Back to top

Milyen egy klímabarát kert?

Az éghajlatváltozással egyre gyakoribb a viharok, a heves esőzések, a hőség és a szárazság. A különféle őshonos fajokkal beültetett kertek jobban felkészültek a szélsőséges időjárásra – és érdekesebbek a rovarok számára. Hogyan tehetjük kertünket ellenállóvá a szélsőségesebb időjárással szemben?

Az elmúlt nyarak megmutatták, hogy a klímaváltozás már régóta valóság – Magyarországon is. Napjainkban egyre gyakoribbak a szokatlanul hosszan elhúzódó hőséggel, aszállyal járó időszakok, valamint a heves esőzések, viharok. A mezőgazdaságból élőknek már tavaly is jelentős terméskieséssel kellett szembesülniük és elfogadni a változást.

Csakhogy már a hobbikertészek is érintettek az időjárás kiszámíthatatlansága okozta károkban.

Mert míg a kertek egyes részei kiszáradással fenyegetnek a nyári melegben, addig más területek szó szerint megfulladhatnak a csapadékmennyiségben. Létezik néhány trükk, amelyek segítségével ellenintézkedéseket tehetünk, hogy alkalmassá, vagyis tűrőképessé váljon és igazodjon az extrém időjáráshoz.

Természetesen minden tippet aligha lehet egyszerre végrehajtani, és nem is szükséges, de sokat nyerünk azzal, ha az új kert vagy kertrész tervezésénél és a növények beszerzésénél megszívleljük őket.

Részesítsük előnyben az őshonos növényfajokat

A kertészeti szakértők általában őshonos növényfajok telepítését ajánlják – lehetőleg ökológiai és regionális termesztésből.

Előnye, hogy ezek a növények kiválóan alkalmazkodnak éghajlatunkhoz, és jobban bírják a szélsőségeket, mint az egzotikus, különleges igényű növények.

Emellett az őshonos fajok virágaikkal gyakran ideális táplálékforrások a rovarok számára. Ősszel pedig sok énekesmadárnak szolgálnak terített asztallal a (lehullott) termések.

Igényeik alapján válasszunk növényeket

Fontos, hogy a növényeket az igényeiknek megfelelően ültessük. A trombitacserje, a vadmályva vagy a pézsma mályva, a kutyatejfélék és a varjúháj fajok igazi aszályművészek, kevés vízzel is megbirkóznak. A mocsári körömvirág és a réti hab viszont szereti a nedvességet.

Otthon is igyekezzünk minél több növényfajt telepíteni a kertbe
Otthon is igyekezzünk minél több növényfajt telepíteni a kertbe

A sövények és cserjék menedéket és árnyékot adnak

A sövények és cserjék azon túl, hogy menedéket és fészkelőhelyet adnak a madaraknak, hanem arról is gondoskodnak, hogy a talaj ne száradjon ki túlságosan a szél és a nap melegében.

A kert mikroklímáját is javítják, mert leveleik nemcsak árnyékot adnak, hanem párolgás révén a környező levegőt is hűtik.

Különösen alkalmas árnyékadó növény mások mellett a mezei juhar, borbolya, mogyoró, közönséges galagonya, kutyarózsa (vadrózsa), orsófa és bodza.

A komposzt tápanyagokat és vizet tárol

Ha saját kertünk van, érdemes komposztkupacot kialakítani, mert az érett komposztföld nem csak értékes tápanyagot kínál a talaj számára.

Lazán begereblyézve a humusz sok vizet tárol. Így segít megelőzni a tócsák kialakulását heves esőben.

A könnyű, felületes gereblyézés javítja a talaj vízfelvevő képességét is – és egyben véd a túlzott párolgástól. De talajtakarással is megakadályozható, hogy a talaj túl gyorsan kiszáradjon.

A jobb vízgazdálkodás érdekében

Minél több felületet takarunk be a kertben – például födémekkel, térkővel vagy kavicsokkal –, annál kevesebb vizet tud a kert tárolni. Heves esőzés, zivatar után a kisebb tócsákból valóságos medencék alakulhatnak ki, a víz pedig csak lassan szívódik fel. Ahol lehetséges, kerüljük a felületek leburkolását, befedését, illetve szüntessük meg a meglévőket.

A tetőről lezúduló esővizet például gyűjtőedénybe vagy ciszternába érdemes gyűjteni.

Ezzel értékes csapvizet takaríthatunk meg nyáron, amikor öntözni kell. (A gyűjtőedényeket szükséges lefedni, a szúnyoglárvák terjedése ellen.)

Fotó: Pixabay
A tavak és „vízpontok” hűsítik és segítik az állatokat

A tavak és kádak a kertünk díszei lehetnek. De nem csak jól néznek ki. A párolgás révén egy kis hűvösséget is biztosítanak a kertben, és élőhelyet biztosítanak a vízi rovaroknak és vízvályút a madaraknak. Ügyeljünk azonban arra, hogy az olyan állatok, mint a sünök és a madarak könnyen ki- és bejuthassanak a vízbe.

A „kráterágyak” védenek a fagytól és nyáron hűvösek

Ha kicsit egyenetlen a kertje: az tökéletes!

Mert a sík, lapos kertrész a nagybetűs klasszikus, de egy hullámos felszín kis dombokkal és lejtőkkel vagy teraszokkal sokkal jobban védi a növényeket a kiszáradástól, illetve az áradástól.

Ha van helyünk, és szeretnénk egy kicsit kísérletezni, létrehozhatunk egy kráterágyat. Ez nem más, mint egy körkörös mélyedés, amely télen megvédi a növényeket a hideg széltől, nyáron pedig hűvös és párás marad. Ehhez nem kell mélyre ásni: a „kráter” legmélyebb pontja mindössze 20 centiméterrel van a kert normál szintje alatt.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A Földön minden nyolcadik madárfajt a kihalás fenyegeti

Négyévente teszi közzé jelentését a BirdLife International a Föld madárvilágának helyzetéről. Az idei beszámoló szerint a mezőgazdaság terjeszkedése és egyre nagyobb intenzitása a fajok 73 százalékát fenyegeti. De a fakitermelés, az idegenhonos fajok térhódítása, a természeti erőforrások kiaknázása és az éghajlatváltozás is szerepel a veszélyforrások között.

Az aszály ellenére jó évet zártak a dinnyetermesztők

Hazánkban a dinnyeszezon hamarabb kezdődött, mint tavaly; az extrém melegtől hirtelen nagy mennyiség keletkezett a piacon, ám ezek a csúcsok augusztus elejére eltűntek. A termelők végig tudtak belföldre és exportra is értékesíteni, ezért összességében pozitív szaldós volt a mérlegük.

Ipari kenderrel a nitrogén- és metánkibocsátás csökkentéséért

Szántóföldi iparikender-termesztéssel csökkenteni lehetne a mezőgazdaság nitrogén-, metán- és CO2-kibocsátását, vagyis fontos szerepet játszhatna a kultúra a fenntartható mezőgazdaságban.

Most nyílik a szilva?!

Szeptember első felében virágzó szilvafákat és díszfákat – főleg vadgesztenyét – is láthattunk. Hogy lehetséges ez? Jó dolog és a hosszú őszt jelzi, vagy inkább káros jelenség? Esetleg mutat valamit, amit a termesztőnek nem szabad figyelmen kívül hagynia? Az őszi virágzás mindenképpen jelzésértékű, mégpedig elsősorban a fák gyenge erőnlétére utalhat. De több tényező együttes hatása ez a jelenség.

Fontos az őszi felkészülés

A kajszi és a szilva élettani betegségei, gyors pusztulása szerteágazó okokra vezethető vissza, az egyik a fák erőnléte, amiben nagy szerepe van a tápanyagellátásnak. Cegléden a fák őszi feltöltésének részleteiről esett szó, és a szilvafajta-gyűjtemény ígéretes egyedeit is láthattunk.

Okos fóliablokk Akasztón

A Grino Kft. akasztói telephelyén mutatta be a Britamark Kft., az angol Haygrove Ltd. termékeinek kizárólagos hazai forgalmazója a teljesen automatizált EZ Vent fóliarendszer kivitelezésének részleteit és működését. A kéthektáros fóliarendszerben környezetbarát ültetőközegben termesztik a paprikát, a berendezést korszerű vezérlés irányítja.

Egy gleccserrel szegényebb lett Németország

A tudósok a héten jelentették be, hogy az Alpokban található Schneeferner déli részén extrém forrónak bizonyult a nyár, ami meggyorsította az itt lévő gleccser eltűnését.

Újdonság a napelemek között

Egy londoni nanotechnológiák kutatásával foglalkozó vállalat, a NextGen Nano, megalkototta azt az átlátszó, organikus fotovoltaikus napelemet, amellyel úgy állítható elő villamos energia az üvegházak tetején, hogy közben a panel nem folyásolja be a növények fényellátottságát és fejlődését.

Sivatagból farm a napelemek árnyékában

Kína legnagyobb gojibogyó farmja a Góbi-sivatag szélén található. A létrejöttét az árnyékolást biztosító gigantikus napelempark tette lehetővé, ami egy informatikai vállalat beruházásaként valósult meg, 2000 hektáros területen.

A klímaváltozás miatt a tavak kevésbé kékülnek

Ha a globális felmelegedés folytatódik, a kék tavak világszerte zöldesbarna színűvé válhatnak - derül ki egy új tanulmányból, amely a tavak színének első globális leltárát mutatja be. A tavak vízszínének változása az ökoszisztéma egészségének romlását jelezheti. Az új kutatás a Geophysical Research Letters című folyóiratban jelent meg.