Back to top

Sokoldalú nyári sláger gyümölcs: ez a kajszi!

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő programja, az Európai Friss Csapat összegyűjtötte, mit érdemes tudni a kajsziról. A program séf nagykövete, Bernáth József pedig két igazi nyári kajszis receptet is bemutatott a nyári workshopon.

A hazai nyári gyümölcs szezon egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb gyümölcse a kajszibarack, másnéven sárgabarack vagy kajszi. Ez a három elnevezés ugyanazt az egészséges és jellegzetesen zamatos gyümölcsöt takarja, amely nagyon sokféleképpen felhasználható. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő programja, az Európai Friss Csapat összegyűjtötte, mit érdemes tudni a kajsziról. A program séf nagykövete, Bernáth József pedig két igazi nyári kajszis receptet is bemutatott a nyári workshopon.

Fotó: Európai Friss Csapat

Miért érdemes kajszit enni?

A kajszi a hazai klímának és termőhelyi adottságoknak köszönhetően nagyon finom, zamatos gyümölcsöt ad, a kellemesen harmonikus cukor-sav aránynak köszönhetően kiváló beltartalmi értékekkel rendelkezik, nagyon egészséges, igazi rost- és vitaminforrás. A- és C-vitamin-tartalma magas, valamint tartalmaz B1- illetve B2-vitamint is.

A szervezet napi A-vitamin szükséglete már 2-3 szem elfogyasztásával fedezhető, ami azért fontos, mert az A-vitamin késleltetheti az időskori látásromlást, hozzájárulhat a rákos megbetegedések megelőzéséhez, kedvezően hathat a zsíranyagcserére és serkentheti a máj méregtelenítő működését.

A kajszi magas rosttartalma miatt kifejezetten tápláló és kedvezően befolyásolhatja az anyagcserét. Ásványi anyagok közül érdemes kiemelni mangán-, magnézium-, vas- és folsav tartalmát, amelyek mind hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez és a jó közérzethez. Káliumban is rendkívül gazdag, az emberi szervezet napi káliumigényét egy sárgabarack bőven fedezi. Emellett gazdag antioxidánsokban is, amelyek a súlyos krónikus betegségek megelőzésében játszhatnak alapvető szerepet. A fogyókúrás étrendbe is tökéletesen beilleszthető, mert legnagyobb része, mintegy 85 százaléka víz és szénhidrát-tartalma sem kiugróan magas, kalóriatartalma pedig kifejezetten alacsonynak mondható.

Fotó: Európai Friss Csapat

Kajszi egész évben? Igen!

A kajszi valóban az egyik legsokoldalúbb nyári gyümölcs, amelynek számos felhasználási módja van. Természetesen a legjobb, frissen és nyersen fogyasztva. Ha azonban nem fogy el azonnal, akkor az ép szemek hűtőben akár két hétig is eltarthatók, sőt 0-1 Celsius fok körül még három hétig is elállhat. A kajsziból a nyári nagy melegben készíthetünk isteni ivólét, ízesíthetünk vele gyümölcsbólékat, vagy éppen hideg krémlevest is. Készülhet belőle sütemény, torta vagy más desszert és akár saláta is. Meglepő, de pecsenyehúsokkal fogyasztva különleges ízt ad a sülteknek.

Ha az őszi-téli hónapokra is szeretnénk kajszibarackról gondoskodni, több lehetőségünk is van: befőttként, dzsemként vagy lekvárként tehetjük el. Az aszalás is nagyszerű megoldás lehet, hiszen aszalva a kajszi megtartja vitamin- és tápanyagtartalmát.

Vigyázni kell azonban, mert a nagy mennyiségű aszalt sárgabarack fogyasztása enyhe hashajtó hatású lehet. A fagyasztás a sárgabarack esetében kerülendő, mert ha megfagy, akkor megváltozik az íze.

Jó tudni!

A sárgabarack magjából sajtolt olaj felhasználható saláták készítéséhez, de a szépségipar egyik kedvelt alapanyaga is: készítenek belőle szappant, masszázs- és illóolajat. Némelyik fajtának az édes magja nyersen is fogyasztható, de a kesernyések nagy mennyiségben mérgezők lehetnek, ciántartalmuk miatt.

Fotó: Európai Friss Csapat

Bernáth József ínycsiklandó nyári kajszis receptjei

Bernáth József, az Európai Friss Csapat program séf nagykövete szerint, főzés előtt célszerű a kajszit megvizsgálni és kiválogatni, mert a szemek érettségétől függ, hogy melyik ételben érdemes felhasználni őket. A program nyári workshopján elmondta, hogy a keményebbekből remek saláta készülhet, míg a puhábbakat, érettebbeket desszerthez vagy főételhez érdemes felhasználni.

A kajszival kapcsolatban ritkán gondolunk sós ízvilágú ételekre, ezért is különleges az az előétel, amelyet a séf salátából, sajtból és grillezett sárgabarackból készített el.

„Ha meggrillezzük a sárgabarackot, akkor sokkal jobban passzol mindenféle sós ételhez, és nemcsak salátákhoz, hanem akár hús- vagy halételekhez is!”- osztotta meg tippjét a népszerű séf. Majd hozzátette, ha salátáról van szó, a grillezett kajszihoz remekül passzol a fekete bors, bármilyen meglepőnek is tűnik.

Desszertként egy klasszikust, a császármorzsát tette különlegessé az Európai Friss Csapat séfje, karamellizált sárgabarackkal és néhány bazsalikom levéllel.

„A grillezéssel ellentétben a karamellizáláshoz cukrot is használunk, amiből a melegítés hatására karamell lesz. Ez a karamell fogja bevonni a sárgabarackcikkeket. A kezdetben folyós karamell ropogósra hűl, mire kitálaljuk a desszertünket.”– mesélte az Európai Friss Csapat séfje. Hozzátette, bár a gyerekek általában ódzkodnak a zöld fűszernövényektől, érdemes a bazsalikommal egy próbát tenni, mert eszméletlenül passzol a császármorzsához.

Ha kipróbálnák Bernáth József igazi nyári kajszis receptjeit, megtalálják őket a program weboldalán. Ha pedig meg is néznék, hogyan készíti Bernáth József a kevert salátát kajszibarackkal és sajttal vagy a császármorzsát karamellizált kajszibarackkal, akkor az Európai Friss Csapat legújabb videóját itt megnézheti.

Forrás: 
NAK sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Idén is várja az érdeklődőket a mézeskalács-kiállítás Vácrátóton

Idén is látogatható Vácrátóton az ország egyik legrégebbi mézeskalács kiállítása, amelyet a plébánián lehet megtekinteni - tájékoztatta Spiegelhalter László polgármester az MTI-t.

Félmilliárd forintnyi áfacsalás zöldséggel és gyümölccsel

Félmilliárd forintnyi áfát csalt el egy zöldség- és gyümölcskereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, tizenkilenc gyanúsítottal szemben költségvetési csalás miatt nyomoz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) - közölte a hatóság szerdán a Facebook-oldalán.

Egy meglepő összetevő, hogy a sült zöldségek tökéletesek legyenek

A kiegyensúlyozott étrend fenntartása érdekében az étkezéseknek sovány fehérjéket, teljes kiőrlésű szénhidrátokat és zöldségeket kell tartalmazniuk. Nem újdonság, hogy a zöldségek az egészséges táplálkozás létfontosságú részét képezik.

A hétvégén rendezik meg a Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivált

December 9-10-én rendezik meg a XIII. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivált, amelyen a hagyományoknak megfelelően idén is kiosztják az Év kiváló magyar méze verseny elismeréseit - közölték a szervezők az MTI-vel.

A magas koleszterintartalmú élelmiszerek hatásai a koleszterinszintre...

A koleszterin fontos a sejtmembránok szerkezetének fenntartásában, és segíti a szervezetet a D-vitamin és a létfontosságú hormonok előállításában. A szervezet ugyan termel koleszterint, de ha sok koleszterint fogyasztunk, akkor kevesebbet állít elő. Valamint, ha nem fogyasztunk magas koleszterintartalmú ételeket, a testünk akkor is elegendő mennyiséget termel.

Egy év a kürti borászatban

A szőlő már a hordókban érik, amikor Sütő Zsolt kürti borászt arra kérem, hogy értékelje a 2022-es évet. Zsolt villamosmérnök, de már húsz éve vállalkozásszerűen bort készít. Tizenkét hektáron gazdálkodik természethűen, amiből 5 hektár fejművelésű tőkés szőlő. Borászatában, a Strekov1075-ben saját területein termett biominőségű szőlőt dolgoz fel.

Otthon termesztett friss Aloé felhasználása

Az Afrikában honos Aloe vera gyógyhatása vitathatatlan, ez egyike azon kevés gyógynövénynek, melyekről viszonylag sok kutatási eredmény született. Külsőleg és belsőleg alkalmazható aloé-s készítmények is vannak, de üdítőitalokban is találkozhatunk vele.

Levesbetét száraztésztákkal is lehet pályázni a kiváló minősítésért

Újabb termékkör, a 8 tojásos levesbetét száraztészták gyártói és forgalmazói számára nyílt meg a lehetőség, hogy elnyerjék a KMÉ védjegy arany fokozatát. A Nébih által koordinált Termékmustra alapján 13 termék esetében igényelhetik a legjobbaknak járó elismerést.

Az ünnepek előtt nagyobb forgalom várható a borpiacon is

Az ünnepek előtt emelkedő forgalomra számít, hosszabb távon pedig stabil nyereséget remél a Grand Tokaj, Tokaj-Hegyalja legjelentősebb bortermelője.

Fenntarthatóság az almatermesztésben

Hetven országból érkezett tizenhatezer látogatóval zárta háromnapos rendezvénysorozatát a 12. Interpoma kiállítás Bolzanóban. Négy év kihagyás után került sor a nemzetközi találkozóra, és rekordot döntött a külföldi érdeklődés.