Back to top

A méhek mint érző és gondolkodó lények (2.)

"A megfigyelt magas szintű kognitiv képességek alapján, nem valószínű, hogy a méheknek ne legyenek érzéseik. Annak láthatjuk most a élő bizonyítékát, hogy a méheknek is vannak „érzelemszerű” állapotaik."

Érdekes kísérletsorozatról számolt be könyvében egy méhkutató, ami megváltoztathatja a rovarokról alkotott nézeteinket. A szemle első részét itt olvashatják: A méhek mint érző és gondolkodó lények

A folytatást pedig itt következik: 

A méhek képesek voltak arra, hogy elképzeljék, bizonyos dolgok hogyan néznek majd ki: például olyan gömböt azonosítottak be nappal, melyet, csak sötétben ismerhettek meg, vagy fordítva, olyat, melyet csak napvilágnál. De olyan absztrakt fogalmakat is megértettek mint a „hasonló” vagy „különböző”.

Lárvákat tápláló dajka
Lárvákat tápláló dajka
Fotó: Hevesi Mihály

A kutató észrevette, hogy egyes méhek kíváncsibbak másoknál. Olyan „zseni méheket” is meg lehetett figyelni, melyek valamiben jobbak voltak társaiknál.

A méhek társaikat figyelve tanulnak, amikor azok épp sikeresen oldanak meg egyes feladatokat. Ha egy méhnek a kutatók megtanítottak valamit, az gyorsan elterjedt a többi méh között is.

Ha viszont úgy tanították be ezeket a „demonstrátor” méheket, hogy azok a feladatot nem tudták teljes egészében, sikeresen véghez vinni, akkor a „figyelő” méhek nem csak utánozták a „demonstrátor” viselkedését, hanem spontán módon javítottak a technikán (nem próbálkozás-tévedés-újra próbálkozás útján!), hogy hatékonyabban vigyék véghez a feladatot.

Azt állítja a kutató, hogy ez nem csak arra enged következtetni, hogy a méhek viselkedésében van valamilyen tudatosság a tevékenységük kimenetelével kapcsolatban, hanem a méhek fejében létezhet egyfajta „gondolkodás”. Ez inkább egy belső modellezés lehet, mint a próbálkozás útján való tanulás: „Hogyan jutok el a kívánt eredményhez?”

A kutató ezek után arra lett kíváncsi, hogy az ilyen intelligens lényeknek vannak-e érzelmeik.

Egy kísérletben a méhek egy „póktámadást” éltek át, amikor egy virágra leszálltak. Ezután még napokkal később, minden alkalommal haboztak és alaposan megvizsgálták leszállás előtt a virágokat . Az is előfordult, hogy még akkor sem szálltak le, ha nem volt pók a közelben, mintha szellemet láttak volna, vagy poszttraumás stresszt éltek volna át.

Dr. Jonathan Birch úgy véli, hogy a megfigyelt magas szintű kognitiv képességek alapján, nem valószínű, hogy a méheknek ne legyenek érzéseik. Annak láthatjuk most élő bizonyítékát, hogy a méheknek is vannak „érzelemszerű” állapotaik.

Ajánljuk még:

A méhek a lényeg

A házi méhek táplálkozásában kiemelt szerepe van a megfelelő zsírsavaknak

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az ázsiai méhatka elleni küzdelem - Illóolajokkal a Varroa ellen

Írásaim előző részének a végén azzal az ígérettel búcsúztam, hogy most a hazai és nemzetközi méhészeti kutatóintézetekről esik majd szó. Jelen írásomban mégis az egyre szélesebb körben kutatott illóolajok/esszenciális olajok méhegészségre gyakorolt hatásainak megismerésére invitálnám a kedves olvasókat.

Válogatós vendég? Nem mindegy, milyen színű a tányér!

Mostanában készült az első kutatás arra vonatkozólag, hogy befolyásolja-e az ételben válogatós egyének „ízlését” az, hogy milyen színű tányérban kapják az ételt. Az akadémikusok meglepő felfedezést tettek.

Így védik meg a vadméhek a háziméheket a vírusoktól

Több ezer endemikus és behurcolt méhegyedet vizsgáltak meg Michigan államban. Azon mezőgazdasági területeken volt a legalacsonyabb a három legveszélyesebb kórokozó gyakorisága, ahol változatos méhközösségek voltak jelen.

Kárpát-medencei mézfesztivált rendeznek Zalaegerszegen

Tizennyolc mézlovagrend felvonulásával december 3-án kétnapos Kárpát-medencei mézfesztivál kezdődik a zalai megyeszékhelyen - jelentették be egy sajtótájékoztatón.

Kárpát-medencei nyári körkép: Gyenge nyári termés, aszály, virágporhiány és nem létező mézpiac

Szlovákiában a hárs virágai megégtek, míg Szerbiában fantasztikus virágzást produkált. A legtöbb országban a napraforgó igencsak megsínylette az aszályt, azonban Romániában nem volt ilyen probléma vele. Horvátországban rejtélyes okokból elmaradt a gesztenyevirágzás, míg Szlovéniában a fenyő és az édesharmat mondott csődöt.

Turbóenergia az agy számára

A táplálkozási szakemberek szerint van egy kombináció, ami olyan, mint egy turbófeltöltés az agy számára.

A méhészet művészete: A varázsló méhész

Nyár közepén a szomszédok nem látnak belőlem mást, csak hogy teli van már a műhelyem mézzel, s én fehér kalapban, fehér ruhában, illatos füstpamacsok között sétálok, nézegetek, rakosgatok a méhesemben.

Az erdősítés nem csupán faültetés

Az ENSZ a 2021-30 közötti időszakot az ökoszisztémák visszaállításának szenteli. Ennek keretében nagyszabású erdőtelepítési programokat indít világszerte. A szervezet által november közepén, Egyiptomban megrendezett Klímaváltozási Konferencián az EU és 26 nemzet 16 milliárd dollárt szentelt arra, hogy az erdőket segítsék. Főként azért, mert a fák széntároló kapacitása nagyban hozzájárul a klímaváltozás lassításához.

A klímaváltozásra és az energiaválságra adott válaszokat vizsgáló kutatásban vesz részt az SZTE

A klímaváltozásra és az energiaválságra adott válaszokat vizsgáló nemzetközi kutatásban vesz részt egyetlen kelet-közép-európai intézményként a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

Szilva aszályban

Az idei súlyos aszálykár ellenére az öntözetlen ültetvényekben is voltak olyan szilvafajták, melyek gyümölcsét piacra lehetett vinni. Az ízük azonban elmaradt a megszokottól. A vezető fajták nagy része mennyiségben és minőségben is rosszabbul termett a vártnál. Az öntözött ültetvényekből betakarított szilva szép, jó minőségű, de drága volt az idén.