Back to top

Talajművelési és talajvédő technológiák - A folyamatos tanulás elengedhetetlen

Az állandó változásra valamiféleképpen reagálniuk kell a gazdáknak, és az innovatív eszközbeszállítóknak is. A KITE Zrt. a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-n tartott bemutatóján erre mutatott több megoldást.

Gépeik összevont műveletek elvégzésére alkalmasak | MMG

„Mi történik a mai világban és hogyan tudunk reagálni rá? A rendezvényen különböző talajművelési és talajvédő technológiákat mutattunk be, amelyek kiválasztásakor az volt a fő szempont, hogy a talaj vízkészletét, a talajéletet, a talajszerkezetet védjék” – mondta el Sojnóczki István, a KITE Zrt. technológiafejlesztési igazgatója. Hozzátette, hogy ezt egy komplex körfolyamatnak kell tekinteni, amiben a legtöbb felmerülő kérdésre többféle helyes választ lehet adni.

A KITE által bemutatott gépek lehetővé teszik a talaj e szemléletmód szerinti művelését, és ilyen területen vetették a bemutatott növényeket. Volt kukorica és kalászos gabona, és a látogatók megtekinthették, miként lehet jól gazdálkodni, hogy szélsőséges körülmények között is jó állományt tudjanak létrehozni.

Sojnóczki István: A KITE komplexen gondolkodik
Sojnóczki István: A KITE komplexen gondolkodik
„Olyan talajművelési eljárásokat mutattunk be, melyeknek az volt az egyik legfőbb mondanivalója, hogy a lehetőségekhez képest a lehető legsekélyebben, a lehető legkevesebb talajmozgatással, talajbolygatással végezzük a feladatokat. Amellett igyekszünk minél több takaróanyagot hagyni a felszínen, minél jobb minőségben: apróra vágva és egyenletesen elterítve” – mondta el a szakember, hogyan lehet jó alapot teremteni a legkülönbözőbb agrotechnikai műveleteknek. A tarlóhántást ugyancsak ez a gondolkodásmód vezérelte, ahogy a különböző forgatásos alapműveléseknek is: az volt a céljuk, hogy folyamatosan olyan állapotot tartsanak fenn, hogy a lehető legkisebb vízveszteséggel teremtsék meg a növények számára legkedvezőbb talajállapotot.

A mai világban sokféle precíziós megoldás létezik. A KITE erőgépei olyan precíziós navigációs rendszerekkel vannak felszerelve, melyek a munkaeszközök előnyeit még jobban kiemelik, hiszen nagyon pontosan tudnak csatlakozni, ami például kevesebb menetszámot jelenthet.

Gépeik összevont műveletek elvégzésére alkalmasak, és sok olyan automatizált funkciókra, melyeket egy intelligens traktorral, illetve egy intelligens rendszerrel ki lehet használni.

Gyakran felmerülő kérdés, hogy mennyire üzemméretfüggő ezeknek az eszközöknek a használata?

A termelők egyre inkább rákényszerülnek a precíziós gazdálkodás nyújtotta előnyökre
A termelők egyre inkább rákényszerülnek a precíziós gazdálkodás nyújtotta előnyökre

„A bemutatott munkagépek 3 méterestől a 9 méteres munkaszélességig elérhetők. Precíziós eszközöket – az alapeszközöket, a navigációs rendszereket – általában véve már elég sok gazda alkalmaz. Viszont azokat a fogásokat, amelyek ehhez a komplex gondolatmenethez tartoznak, sajnos kevesen” – jegyezte meg Sojnóczki István. Már korán felhívták rá a figyelmet, hogy jó eszköz, illetve jó szemléletmód kell hozzá, amivel úgy tudják munkába állítani a gépet, hogy ezeket az elveket teljes mértékben alkalmazva lehessen működtetni. A gép csak egy része a precíziós gazdálkodásnak, mögötte sokkal több minden található.

„A KITE-nek még komplexebb a gondolkodásmódja, mert például jelen pillanatban is közel 450 meteorológiai állomással rendelkezünk az országban.

A precíziós gazdálkodás nem üzemméret függő
A precíziós gazdálkodás nem üzemméret függő
Különböző digitális mérőeszközöket is forgalmazunk, amiket a gazdák meg tudnak venni maguknak, hogy kivigyék őket a szántóföldre, és meg tudják mérni maguknak a talajnedvességet, a környezeti hőmérsékletet, a csapadékmennyiséget... Ezekből az adatokból képes következtetni rá, hogy egyáltalán szabad-e kimenni a földre talajt művelni vagy sem” – fogalmazta meg a technológiafejlesztési igazgató, hogyan könnyítheti meg a technológia a megfelelő eszköz kiválasztását. Ezek egyszerűnek tűnő elvek, de a többség még nem ezzel a szemléletmóddal végzi a munkáját. Látjuk a szélsőségeket, ahogy egyre változik a klíma. A mai világban az a fő üzenet, hogyha már mérünk, ha adatokat gyűjtünk, akkor azokat használjuk fel, építsük be őket a technológiába. A tapasztalat azt mutatja, ma a gazdák jó része mégis inkább a rutinjához igazítja a gazdálkodását.

„Bár most nő fel az a generáció, amelyik már a precíziós technológiát használja, azoknak a gazdáknak is át kell alakítaniuk a szemléletmódjukat, akik már régóta fiatalok” – jegyezte meg Sojnóczki István.

Szerinte nem a szabályozás és nem a prospektusok fogják megváltoztatni a személetmódot és a technológiát, hanem a környezet változása: jól láthatóan egyre szélsőségesebbé válik. Ehhez alkalmazkodni kell – az alkalmazkodás útja pedig a tanulás.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2022/24 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Esnek a globális élelmiszerárak

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) honlapjára pénteken felkerült adatok szerint januárban az átfogó árindex 131,2 pont lett, ami 1,1 pont (0,8 százalék) csökkenés decemberhez képest. Ez volt a 10. egymást követő havi csökkenés.

Hosszú életet biztosíthat az északiak táplálkozási modellje

Ha valaki megkérdezné, hogy melyik a legegészségesebb régió a Földön, mit választanánk? Japánt, ahol Okinawa kék zónája található, és ahol az emberek rendszeresen 100 év felett is jó egészségben élnek? A Földközi-tenger vidékét? Bár a világ számos helyét meg lehetne említeni, az észak-európai régiót gyakran figyelmen kívül hagyják. Pedig nem kellene...

Mérlegen a mezőgazdaság

„Több, mint 30 éve vagyunk a piacon, és talán az idei az első, amikor egy kicsit át kell gondolni az eddigi termékválasztékunkat. Ehhez részben hozzájárult az is, hogy az elmúlt évben rendkívül rossz volt a termés, főleg az ország keleti részén”- hangsúlyozta a Molnár Sándor.

Szójababot kukorica helyett?

A tavalyi aszály miatt az Egyesült Államok egyes területein a húsmarhák abraktakarmányában részben a szójabab lépett a kukorica helyébe. Kutatók azonban több dologra is figyelmeztetnek a szója etetésével kapcsolatban.

A gazdaság mindenese

A Fendt teljesen új fejlesztéssel jelentkezett az idei AGROmashEXPO-n, a 7. generációs Fendt 728 Vario traktorral hívta fel magára a szakma figyelmét, s elnyerte a Nemzetközi Fejlesztési Nagydíjat. A 7,5 liter lökettérfogatú, 6 hengeres, AGCO Power motort teljesen újratervezték ehhez a teljesítménytartományhoz.

Új szabályokra kell odafigyelnie a gazdálkodóknak a támogatások érdekében

Az uniós előírásoknak megfelelően a korábbiakhoz képest jelentősebb szerepet kapott az új Közös Agrárpolitikában (KAP) a fenntarthatóság, ugyanakkor a magyar kormány a nemzeti társfinanszírozás mértékének emelésével arra törekedett, hogy egyensúlyba kerüljenek a környezeti és versenyképességi szempontok – jelezte előadásában Feldman Zsolt csütörtökön, a Komáromban tartott fórumon.

USA: Hová lett a föld?

Az USA-ban 2013/14 óta mintegy 6,5 millió hektár mezőgazdasági terület tűnt el a statisztikákból. Ez megegyezik Németország teljes gabonatermő területével. Mi történt ezekkel a talajokkal? És ami a piac szempontjából fontos, szükség esetén újra művelésbe lehet őket vonni?

10 kiváló élelmiszer a vérnyomás csökkentésére

A vérnyomás normális esetben a nap folyamán fokozatosan emelkedik és csökken, a krónikusan magas vérnyomás - más néven magas vérnyomás - növeli a szívbetegségek, a stroke és a vesebetegségek kockázatát. Annak érdekében, hogy csökkenstük ezeknek a kockázatát az alábbi élelmiszerek a segítségünkre lehetnek.

A lucerna mint fehérjeforrás

A Tedej Agrártermelő és Szolgáltató Zrt. és a Debreceni Egyetem 2018-ban kezdett közös kutatást alternatív fehérjeforrások és fehérjetakarmányok előállítására, illetve azt lehetővé tévő újgenerációs technológia kidolgozására. Az öt éves a Protemill-projekt elindításáról, a tervekről és gazdaságossági számításról annak idején lapunk is beszámolt a „Veszteségből fehérjekoncentrátum” című cikkben.

Az Alltech 2023-as Agri-Food-felmérése

Közzétette legutóbbi globális takarmánytermelési felmérésének adatait az Alltech. Az immár tizenkettedszer elkészített, 142 ország több mint 28 ezer takarmánygyárának adatai alapján készült elemzés szerint a jelentős makrogazdasági kihívások ellenére a világ takarmánytermelése 2022-ben gyakorlatilag változatlan volt, 1,266 milliárd tonna, ami alig 0,42 százalékkal marad el a 2021-estől.