Back to top

Százezren hiányoznak a földekről, és még rosszabb lehet a helyzet

Nem elég vonzó az agrárium, a fő ok, hogy nem versenyképesek a bérek. Kelet-Európából már nem tud több vendégmunkás jönni, a megoldást a Távol-Kelet nyújthatná.

A becslés szerint nagyságrendileg 100 ezres is lehet a munkaerőhiány az agráriumban. Ennek oka, hogy egész Európában már nem elég vonzó ez a terület, nincs elég ember, aki ebben szeretne dolgozni, ez a fiatalokra is igaz. Így évről évre csökken a hadra fogható létszám az ágazaton belül – mondta InfoRádiónak a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója.

Kelemen Péter Péter kiemelte: úgy tűnik, hogy az Európa keleti részén lévő országok, Románia és Ukrajna is kimerültek különböző okok miatt, már nem tudnak ezekből az országokból megfelelő létszámban bejönni az Európai Unióba a vendégmunkások.

A munkaerőhiány miatt évről évre csökken azoknak a termékeknek a termesztési felülete, amelyeknek nagy munkaerőigénye van. Emiatt tapasztalható, hogy a bogyós gyümölcsűek vagy bizonyos intenzívebb gyümölcskultúrák, zöldségkultúrák eltűntek, és a gazdálkodók az inkább a géppel betakarítható kultúrák felé fordulnak – fejtette ki a szakember.

Fotó: MTI - Sóki Tamás
Idén a cseresznye esetében maradtak olyan területek, ahol nem tudták leszedni a termést, de az ügyvezető igazgató úgy tudja, ha nagy küzdelem árán is, de a többi nyári gyümölcsre van megfelelő létszámú betakarító.

„Akut problémákat nem okoz, de bizonyos kertészeti kultúrák azért visszaszorulóban vannak a munkaerőhiány miatt” – hangsúlyozta.

A fizetésekről Kelemen Péter azt mondta, hogy az ország keleti részén 1000-1200 forintos órabért kaphatnak az idénymunkások, a középső területeken pedig 1500-1800 forintot.

Ennél többet lehet keresni az építőiparban vagy más ipari területeken betanított munkásként. Az agrárium által kínált bérszintnek lenne hova fejlődnie, de már ezek a költségek is számos esetben nehézzé teszik a jövedelemtermelést a termelők számára – tette hozzá a szakember.

Az ügyvezető igazgató szerint a helyzetet enyhíthetnék a távol-keleti országokból érkező vendégmunkások, erre már több területen vannak példák. Ugyanakkor úgy látja, még romolhat a mostani állapot, hiszen több nyugat-európai országban is fokozódik a munkaerőhiány.

Forrás: 
Inforádió

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A kökényszilva titkai

A Prunus nemzetség tagjait sokféleképp hasznosítjuk, de nehéz eligazodni köztük, mert a fajokon belül is nagy a változatosság. A kökényszilva is lehet kék vagy sárga, gömbölyded vagy tojás alakú, és így tovább. Termesztett és tájfajtákat ismerünk belőle szerte Európában.

Sok haláleset elkerülhető lenne

Egy új tanulmány szerint évente több millió ember haláláért lehet felelős a túl kevés gyümölcs- és zöldségfogyasztás. A kutatók szerint hétből egy szív- és érrendszeri betegségben elhunyt ember halálát a túl kevés gyümölcsfogyasztás okozza, míg tizenkettőből egy ember a túl kevés zöldségfogyasztása miatt hal meg idő előtt.

Áfonyafarm a napelem alatt

Az USA legészakibb tagállamában, Maine területén termő vadáfonyát nem lehet magról vetni, az alacsonyra növő bokrok különleges ápolást igényelnek, az apró, édes bogyókat pedig csak a környéken értékesíthetik, mert túl sérülékenyek ahhoz, hogy a hosszú szállítást kibírják.

Évelőt a balkonládába!

A Dobay Kertészetben minden szeptemberben megtartott fajtabemutatók elévülhetetlen érdeme, hogy a kertészek közvetlenül a sok évtizedes tapasztalattal rendelkező szakemberektől kaphatnak választ termesztési és növényvédelmi kérdéseikre. Emellett a következő szezonra rendelhető fajtaújdonságokat is áttekintik a nagy múltú szaporítóanyag-termesztő üzemben.

A szőlő nyári növényvédelme

A lisztharmat kórokozója a meleg nyári hónapokban tetemes károkat képes okozni, ilyenkor a betegség robbanásszerűen terjed, 25-28 °C-os hőmérsékleti optimum esetén a lappangási ideje (a fertőzéstől az első érzékelhető tünetek megjelenéséig tartó időszak) csak 5 nap. Nyáron a fertőzés következtében a levelek felszínén és fonákján lisztszerű bevonat keletkezik, amely később megbarnul.

Kezdhetők az őszi lemosópermetezések – növényvédelmi előrejelzés 39. hét

Érnek a gyümölcsök és a szőlő, így a betegségek elleni kémiai védekezésre már alig van lehetőség, pedig a több csapadék miatt erősen terjed néhány kórokozó. Az őszi lemosópermetezés 50%-os levélhullás elérésekor kezdhető. Ügyeljünk a poloskákra is, már keresik a telelőhelyet.

Barlangokba szállítják az almát, így csökkentik a rezsiköltséget az olaszok

Hegyoldalba vájt barlangokban, természetes hűtőházakban tárolják a termés egy részét az észak-olaszországi almatermesztők, ezzel is csökkentve áramszámlát.

A szilva az őszi gyümölcsök szupersztárja

Az Európai Friss Csapat – az ízek ereje! program őszi workshopján Bernáth József séf egy izgalmas szilvás receptet mutatott be, de mellette kiderült az is, melyek azok a szuper tulajdonságok, amelyek miatt a szilva igazi szupersztárnak számít a gyümölcsök között.

Sivatagból farm a napelemek árnyékában

Kína legnagyobb gojibogyó farmja a Góbi-sivatag szélén található. A létrejöttét az árnyékolást biztosító gigantikus napelempark tette lehetővé, ami egy informatikai vállalat beruházásaként valósult meg, 2000 hektáros területen.

Íriszgyűjtemény Tápiószelén

Korábbi cikkünkben mutattuk be a Nemzeti Biodiverzitás és Génmegőrzési Központ (NBGK) tevékenységét. Tápiószelén sokféle haszonnövényt és vad fajokat tartanak fönn, az egyik legújabb gyűjtemény íriszfajtákat vonultat föl.