Back to top

Talajművelési és talajvédő technológiák - A folyamatos tanulás elengedhetetlen

Az állandó változásra valamiféleképpen reagálniuk kell a gazdáknak, és az innovatív eszközbeszállítóknak is. A KITE Zrt. a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-n tartott bemutatóján erre mutatott több megoldást.

Gépeik összevont műveletek elvégzésére alkalmasak | MMG

„Mi történik a mai világban és hogyan tudunk reagálni rá? A rendezvényen különböző talajművelési és talajvédő technológiákat mutattunk be, amelyek kiválasztásakor az volt a fő szempont, hogy a talaj vízkészletét, a talajéletet, a talajszerkezetet védjék” – mondta el Sojnóczki István, a KITE Zrt. technológiafejlesztési igazgatója. Hozzátette, hogy ezt egy komplex körfolyamatnak kell tekinteni, amiben a legtöbb felmerülő kérdésre többféle helyes választ lehet adni.

A KITE által bemutatott gépek lehetővé teszik a talaj e szemléletmód szerinti művelését, és ilyen területen vetették a bemutatott növényeket. Volt kukorica és kalászos gabona, és a látogatók megtekinthették, miként lehet jól gazdálkodni, hogy szélsőséges körülmények között is jó állományt tudjanak létrehozni.

Sojnóczki István: A KITE komplexen gondolkodik
Sojnóczki István: A KITE komplexen gondolkodik
„Olyan talajművelési eljárásokat mutattunk be, melyeknek az volt az egyik legfőbb mondanivalója, hogy a lehetőségekhez képest a lehető legsekélyebben, a lehető legkevesebb talajmozgatással, talajbolygatással végezzük a feladatokat. Amellett igyekszünk minél több takaróanyagot hagyni a felszínen, minél jobb minőségben: apróra vágva és egyenletesen elterítve” – mondta el a szakember, hogyan lehet jó alapot teremteni a legkülönbözőbb agrotechnikai műveleteknek. A tarlóhántást ugyancsak ez a gondolkodásmód vezérelte, ahogy a különböző forgatásos alapműveléseknek is: az volt a céljuk, hogy folyamatosan olyan állapotot tartsanak fenn, hogy a lehető legkisebb vízveszteséggel teremtsék meg a növények számára legkedvezőbb talajállapotot.

A mai világban sokféle precíziós megoldás létezik. A KITE erőgépei olyan precíziós navigációs rendszerekkel vannak felszerelve, melyek a munkaeszközök előnyeit még jobban kiemelik, hiszen nagyon pontosan tudnak csatlakozni, ami például kevesebb menetszámot jelenthet.

Gépeik összevont műveletek elvégzésére alkalmasak, és sok olyan automatizált funkciókra, melyeket egy intelligens traktorral, illetve egy intelligens rendszerrel ki lehet használni.

Gyakran felmerülő kérdés, hogy mennyire üzemméretfüggő ezeknek az eszközöknek a használata?

A termelők egyre inkább rákényszerülnek a precíziós gazdálkodás nyújtotta előnyökre
A termelők egyre inkább rákényszerülnek a precíziós gazdálkodás nyújtotta előnyökre

„A bemutatott munkagépek 3 méterestől a 9 méteres munkaszélességig elérhetők. Precíziós eszközöket – az alapeszközöket, a navigációs rendszereket – általában véve már elég sok gazda alkalmaz. Viszont azokat a fogásokat, amelyek ehhez a komplex gondolatmenethez tartoznak, sajnos kevesen” – jegyezte meg Sojnóczki István. Már korán felhívták rá a figyelmet, hogy jó eszköz, illetve jó szemléletmód kell hozzá, amivel úgy tudják munkába állítani a gépet, hogy ezeket az elveket teljes mértékben alkalmazva lehessen működtetni. A gép csak egy része a precíziós gazdálkodásnak, mögötte sokkal több minden található.

„A KITE-nek még komplexebb a gondolkodásmódja, mert például jelen pillanatban is közel 450 meteorológiai állomással rendelkezünk az országban.

A precíziós gazdálkodás nem üzemméret függő
A precíziós gazdálkodás nem üzemméret függő
Különböző digitális mérőeszközöket is forgalmazunk, amiket a gazdák meg tudnak venni maguknak, hogy kivigyék őket a szántóföldre, és meg tudják mérni maguknak a talajnedvességet, a környezeti hőmérsékletet, a csapadékmennyiséget... Ezekből az adatokból képes következtetni rá, hogy egyáltalán szabad-e kimenni a földre talajt művelni vagy sem” – fogalmazta meg a technológiafejlesztési igazgató, hogyan könnyítheti meg a technológia a megfelelő eszköz kiválasztását. Ezek egyszerűnek tűnő elvek, de a többség még nem ezzel a szemléletmóddal végzi a munkáját. Látjuk a szélsőségeket, ahogy egyre változik a klíma. A mai világban az a fő üzenet, hogyha már mérünk, ha adatokat gyűjtünk, akkor azokat használjuk fel, építsük be őket a technológiába. A tapasztalat azt mutatja, ma a gazdák jó része mégis inkább a rutinjához igazítja a gazdálkodását.

„Bár most nő fel az a generáció, amelyik már a precíziós technológiát használja, azoknak a gazdáknak is át kell alakítaniuk a szemléletmódjukat, akik már régóta fiatalok” – jegyezte meg Sojnóczki István.

Szerinte nem a szabályozás és nem a prospektusok fogják megváltoztatni a személetmódot és a technológiát, hanem a környezet változása: jól láthatóan egyre szélsőségesebbé válik. Ehhez alkalmazkodni kell – az alkalmazkodás útja pedig a tanulás.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2022/24 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Oroszország annektálta az ukrán gabonatermesztést is

Az ukrán területek annektálása után Moszkva magasabb gabonaterméssel számol. Dimitri Patrusev orosz mezőgazdasági miniszter legalább ötmillió tonna további gabonára számít.

Van, aminek jót tett az aszály

A vertikális termesztőrendszerekben elképesztő hatékonyan gazdálkodnak a vízzel, ráadásul kevesebb növényvédő szerre van szükség, mint a szabadföldi esetében. Ennek eredményeképpen aszályos időben is biztos termést biztosít.

Jó idő a mezőgazdasági munkákhoz

A hét első napjaiban néhol előfordult még gyenge eső, zápor, de a megelőző időszakhoz képest jelentősen csökkent a csapadék, így a jellemzően napos, gyakran szeles időben a talajok felszín közeli része kissé száradni, szikkadni tudott, és folytatni lehetett betakarítási illetve vetési munkákat. A folytatásban is nagyrészt száraz időre van kilátás az átlagosnak megfelelő hőmérsékletekkel.

A vasúti szállítás jelenthet mentőövet a hazai gabonapiac számára

A Hungrail Magyar Vasút budapesti konferencia egyik szekcióján az ukrán gabona hatékonyabb továbbításának feltételeit és kihívásait ismertették. Az október 4-ei rendezvényen Záhonyt kiemelt stratégiai fontosságú átkelőnek aposztrofálták az átmenő gabonaszállítmányok miatt, azonban a számos technológiai és logisztikai nehézség nehezíti az áru gördülékeny áramlását.

Volt, ahol a szokásosnál háromszor több eső esett

Az aszályos nyár után a kilencedik legcsapadékosabb szeptember volt az idei 1901 óta - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden a Facebook-oldalán.

Az energiaárak a Füvészkert növényeit is veszélybe sodorják

Óriási költségtételt jelent a növényházak, sok esetben a melegházak fűtése. Mivel a pálmaházi talajba ültetett növényeket nem lehet mozgatni, más megoldást kell találni a megmentésükre.

Új digitális platform a precíziós mezőgazdaság szolgálatában

Újdonsággal jelentkezik a Trimble, a precíziós gazdálkodási megoldások népszerű gyártója. A hazánkban most induló a Trimble Virtuális Gazdaság egy digitális platform, ami interaktív online élményt nyújt a gazdáknak, hogy elmerüljenek a precíziós mezőgazdaság világában.

Műtrágyából ne keverjen AdBlue-t!

Lesz-e elég AdBlue a piacon? Hogyan kell tárolni és meddig áll el ez a fontos adalékanyag? Ha ugyanúgy karbamidból áll, mint a műtrágya, akkor miért nem lehet házilag előállítani? Érdekes AdBlue-kisokost tett közzé a minap az agrarheute.com portál három nagy mezőgépgyártó cég segítségével.

A kenyér útját járják végig a gyerekek a BASF oktatási segédleteivel

Szerintünk a mezőgazdaság a legfontosabb hivatás a világon – hirdeti évek óta a BASF. Az idén új kampányt indítottak, amivel a legfogékonyabb korosztály, a kisiskolások ismereteit szeretnék bővíteni a mezőgazdaságról. Első eredményeikről az Európában egyedülállóan korszerű Pano Pékségben tartott sajtótájékoztatón számoltak be.

A műtrágyákra kivetett exportvámok segíthetik az orosz költségvetést

Moszkva hamarosan a műtrágyákra kivetett exportvámokkal kompenzálhatja az olaj- és gázüzletágból származó bevételkiesést. Közben Putyin bírálta a meglévő uniós szankciókat, és „műtrágya ajándékokat” ígér.