0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Hogyan lesz ebből 30 százalék?

Németország agrárkormányzatának célkitűzése, hogy 2030-ra 30%-os részarányt érjen el az ökológiai gazdálkodás szabályai szerint művelt, röviden biotermesztésre használt mezőgazdasági területek aránya. Ha komolyan gondolják, jobban bele kell húzni, adott hangot véleményének a minap a Bioland.

Ahogy a fruchthandel.de portálon olvastuk, a 10 ezer németországi biotermesztőt, illetve élelmiszer-előállító üzemet képviselő Bioland

a biovilág küszöbön álló óriási nemzetközi találkozója, a nürnbergi Biofach kiállítás apropóján adta ki közleményét,

melyben Cem Özdemir agrárminisztertől konkrét és azonnali intézkedéseket kérnek.

Az uniós közös agrárpolitika keretében minden tagállamnak stratégiai tervet kellett készítenie, ebben Németország azt a hangzatos célt tűzte ki, hogy 2030-ra 30%-os részarányt ér el az ökológiai gazdálkodásba bevont területek aránya. A Bioland viszont arra hívja fel a figyelmet, hogy meglehetősen nagy még a szakadék a mostani és a tervezett arány között, és ha komoly a szándék, akkor konkrétabb intézkedésekre van szükség.

A kitűzött 30% azt jelentené, hogy körülbelül 5 millió hektárt művelnek Németország-szerte az ökológiai gazdálkodás szabályai szerint, az idén év elején azonban még csak 1,8 millió hektárnál tartottak, ami mintegy 11%.

A különbség nem kicsi, és az áthidalásához egyrészt növelnie kellene az erre szánt keretet a szövetségi államnak és a tartományoknak is, másrészt pedig bizonyos akadályokat is el kellene hárítani, hívja fel a figyelmet a Bioland.

Utóbbiak közé sorolják egyebek között, hogy egyes jól bevált biotermesztő praktikákat éppen a fenntarthatóság vagy a talajvédelem szellemében lennének kénytelenek mellőzni az új stratégiai terv értelmében. Például december 1. és január 15. között tiltott lenne a szántás bizonyos agrár-környezetgazdálkodási kategóriákban, ez pedig annyira beszűkítené a vetésforgó lehetőségeit a biogazdálkodó üzemekben, hogy egyes növények termesztése nem lenne megvalósítható, írják.

Ugyancsak kontraproduktívnak tartja a szakmai szervezet az ugarra vonatkozó egyes szabályokat;

álláspontjuk szerint sok esetben lényegesen célravezetőbb az erre szolgáló magkeverékekkel elvetni a takarónövényzetet, mint szimplán magára hagyni a területet, hogy „zöldüljön”, mivel utóbbi esetben sokkal egysíkúbb lesz a növényzet és a tarackoló gyomok uralkodnak el.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu