Back to top

Milyen egy klímabarát kert?

Az éghajlatváltozással egyre gyakoribb a viharok, a heves esőzések, a hőség és a szárazság. A különféle őshonos fajokkal beültetett kertek jobban felkészültek a szélsőséges időjárásra – és érdekesebbek a rovarok számára. Hogyan tehetjük kertünket ellenállóvá a szélsőségesebb időjárással szemben?

Az elmúlt nyarak megmutatták, hogy a klímaváltozás már régóta valóság – Magyarországon is. Napjainkban egyre gyakoribbak a szokatlanul hosszan elhúzódó hőséggel, aszállyal járó időszakok, valamint a heves esőzések, viharok. A mezőgazdaságból élőknek már tavaly is jelentős terméskieséssel kellett szembesülniük és elfogadni a változást.

Csakhogy már a hobbikertészek is érintettek az időjárás kiszámíthatatlansága okozta károkban.

Mert míg a kertek egyes részei kiszáradással fenyegetnek a nyári melegben, addig más területek szó szerint megfulladhatnak a csapadékmennyiségben. Létezik néhány trükk, amelyek segítségével ellenintézkedéseket tehetünk, hogy alkalmassá, vagyis tűrőképessé váljon és igazodjon az extrém időjáráshoz.

Természetesen minden tippet aligha lehet egyszerre végrehajtani, és nem is szükséges, de sokat nyerünk azzal, ha az új kert vagy kertrész tervezésénél és a növények beszerzésénél megszívleljük őket.

Részesítsük előnyben az őshonos növényfajokat

A kertészeti szakértők általában őshonos növényfajok telepítését ajánlják – lehetőleg ökológiai és regionális termesztésből.

Előnye, hogy ezek a növények kiválóan alkalmazkodnak éghajlatunkhoz, és jobban bírják a szélsőségeket, mint az egzotikus, különleges igényű növények.

Emellett az őshonos fajok virágaikkal gyakran ideális táplálékforrások a rovarok számára. Ősszel pedig sok énekesmadárnak szolgálnak terített asztallal a (lehullott) termések.

Igényeik alapján válasszunk növényeket

Fontos, hogy a növényeket az igényeiknek megfelelően ültessük. A trombitacserje, a vadmályva vagy a pézsma mályva, a kutyatejfélék és a varjúháj fajok igazi aszályművészek, kevés vízzel is megbirkóznak. A mocsári körömvirág és a réti hab viszont szereti a nedvességet.

Otthon is igyekezzünk minél több növényfajt telepíteni a kertbe
Otthon is igyekezzünk minél több növényfajt telepíteni a kertbe

A sövények és cserjék menedéket és árnyékot adnak

A sövények és cserjék azon túl, hogy menedéket és fészkelőhelyet adnak a madaraknak, hanem arról is gondoskodnak, hogy a talaj ne száradjon ki túlságosan a szél és a nap melegében.

A kert mikroklímáját is javítják, mert leveleik nemcsak árnyékot adnak, hanem párolgás révén a környező levegőt is hűtik.

Különösen alkalmas árnyékadó növény mások mellett a mezei juhar, borbolya, mogyoró, közönséges galagonya, kutyarózsa (vadrózsa), orsófa és bodza.

A komposzt tápanyagokat és vizet tárol

Ha saját kertünk van, érdemes komposztkupacot kialakítani, mert az érett komposztföld nem csak értékes tápanyagot kínál a talaj számára.

Lazán begereblyézve a humusz sok vizet tárol. Így segít megelőzni a tócsák kialakulását heves esőben.

A könnyű, felületes gereblyézés javítja a talaj vízfelvevő képességét is – és egyben véd a túlzott párolgástól. De talajtakarással is megakadályozható, hogy a talaj túl gyorsan kiszáradjon.

A jobb vízgazdálkodás érdekében

Minél több felületet takarunk be a kertben – például födémekkel, térkővel vagy kavicsokkal –, annál kevesebb vizet tud a kert tárolni. Heves esőzés, zivatar után a kisebb tócsákból valóságos medencék alakulhatnak ki, a víz pedig csak lassan szívódik fel. Ahol lehetséges, kerüljük a felületek leburkolását, befedését, illetve szüntessük meg a meglévőket.

A tetőről lezúduló esővizet például gyűjtőedénybe vagy ciszternába érdemes gyűjteni.

Ezzel értékes csapvizet takaríthatunk meg nyáron, amikor öntözni kell. (A gyűjtőedényeket szükséges lefedni, a szúnyoglárvák terjedése ellen.)

Fotó: Pixabay
A tavak és „vízpontok” hűsítik és segítik az állatokat

A tavak és kádak a kertünk díszei lehetnek. De nem csak jól néznek ki. A párolgás révén egy kis hűvösséget is biztosítanak a kertben, és élőhelyet biztosítanak a vízi rovaroknak és vízvályút a madaraknak. Ügyeljünk azonban arra, hogy az olyan állatok, mint a sünök és a madarak könnyen ki- és bejuthassanak a vízbe.

A „kráterágyak” védenek a fagytól és nyáron hűvösek

Ha kicsit egyenetlen a kertje: az tökéletes!

Mert a sík, lapos kertrész a nagybetűs klasszikus, de egy hullámos felszín kis dombokkal és lejtőkkel vagy teraszokkal sokkal jobban védi a növényeket a kiszáradástól, illetve az áradástól.

Ha van helyünk, és szeretnénk egy kicsit kísérletezni, létrehozhatunk egy kráterágyat. Ez nem más, mint egy körkörös mélyedés, amely télen megvédi a növényeket a hideg széltől, nyáron pedig hűvös és párás marad. Ehhez nem kell mélyre ásni: a „kráter” legmélyebb pontja mindössze 20 centiméterrel van a kert normál szintje alatt.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fenntarthatóság az almatermesztésben

Hetven országból érkezett tizenhatezer látogatóval zárta háromnapos rendezvénysorozatát a 12. Interpoma kiállítás Bolzanóban. Négy év kihagyás után került sor a nemzetközi találkozóra, és rekordot döntött a külföldi érdeklődés.

Okos megoldások az európai erdőkért

A közelmúltban hatfős francia erdészküldöttség járt Magyarországon, hogy szárazságtűrő fafajokkal ismerkedjenek. Az utóbbi években ugyanis súlyos aszály, tömeges fapusztulás sújtotta a francia erdőket. A klímaváltozás következményei ott is arra ösztönzik az erdészeket, hogy új meleg- és szárazságtűrő fajok után kutassanak, és felgyorsítsák azok természetes vándorlását. Most kivételesen a franciák vetik ránk „vigyázó szemeiket”.

Növénynemesítők találkozója

Emléknappal ünnepelte meg a Növénynemesítők Egyesülete azt a korszakos jelentőségű, első magyar növénynemesítési könyvet, amelyet éppen 200 évvel ezelőtt adtak ki. A jeles alkalmat konferenciával is egybekötötték, ahol a magyar növénynemesítés kiváló professzorai ismertették az szántóföldi és kertészeti növénynemesítés kutatás-fejlesztésének és oktatásának helyzetét és kihívásait.

Másodvirágzás ősszel

Városi vadgesztenyefákon nem teljesen szokatlan, hogy ősszel néhány virágzatot látunk a száraz levelek mellett vagy a kopasz ágakon, az idén azonban több növényfajon is hasonló jelenség tapasztalható. Mi ennek az oka?

Pesten nagyobb számban száradnak ki fák, mint Budán

Habár talán kevésbé feltűnő, mint a parkok megszokott zöld gyepszőnyegének sárgára égése, de az elmúlt hetekben sajnos gyakoribb lett a teljesen elszáradt, vagy a még zöld, de szárazon zörgő levelekkel vegetáló fák látványa is.

Ki fog sárgarépát tárolni?

Sárgarépa-termesztőknek szerveztek találkozót Zsombón, a Bálint család gazdaságában a Nunhems Hungary Kft., a BASF Hungaria Kft., a Seedplus Kft., a Koppert Hungária Kft., valamint a Carmeuse Hungária Kft. képviselői. A területbejáráson számos kérdés szóba került, a termesztett fajták, technológiai módszerek és termesztést segítő anyagok ismertetése mellett a kereskedelmi helyzetet is elemezték az előadók és a vendégek.

Törökországban is termálvízzel fűtenek

Miközben Európa-szerte sorra leállnak télre a zöldséghajtató üzemek a magas gázárak miatt, egyre több paradicsom érkezik Törökországból, mondta Fatih Kördemirci, a Kurt Group munkatársa.

Zöldfelületek - Egy falatnyi természet

Ahogy a Kertészet és Szőlészet korábbi lapszámában már beszámoltunk róla, a Magyarország Zöld Városa díj első helyezettje 2022-ben a Budapest 13. kerületében megépült Vizafogó Park lett. A tervezés projektvezetőjét, Ripszám Eszter tájépítészt kérdeztük azokról a tervezési szempontokról, melyek segítették őket az ökologikus szemléletű új közterületi park létrejöttében.

Tulipánünnep és ingyen tulipán

A tulipán hazájában külön ünnepnapot szánnak a tavasz egyik legnépszerűbb virágjának. Január harmadik szombatján virágtengerré változik Amszterdam egyik híres, múzeumok ölelésében fekvő tere, hogy örömöt csempésszenek az emberek életébe.

GaLaBau 2022

A zöldfelületek és a szabad terek tervezésének, építésének, karbantartásának teljes körét lefedi Európa egyik legrangosabb szakkiállítása, a GaLaBau. A Magyar Kertépítők Országos Szövetsége által, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetével, a Magyar Tájépítészek Szövetségével és a Magyar Faápolók Egyesületével közösen szervezett őszi tanulmányúton részt vevő szakemberek a nürnbergi szakkiállítást is megtekintették.