0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Egy igazi mindenes

A növényvédelemben nemcsak bioinszekticidként, hanem biofungicidként is használható mikroorganizmusok alkalmazása fenntarthatóbbá teheti a mezőgazdaságot és javíthat az élelmiszerbiztonságon.

A Photorhabdus luminescens baktériumot jelenleg is használják bioinszekticidként különféle rovarkártevők ellen. A Johannes Gutenberg University Mainz egyetem kutatói nemrég mutatták ki, hogy a P. luminescens gombafertőzések ellen is megvédheti a növényeket. Ezért a plusz hatásért a baktérium egy másik sejtformája felelős. Ez a variáns kolonizálja és a gombasejt falának egyik fő alkotójának, a kitinnek a lebontásával elpusztítja a gombamicéliumot.

A baktérium a rovarlárvákba behatoló, apró fonalférgekkel él szimbiózisban.

A fonalférgek segítségével a rovarlárvákba bejutott baktérium többféle toxint termelve elpusztítja a lárvát, és egyidejűleg biolumineszcens enzimet, luciferázt termel, amitől az elpusztult lárvák világítanak.

Nagyjából két éve egy kutatócsoport felfedezte, hogy a P. luminescens baktériumnak egy olyan fenotípusa is van, amely ugyan nem képes szimbiózisban élni fonalférgekkel, de megmarad a talajban. Ez a szekunder sejttípus genetikailag azonos az elsődleges formával, de hiányzik belőle néhány fenotípusos tulajdonság, például a biolumineszcencia.

Azonban, a csoport új felfedezése szerint, ezek a szekunder sejtek extrém hatékonyak a gombafertőzések ellen.

Paradicsomnövényeken végzett vizsgálatokban kimutatták, hogy a baktérium a gombahifák kolonizálásával és azt követően az ott lévő kitin lebontásával képes megakadályozni a Fusarium graminearum fitopatogén gomba okozta fertőzést.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság