéjük tartozik, bár zsenge termésének húsából készíthetünk rántott vagy rakott tököt, megtölthetjük, vagy legyalulva megfőzhetjük főzeléknek.

Terjed az évelő rizs Kínában és Ugandában

Pár évvel ezelőtt sikerült egy bőtermő évelő rizsfajtát létrehoznia az Illinoisi, a Yunnani és a Queenslandi Egyetem közös kutatócsoportjának. A fajta létrehozásához egy háziasított ázsiai egynyári rizst keresztezek egy Afrikából származó, ott vadon élő évelő rizzsel.

Pesten nagyobb számban száradnak ki fák, mint Budán

Habár talán kevésbé feltűnő, mint a parkok megszokott zöld gyepszőnyegének sárgára égése, de az elmúlt hetekben sajnos gyakoribb lett a teljesen elszáradt, vagy a még zöld, de szárazon zörgő levelekkel vegetáló fák látványa is.

Mezőgazdasági kockázatkezelés

A 2012-ben indult komplex mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer keretében négy pillér segíti a mezőgazdasági termelőket.

Mire használjuk a Phylaxia Labort?

Az egészséges élelmiszer előállításának alapfeltétele, hogy az élelmiszerlánc minden eleme kórokozóktól mentes, tiszta és higiénikus legyen. Kezdve az egészséges állatokkal, a kórokozómentes állattartó telepekkel, vágóhidakkal egészen a higiénikus feldolgozásig az élelmiszeripari üzemekben.

Válogatós vendég? Nem mindegy, milyen színű a tányér!

Mostanában készült az első kutatás arra vonatkozólag, hogy befolyásolja-e az ételben válogatós egyének „ízlését” az, hogy milyen színű tányérban kapják az ételt. Az akadémikusok meglepő felfedezést tettek.

Így védik meg a vadméhek a háziméheket a vírusoktól

Több ezer endemikus és behurcolt méhegyedet vizsgáltak meg Michigan államban. Azon mezőgazdasági területeken volt a legalacsonyabb a három legveszélyesebb kórokozó gyakorisága, ahol változatos méhközösségek voltak jelen.