Back to top

Dísznövény - Mi lesz a kiút?

Az idei szaporítóanyag- és háttéripari kiállítás előadásai átfogó képet nyújtottak az egynyári és balkonnövényeket érintő világtrendekről, az európai piaci helyzet alakulásáról. A rendezvény látogatottságával a kiállítók és a szervezők egyaránt elégedettek voltak.

Az előadásokat a dísznövény-szaporítóanyagot forgalmazó hazai vállalkozások vezetői tartották. Mindannyian kiállítói is voltak a rendezvénynek, melyre megannyi friss hír és információ birtokában érkeztek a hollandiai és németországi FlowerTrials palántabemutatóról. (Az ott látott fajtaújdonságokról a Kertészet és Szőlészet 2022/27. számában írtunk részletesen.)

A Flora Hungaria nagybani virágpiacon immáron 11. alkalommal megrendezett szaporítóanyag- és háttéripari kiállítás ezúttal is elsősorban az egynyári- és balkonnövény-fajtaújdonságok bemutatására fókuszált, hogy azzal segítse a következő termesztési időszak tervezését.

Az idei rendezvényen azonban nem csupán a választék alakítása foglalkoztatta a kertészeket, a magas energiaárak és az elvárásaiktól elmaradt tavaszi forgalom ugyanis megfontoltságra, töprengésre készteti a növényházi cserepes kultúrákat termesztőket.

Sok a nyitott kérdés

A rendezvény hangulatával, látogatottságával a kiállítók és a szervezők egyaránt elégedettek voltak
A rendezvény hangulatával, látogatottságával a kiállítók és a szervezők egyaránt elégedettek voltak
A tavaszi idény a forgalmazóknak és termesztőknek egyaránt fejfájást okozott, és a jelenlegi helyzet nagyon megnehezíti a 2022/23-as szezon tervezését. Nem meglepő, hogy az előadások is jórészt a piaci helyzetet vázolták föl, vagyis egyebek között azt, hogy a külföldi kertészetek is hasonló dilemma előtt állnak.

A Szirom Kft. vezetője, Varga Balázs utalt arra, hogy a holland szakemberek is szükségesnek tartják a változtatásokat. A termékek önköltségét jelentősen megemelő fűtésszámla nehézkessé vagy lehetetlenné teheti a termelést. Elképzelhetőnek tartja, hogy termékszerkezet-váltásra is sor kerül, évelő és faiskolai növények is helyet kapnak az egynyárikra szakosodott üzemekben. Az is előfordulhat, mondta, hogy a korábban fűtött felületek egy része fűtetlen marad. Lehet később indítani az állományokat, ám annak megjósolhatatlan értékesítési következményei lehetnek.

Miután bizonyos tételekkel az egész európai piac „beszorult”, a kertészeknek át kell gondolniuk a mennyiségeiket, hogy mindenki eredményesen termelhessen.

Érdemes megfontolni esetleg a más fűtőanyagra való átállást, vagy hőszigetelésre beruházni. Kérdés rengeteg van, válasz egyelőre kevesebb, mondta.

Bíró Zoltán, a Bíró Zrt. vezetője szerint a külföldi palántabemutatóra kiutazott szakemberek abban bíztak, hogy megtalálják a „bölcsek kövét”, a kiutat a jelenlegi helyzetből, de több kétellyel és kérdéssel érkeztek haza, mint amivel elmentek. Ahhoz, hogy érdemben beszélhessünk a jövőről, röviden vissza kell tekinteni az elmúlt szezonra. Fontos értékelni, hogy mi és miért történt, és abból milyen következtetéseket lehet levonni. A szakember fölelevenítette, hogy amikor 2020. március 8-án megkezdődött a járvány, heteken át csak törölték a kertészek által visszamondott szaporítóanyag-rendeléseket. Majd az azt követő kiemelten jó értékesítési idény után, április közepén próbálták újra visszarendelni a lemondott tételeket a kertészek.

Az eredményeken felbátorodva tavaly sokan úgy gondolták, hogy lehet még egy kicsit többet termelni, és ismét jó idényt zártak.

A Beppler Kft. által kiállított Mayer cseréptöltő gép népszerű berendezés a hazai kertészetekben
A Beppler Kft. által kiállított Mayer cseréptöltő gép népszerű berendezés a hazai kertészetekben
Az idei tavaszra készülve senki nem tartott értékesítési nehézségektől, de nem így történt. A gondokat kezdetben a Covid-járványnak és a háború hatásának tulajdonították és magyar sajátosságnak vélték, ám mint kiderült, az európai országok piacain is jócskán (kb. 10-15%-ban) beragadt az áru a kertészeknél. A jelenség okait sokan kutatják, szerepet játszhat benne a hideg időjárás is. Az értékesítés rövid ideig, április 10-től május 10-ig tartott, utána a kereslet erősen lecsökkent, majd megállt, és a piac „beszakadt”. Nem csoda, hogy mindenkit az foglalkoztat, hogyan tervezhető a következő szezon.

Előtérben a gyors fajták

Bíró Zoltán utalt arra is, hogy a hazai nehézségeket felerősíti a magas infláció, és hogy a fűtőanyag ára bizonyos típusoknál akár tízszeresére nőtt az elmúlt időszakban, a villamos energiáé pedig a négy-ötszörösére emelkedett. A cserepek, a tőzegkeverékek, a műtrágyák 30-50%-kal drágultak.

A munkabérek is folyamatosan növekszenek, de nemcsak itthon, külföldön is, például Németországban októbertől a minimál-órabér a 2021 januárjától érvényes 8,80 euróról 12 euróra változik, ami 40%-os emelkedés.

A szakember úgy véli, ez oda vezethet, hogy a hazai munkavállalók is elindulnak szerencsét próbálni, ami tovább rontja a munkaerőpiacot. A következő szezon sikerének kulcsát a fajtaválasztásban látja Bíró Zoltán. A termelők számára fontosak lesznek a jól eladható, rövid tenyészidejű, gyorsan, egyszerűen, speciális növényvédelem és agrotechnika nélkül ter­meszthető, alacsony költségű, kis energia-, víz-, és alacsony kézimunkaerő- igényű kultúrák.

Fejlesztéssel sikerülhet

Az Apró Csepp Kft. ködképző gépeket mutatott be
Az Apró Csepp Kft. ködképző gépeket mutatott be
A meglátogatott külföldi kertészetek tapasztalatait ismertetve világított rá a nemzetközi piaci helyzetre Gaál Győző, a Beppler Kft. vezetője. A németországi Den Drijver kertészet is jelentős forgalomcsökkenésről számolt be. Áraikat 5%-kal emelték, ám a szén- és olajárak három-négyszeresére nőttek. Vezetőik úgy vélik, hogy az elmúlt két évben az emberek a kertjükre és az otthonaikra költöttek, a bezártság után azonban a nyaralást és az utazást választották.

A jövőben a mennyiség csökkentését, a fajtaválaszték bővítését tervezik.

A Bongartz kertészetben megtudták, hogy az észak-németországi régióban is sok áru megmaradt. A termesztők számára bizonytalanságot okoz az energia, az alapanyagok és a szállítás árának alakulása, valamint a piac szűkülése az orosz–ukrán háború miatt.

A jövőre nézve Gaál Győző azt javasolta, hogy érdemes a ma már többféle megoldással elérhető energiahatékony termelés irányába haladni. A hazai piaci helyzet alakulásával kapcsolatban megjegyezte, a tervezéskor ne az előző két év adatát vegyék figyelembe, sokkal inkább azt a mennyiséget és ütemet, amit értékesítettek, és ami nem csökkent a 2019–2020-as idény alá a hazai piacon.

Rizmayer Katalin, a Floretum Kft. ügyvezetője szerint korábban is voltak válságok, de a jó kertész előre néz, tervez, és a nehéz helyzetekből is megerősödve kerülhet ki.

Sok munkával és gondolkodással meg lehet találni ennek módját az új helyzetben is.

A Grünewald Kft. dísznövény-szaporítóanyagok mellett palántaneveléshez szükséges eszközöket is értékesít
A Grünewald Kft. dísznövény-szaporítóanyagok mellett palántaneveléshez szükséges eszközöket is értékesít
Kővári András, a Kővári Krizantém Kft. tulajdonosa a fejlesztésben és a korszerűsítésben látja a jövőt, már csak azért is, mert szerinte előbb-utóbb nem lesz munkaerő. Szenttamási Jolán, a Szenttamási Kft. vezetője azt tanácsolta a termesztőknek, hogy egész éven át gazdag választékkal dolgozzanak, és magas minőségű, igényes megjelenésű, haszonnal értékesíthető kultúrákat neveljenek. A piaccal harmóniában gyakoroljanak hatást a vásárlókra termékeikkel.

Háttéripari kiállítás

A háttéripari cégek közül az Apró Csepp Kft., a Beppler Kft., a Biocont Kft., az Everris International B.V., a Grünewald Kft., a Hírös Fóliaház Kft., a Ledium Kft., a Pax 96 Kft., a Pindstrup Mosebrug A/S, a Szirom Kft., valamint a Tó és Öntözés Kft. mutatta be termékeit.

A Beppler Kft. a hazai kertészek körében népszerű Mayer 2105 típusú cseréptöltő gépét állította ki.

Martos Benedek, a cég üzletkötője elmondta, hogy igyekeznek minden automatizálási folyamatra megoldást nyújtani, főként a cserepes vagy konténeres technológiával termesztő kertészetek számára, hogy kevesebb munkaerőre és energiára legyen szükségük. Megoldásaik azonban mindig egyénre szabottak, üzemspecifikusak. Kínálatukban cserép- és tálca­töltő gépek, vetőgépek, tőzegelőkészítő berendezések, ár-apály termesztőrendszerek, gördülőasztalok, permetező és tápoldatozó berendezések is megtalálhatók, de a teljes termelési folyamat gépesítésére és üzemen belüli fejlesztésére is adnak javaslatokat. Azt tapasztalják, hogy a kertészek többsége a cseréptöltés és öntözés automatizálása iránt érdeklődik, de volt olyan látogató is, aki a meglévő gépparkját szeretné bővíteni, korszerűsíteni, esetleg gép szervizelésére vagy karbantartására kér ajánlatot. Egyre több kertész az évek óta tapasztalt és egyre komolyabb gondokat okozó munkaerőhiány miatt veszi fontolóra az automata berendezések beszerzését.

Az elmúlt időszakban sok üzleti partnerük pályázott sikerrel támogatásra kertészeti gépek, eszközök, akár termesztőasztalok vásárlására, öntözőrendszerek, komplett fóliasátrak létesítésére; a beruházások megvalósítása még tart.

Martos Benedek felhívta a figyelmet arra is, hogy a kereskedelmi szektort sújtó logisztikai problémák ellenére mindenkit sikerült kiszolgálniuk, azonban a gyártási idő többszörösére nőtt. A Mayer gépeket Magyarországon gyártják, ezért nagyon gyors az alkatrész-kiszolgálás, ami főleg a szezonközi meghibásodás esetén óriási segítség a termelőknek.

Magvetéshez és palántaneveléshez prémium minőségű tőzeget forgalmaz a Pindstrup Magyarország Kft.
Magvetéshez és palántaneveléshez prémium minőségű tőzeget forgalmaz a Pindstrup Magyarország Kft.

A szegedi székhelyű, hatfős Ledium Kft. 15 éve foglalkozik LED-világítás fejlesztésével és gyártásával. Három éve terveznek és fejlesztenek lámpákat elsősorban üvegházas kertészetek, hobbikertészek részére, de télikertekhez, valamint növények teleltetéséhez is kínálnak berendezést. A lámpákat változtatható spektrumú forrásokkal is el tudják látni, az általuk fejlesztett LED-rendszerek nagyjából fele-harmadannyi energiával üzemeltethetők, mint a kertészek által használt hagyományos fénycsövek, illetve izzólámpák. Moduláris rendszert gyártanak, az egyes modulok külön-külön is megvásárolhatók, de lámpaként összeszerelve is tudják szállítani.

A transzformátorokra öt, a lámpatestekre tíz év garanciát adnak, és mindegyik rendszerük vízálló.

A rendelkezésre álló területre 3D-modellezéssel számítják ki a fényigényt, és hogy hány lámpára van szükség. Jellemzően a palántanevelés időszakában, illetve fóliaházakban, üvegházakban pótmegvilágításként alkalmazzák a fényszegény hónapokban, vagy akár a növény teljes életciklusában.

A kertészek LED-ek iránti érdeklődése egyértelműen növekszik, egyre többen vállalják a kezdeti nagyobb beruházást, mert hosszú távon gazdaságosabb a rendszer.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/29 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nyugalomba vonulnak a hernyók, most kell feltenni a hernyófogó öveket – növényvédelmi előrejelzés 41. hét

Végre nem szenvednek vízhiányban a növények, cserében viszont nagyon sok érőfélben lévő gyümölcs reped, ahogy megszívta magát vízzel, így elkerülhetetlen a nagymértékű rothadás. Van teendő a hernyókkal is, és hamarosan kezdhető az őszi lemosópermetezés.

Fekete bogyók augusztusban

Kétféleképp is találkozhatunk szederrel a kertekben: a vadszeder vékony, tüskés sarjaival gyomként gyűlik meg a bajunk, termetes nemesített fajtái viszont sok finom gyümölcsöt adnak. Ez utóbbiak gondozásához adunk tanácsot.

Megvan a saját lisztharmatuk

A lisztharmatgombák nagyon gyakran okoznak betegséget a legkülönfélébb növényeken. A fertőzés viszonylag könnyen felismerhető, a védekezésnek viszont következetesnek, rendszeresnek kell lennie. Gombaölő szerekkel és egyszerű anyagokkal is megvédhetjük a növényeket.

Az energiaárak a Füvészkert növényeit is veszélybe sodorják

Óriási költségtételt jelent a növényházak, sok esetben a melegházak fűtése. Mivel a pálmaházi talajba ültetett növényeket nem lehet mozgatni, más megoldást kell találni a megmentésükre.

Szorosabbra fűzik a magyar-üzbég agrárkapcsolatokat

A kertészetek és üvegházak fejlesztéséről, a szőlészet és borászat vonatkozásában, valamint a 2023-2024-es időszakra vonatkozó munkatervről írt alá három megállapodást Nagy István agrárminiszter Aziz Voitov üzbég mezőgazdasági tárcavezetővel kedden, Budapesten.

A paprika is lehet mag nélküli

Különlegesen finom és egyedi formájú paradicsomot, mag nélküli snackpaprikát és kivételesen magas hozamú minidinnyét nemesít az izraeli székhelyű Breedx vállalat. 

"Pizza-kert": hozzávalók egy helyről

Rendezni, csoportosítani nemcsak a házban lehet, hanem a kert, vagy annak egyes részei is kaphatnak valamilyen tematikus funkciót a díszítő cél mellett.

A műtrágyákra kivetett exportvámok segíthetik az orosz költségvetést

Moszkva hamarosan a műtrágyákra kivetett exportvámokkal kompenzálhatja az olaj- és gázüzletágból származó bevételkiesést. Közben Putyin bírálta a meglévő uniós szankciókat, és „műtrágya ajándékokat” ígér.

Századik születésnapját ünnepli a szegedi füvészkert

Százéves a Szegedi Tudományegyetem füvészkertje, a centenáriumot egész napos rendezvénnyel, fotókiállítással, gyermekprogramokkal és a Kaláka együttes koncertjével köszöntik szombaton - tájékoztatta Németh Anikó igazgató az MTI-t.

Gyorsabban kerülhetnek piacra az új növényvédő szerek

Felgyorsíthatja a növényvédő szerek engedélyezését az, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) együttműködési megállapodást kötött a NEVEX Institute Kft.-vel - közölte a Nébih hétfőn az MTI-vel.