Back to top

Hogyan lesz ebből 30 százalék?

Németország agrárkormányzatának célkitűzése, hogy 2030-ra 30%-os részarányt érjen el az ökológiai gazdálkodás szabályai szerint művelt, röviden biotermesztésre használt mezőgazdasági területek aránya. Ha komolyan gondolják, jobban bele kell húzni, adott hangot véleményének a minap a Bioland.

Ahogy a fruchthandel.de portálon olvastuk, a 10 ezer németországi biotermesztőt, illetve élelmiszer-előállító üzemet képviselő Bioland

a biovilág küszöbön álló óriási nemzetközi találkozója, a nürnbergi Biofach kiállítás apropóján adta ki közleményét,

melyben Cem Özdemir agrárminisztertől konkrét és azonnali intézkedéseket kérnek.

Az uniós közös agrárpolitika keretében minden tagállamnak stratégiai tervet kellett készítenie, ebben Németország azt a hangzatos célt tűzte ki, hogy 2030-ra 30%-os részarányt ér el az ökológiai gazdálkodásba bevont területek aránya. A Bioland viszont arra hívja fel a figyelmet, hogy meglehetősen nagy még a szakadék a mostani és a tervezett arány között, és ha komoly a szándék, akkor konkrétabb intézkedésekre van szükség.

A kitűzött 30% azt jelentené, hogy körülbelül 5 millió hektárt művelnek Németország-szerte az ökológiai gazdálkodás szabályai szerint, az idén év elején azonban még csak 1,8 millió hektárnál tartottak, ami mintegy 11%.

A különbség nem kicsi, és az áthidalásához egyrészt növelnie kellene az erre szánt keretet a szövetségi államnak és a tartományoknak is, másrészt pedig bizonyos akadályokat is el kellene hárítani, hívja fel a figyelmet a Bioland.

Utóbbiak közé sorolják egyebek között, hogy egyes jól bevált biotermesztő praktikákat éppen a fenntarthatóság vagy a talajvédelem szellemében lennének kénytelenek mellőzni az új stratégiai terv értelmében. Például december 1. és január 15. között tiltott lenne a szántás bizonyos agrár-környezetgazdálkodási kategóriákban, ez pedig annyira beszűkítené a vetésforgó lehetőségeit a biogazdálkodó üzemekben, hogy egyes növények termesztése nem lenne megvalósítható, írják.

Ugyancsak kontraproduktívnak tartja a szakmai szervezet az ugarra vonatkozó egyes szabályokat;

álláspontjuk szerint sok esetben lényegesen célravezetőbb az erre szolgáló magkeverékekkel elvetni a takarónövényzetet, mint szimplán magára hagyni a területet, hogy „zöldüljön”, mivel utóbbi esetben sokkal egysíkúbb lesz a növényzet és a tarackoló gyomok uralkodnak el.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A jó talaj aranyat ér - van, akinek egy unciányit

Nem véletlenül választotta a címben szereplő gondolatot mottójául az Agro.bio Hungary Kft. évzáró-évnyitó rendezvényén. A talaj ügyét szívén viselő cég elsősorban szerette volna felhívni a figyelmet legfontosabb termelő eszközünkre, másrészt az Aranykorona akció keretében fődíjként egy uncia befektetési arannyal térhetett haza a szerencsés gazdálkodó.

Négy országban is értékesítették az illegális lóhúst

Illegális vágásból származó lóhús engedély nélküli értékesítése és ennek segítése miatt előállítottak 41 embert Spanyolországban, a húst a spanyol piac mellett Belgiumban, Németországban és Olaszországban értékesítették - közölte az Európai Unió hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete (Europol) csütörtökön.

Zöldség- és gyümölcstermelői szervezetek támogatása

Az alábbiakban a zöldség-gyümölcs termelői szervezetek támogatására vonatkozó új elemeket tekintjük át az Európai Unió 2023-2027 közötti Közös Agrárpolitikájában. A jelen és a jövő az innováción és a technológiai fejlődésen túl az elismert termelői szervezetek által benyújtott, a felelős hatóság által elfogadott operatív programokban szereplő, az ágazati célkitűzéseket szolgáló tevékenységek végrehajtása nyomán alakul.

„Tisztában vagyunk az értékeinkkel és a feladatainkkal”

A nemzeti KAP-stratégia teljes támogatása mellett az ágazat likviditási problémáit, az állami kárenyhítő rendszer hiányosságait és a birtokpolitika visszásságait is kiemelte helyzetértékelésében Nagy Tamás, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének elnöke a szervezet tegnapi közgyűlésén.

Beruházási vidékfejlesztési támogatások

A KAP Stratégiai Terv keretében, a korábbi támogatási ciklusokhoz hasonlóan, ismét fontos szerepet kapnak a beruházás típusú beavatkozások, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a versenyképes mezőgazdaság és élelmiszer-előállításhoz, illetve vidékfejlesztéshez.

Bajorországban terjed a madárinfluenza

Azonnali hatállyal előírta a madárinfluenza elleni biztonsági intézkedések bevezetését a bajor környezetvédelmi minisztérium. A házi és a kereskedelmi baromfiállományok megvédése érdekében intézkedett a tárca, miután Németországban, Bajorországban is találtak madárinfluenzás eseteket, telepeken és vadon élő madarak között egyaránt.

Terület- és állatlétszám-alapú zöld támogatások

A mezőgazdasági termelést a megváltozott környezeti feltételekhez kell igazítanunk. Az Agrárminisztérium a környezet- és klímatudatos mezőgazdaság fejlesztésének folyamatában ezt úgy fordíthatja gyakorlattá, hogy kötelező és korlátozó szabályok helyett még nagyobb hangsúlyt fektet önkéntes és ösztönző jellegű programokra.

Mezőgazdasági kockázatkezelés

A 2012-ben indult komplex mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer keretében négy pillér segíti a mezőgazdasági termelőket.

Közös Agrárpolitikából magyar lehetőség - KAP 2023–2027

Tartalmas, nehézségekben és sikerekben egyaránt bővelkedő időszak áll mögöttünk, és minden bizonnyal előttünk is. Számos komoly vitát és szakmai egyeztetést követően, kompromisszumkészen, de a magyar gazdák érdekeit szem előtt tartva sikerült az Európai Bizottsággal dűlőre jutnunk a Közös Agrárpolitika magyar stratégiai kereteit illetően.

Zöldfelületek - Egy falatnyi természet

Ahogy a Kertészet és Szőlészet korábbi lapszámában már beszámoltunk róla, a Magyarország Zöld Városa díj első helyezettje 2022-ben a Budapest 13. kerületében megépült Vizafogó Park lett. A tervezés projektvezetőjét, Ripszám Eszter tájépítészt kérdeztük azokról a tervezési szempontokról, melyek segítették őket az ökologikus szemléletű új közterületi park létrejöttében.