Back to top

Krisna-völgyi búcsú: aktuális és üzenete van…

A szokásoknak megfelelően múlthét végén rendezték meg a Krisna-völgyi Búcsút Somogyvámoson. Az ott élők önellátó gazdálkodásának, étkezési szokásainak megismerése, az „egyszerű élet, emelkedett gondolkodás” mindenki számára tartogat hasznos tudást, amit érdemes lehet a mindennapokban alkalmazni.

Desszertnek egy kis csurgatott tészta, és gyümölcsös kása
Desszertnek egy kis csurgatott tészta, és gyümölcsös kása
Fotó: Nagy Z. Róbert
Színes programok

Az ebben az egzotikus környezetben megtartott búcsúban rengeteg programon vehettek részt a látogatók, hiszen egy a megszokottól teljesen eltérő világba lehetett betekinteni. A Szépség-völgyben indiai ruhákat, ékszereket lehetett felpróbálni akár arcfestéssel kiegészítve. a Gasztro-völgy részen India tradicionális húsmentes ízeit lehetett megkóstolni. A rózsavizes limonádé sok vendég kedvence lett, csakúgy mint a desszertek közül a kölönleges kinézetű csurgatott tészta.
A Tattva-völgy az ezoterikus érdeklődésű látogatókat várta filozófiai előadásokkal, meditációkkal és zenés programokkal. A Boci-völgyben a gazdaságban élő tehenekkel és ökrökkel lehetett találkozni, akik teljesen más módok élnek, mint az országban máshol élő fajtársaik. Emellett volt még tematikus Kultúr-völgy, Íjász-völgy és Mosoly-völgy.

E programok mottója pedig, hogy önfeledt kikapcsolódást lehet nyújtani alkohol-, kábítószer-, füst-, és húsmentesen.

A templomlátogatások előtt a vallás alapjait is megismerték a látogatók
A templomlátogatások előtt a vallás alapjait is megismerték a látogatók
Fotó: Nagy Z. Róbert
Természetes életmód

A 260 hektár területű Krisna-völgy Indiai Kulturális Központ és Biofarm azzal a céllal létesült, hogy az embereket hozzásegítse a gaudíja vaisnavizmus lelki kulturális értékeinek, valamint ugyanezen a szellemiségen alapuló természetes életmódnak a megismeréséhez.
Az itt élőknek a nap korán kezdődik, mivel hitük szerint a kora reggeli órák nagyon kedveznek a lelki gyakorlatoknak. Kora reggel mindenki összegyűlik a templomban a hajnali istentiszteletre. A közös éneklés, mantra meditáció, filozófiai előadás után a szerzetesek együtt reggeliznek, majd kezdődik a napi munka.  Vannak akik az állatokat látják el, mások a művészeti stúdióban, a pékségben, a konyhán vagy a méhészetben végzik feladataikat. Mások irodai munkát végeznek, vagy épp a a Krisna-völgybe ellátogató vendégeket fogadják. Délben ismét együtt tiszteli meg mindenki az ebédet, s a nap végén újra találkoznak a templomban a zenés esti istentiszteletkor.

A Krisna-völgy hazánk egyik igen jelentős turistalátványosságává is vált az évek során. A hely megalapításakor 2007-ben még többnyire lemondott emberek költöztek ide, ám azóta számos család költözött ide akik a hindu vallás egyszerű életmódjának elveit követik.

Ökrös szerkérrel is be lehetett járni a biofarm területét
Ökrös szerkérrel is be lehetett járni a biofarm területét
Fotó: Nagy Z. Róbert
Önfenntartás, harmóniában a természettel

Az itt élők önfenntartó élemódot, biogazdálkodást folytatnak, ennek kapcsán is sok érdeklődő látogat ide az év minden szakában. Az éghajlatváltozás, a globális felmelegedés, az élelmiszerválság, a vízhiány az egész világ számára égető problémát jelentenek. E problémák megoldására egy megoldás az önellátó ökofalvak, farmközösségek létrehozása, melyhez a természet és a természetes környezet jó lehetőségeket kínál. A Krisna-völgyi ökoprogram egy faluméretű kísérlet. Kutatásaikkal, tapasztalataikkal járulnak hozzá a program kibontakozásához, bemutatják, hogy milyen eredményeket lehet elérni, ha a környezettudatosság a mindennapi gyakorlatban is jelen van egy közösség életében.

A program alternatívát ad a környezet megóvására. Az önellátó farmközösség lakói környezettudatos szemléletű, egészséges életmódjuk alapjává tették a természet és a környezet kínálta lehetőségeket. Mottójuk: „Egyszerű élet, emelkedett gondolkodás.”

A Karma szobor a Tehénvédelmi Központ bejáratánál
A Karma szobor a Tehénvédelmi Központ bejáratánál
Fotó: Nagy Z. Róbert
Étkezés: húsmentesen is változatosan

A húsevés beszüntetése könyörületesség az állatok iránt, ami ugyanakkor fejleszti az együttérzésre való képességet – tartják az itt élők.

A vallás egyik fő alapelve az erőszaknélküliség, mert nem lehet hatékony vallásos életet élni, ha az ember erőszakot követ el más élőlények ellen, vagy ha elfogyasztásuk által bűnrészessé válik ebben az erőszakos cselekedetben. Hitük szerint az állatoknak is van lelkük, Isten gyermekei, és az embernek nincs joga elvenni az életüket pusztán azért, hogy kielégítse telhetetlen nyelve vágyait.

A vaisnava írások a vegetáriánus ételek (zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék, olajos magvak, cukor, tejtermékek) fogyasztását írják elő az ember számára. A vaisnava konyha az ilyen alapanyagokból készült, tápláló ételek gazdag választékát kínálja.

Tulsi és frangipani

A biogazdaság területén számos növény és állatfaj él, a növények közül kettő viszonylag ismeretlen lehet sokak számára. A tulsi (Ocimum sanctum) egy bazsalikom-féle jelenléte számos kultúrában és különböző mítoszokban is megtalálható. Az ősi indiai mítoszok és egyes spirituális hagyományok szerint a tulsi Laksmi istennő megtestesítője, akinek lelki ereje a növény belsejében lakozik. Ő a gazdagság és jószerencse istennője, aki elosztja a szükséges javakat az emberek között.

A tulsi egy superfood és adaptogén gyógynövény is egyben. Az adaptogén gyógynövények segítséget nyújtanak a mai túlstresszelt világban. az adaptogén növények mind a túlműködő, mind pedig az alul működő szervekben kedvező hatást váltanak ki. Ezek olyan természetes anyagok, amelyek növelik a stresszel szembeni ellenállást, harmonizálják és egyensúlyban tartsák az emberi szervezet működését és immunrendszerünket.

A másik itt élő növénykülönlegesség a frangipani, vagy templom fa (Plumeria rubra), mely Közép-Amerika trópusi részeiről származik, így hazánkban csak fagymentesen teleltetve tartható. Tejnedve enyhén mérgező, bőrt irritáló hatású, de ezért kárpótol virágainak szépsége. A gazdag virágzáshoz sok fény kell, melyhez tavasszal fokozatosan kell hozzászoktatni a növényt, mely 3-4 éves korától virágzik.

Az élénk, vidám színek a festmények mellett a virágdszítésekben is jellemzőek
Az élénk, vidám színek a festmények mellett a virágdszítésekben is jellemzőek
Fotó: Nagy Z. Róbert

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fenntarthatóság az almatermesztésben

Hetven országból érkezett tizenhatezer látogatóval zárta háromnapos rendezvénysorozatát a 12. Interpoma kiállítás Bolzanóban. Négy év kihagyás után került sor a nemzetközi találkozóra, és rekordot döntött a külföldi érdeklődés.

Talajorvos­lás a nedvességmegőrzés jegyében

A Kukoricakör szakmai napot szervezett a vízmegőrzésről és a vízmegtartó gazdálkodásról. Zsembeli József, a MATE Karcagi Kutatóintézetének tudományos tanácsadója, intézetigazgató előadásában hangsúlyozta, hogy a hatékony gazdálkodáshoz elengedhetetlen a talaj kémiai, fizikai és biológiai állapotának az ismerete.

A fügekaktusz minden porcikáját hasznosítják Szicíliában

A fügekaktusz termése ehető, és nemcsak eredeti termőhelyén, Mexikóban és Dél-Amerikában fogyasztják, hanem szerte a világon. Szicíliában is régóta termesztik, és a jó minőség, nagy méret érdekében speciális termesztéstechnológiát fejlesztettek ki. A térségben hagyományosan likőrt, lekvárt és fügesajtot is készítenek belőle, az utóbbi időben pedig aszalványt is.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

A lezárások miatt nem jön a kínai fokhagyma

Több mint tíz évig töretlenül nőtt a Kínából exportált fokhagyma mennyisége, a csúcsot a pandémia első évében érte el. Azóta azonban a folyamatos lezárások miatt mindig van valami gond a szállítással; pedig a minőség most jobb, mint szokott.

Páccal fűszerezni nem csak a nyári grillezéskor érdemes!

A fűszeres pácok alkalmazása ízesítésre szolgál, emellett tartósíthat és mindenképpen élvezeti értéket növelő konyhatechnikai eljárás.

A jó talaj aranyat ér - van, akinek egy unciányit

Nem véletlenül választotta a címben szereplő gondolatot mottójául az Agro.bio Hungary Kft. évzáró-évnyitó rendezvényén. A talaj ügyét szívén viselő cég elsősorban szerette volna felhívni a figyelmet legfontosabb termelő eszközünkre, másrészt az Aranykorona akció keretében fődíjként egy uncia befektetési arannyal térhetett haza a szerencsés gazdálkodó.

Zöldség- és gyümölcstermelői szervezetek támogatása

Az alábbiakban a zöldség-gyümölcs termelői szervezetek támogatására vonatkozó új elemeket tekintjük át az Európai Unió 2023-2027 közötti Közös Agrárpolitikájában. A jelen és a jövő az innováción és a technológiai fejlődésen túl az elismert termelői szervezetek által benyújtott, a felelős hatóság által elfogadott operatív programokban szereplő, az ágazati célkitűzéseket szolgáló tevékenységek végrehajtása nyomán alakul.

Egymilliárd euró kellene az érdemi iskolagyümölcs-programra

Az Európai Bizottság által a témában szervezett konferencián fejtette ki Philippe Binard, az európai frissáru-ágazati szövetség, a Freshfel Europe elnöke, hogy szükségszerű az uniós iskolagyümölcs-program felülvizsgálata és javítása, illetve a rászánt összeg növelése.

Elektronikai forradalom: gombák válthatják a műanyagot

Az elektronikai hulladékok mennyisége világszerte nő, amire a gyártók sokszor rátesznek egy lapáttal a tervezhető avulással, és hogy úgy alkotják meg a készülékeket, hogy ha elromlanak jobban megérje újat venni, mint javítani… A gombák talán segíthetnek a problémán.