0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Múlt és jövő találkozása a 15. Nemzeti Vágtán

15 éves a Nemzeti Vágta! A jeles évforduló alkalmából rendhagyó sajtótájékoztatón jelentették be a szervezők, hogy idén a múltidézés, a 15 év legszebb pillanatainak felelevenítése mellett a jövő lovas generációjáé lesz a főszerep. Az idei Vágta a gyerekeket, fiatalokat helyezi középpontba, a hagyományaink továbbörökítését, a lovas­sportok, a lovaglás népszerű­sítését a következő nemzedék számára.

Szerencsére évről évre egyre nagyobb érdeklődés övezi hazánkban a lovas szabadidős sportokat, a Kishuszár Vágta pedig mára az egyik legnépszerűbb, legrangosabb versennyé nőtte ki magát a fiatalok körében. Az előfutamokról a közmédia több csatornája is hírt ad.

„A Nemzeti Vágta a múltból építkezik, de a jövőbe tekint” – fogalmazott köszöntőjében Lázár Vilmos, a Nemzeti Vágta elnöke, aki hangsúlyozta: végre ismét felpezsdült a lovasélet az elmúlt csendesebb időszak után, és így megint egyre szélesebb réteghez juthat el nemcsak a Nemzeti Vágta, de a lovassportok híre is.

Október első hétvégéjén, immár 15. alkalommal rendezik meg a Nemzeti Vágta döntőjét, ahol az ország legjobb amatőrlovasai mérhetik össze tudásukat. A budapesti fináléra kvalifikáló versenyek májustól szeptemberig zajlanak kilenc magyarországi és négy határon túli helyszínen. Május 28-án a Vajdasági Vágtával vette kezdetét, és szeptember 10-én a Viharsarki futammal zárul az Elővágták sorozata.

Az immár hagyományosan, hosszú évek óta előfutamot szervező települések sorához idén Abony csatlakozik, ezzel újabb térség lovasai kapcsolódnak be az egyedülálló eseménybe.

„Van a lovassport, van a lósport, és van a Nemzeti Vágta!” – mondta Szotyori Nagy Kristóf versenyigazgató a rendezvényen. „Egyedülálló verseny ez, egy igazi magyar lovasünnep, ahol nem az a legfontosabb, hogy ki lesz a bajnok. Semmihez sem fogható élmény a Hősök terén lovagolni, és együtt lenni, ünnepelni minden évben” – tette hozzá. Az eseményen beszédet mondott a Vágta kiemelt partnerének, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt.-nek képviseletében dr. Simon Attila, a cég vezérigazgatója is. A vezető a Herendi és a Nemzeti Vágta közös értékeiről, hosszú távú együttműködéséről emlékezett meg, valamint a csodás fődíjról, a Hadik huszárszoborról is mesélt a résztvevőknek.

A vidéki és határon túli Elővágták rendezvényein nemcsak a felnőttek, hanem a 16 éven aluli lovasok is részt vesznek: a Kishuszár Vágtán.

Az ifjúsági verseny annál is fontosabb idén, mert a 2022-es évet a szervezők a gyermekeknek, a lovas utánpótlás ügyének szentelik. A 15. évforduló alkalmából a magyar lovasiskolák 150 legtehetségesebb növendékének ünnepélyes felvonulásával kezdődnek a budapesti futamok.

Szintén a jeles évforduló okán, három rendkívül bátor 15 éves gyermek hősről emlékezik meg a Vágta, akik az 1848-49-es harcok alatt tettek tanúbizonyságot hazaszeretetükről: Tóth Imre András kishuszár, századtrombitás, Simig Rezső tüzér hadnagy, a szabadságharc legfiatalabb tisztje, és Koroknay Dániel tüzér, főágyús, kisdobos emléke előtt tiszteleg a verseny.

Az októberi döntőn nem marad el az izgalmas nemzetközi futam sem, amelyet 2022-ben a ’48-as forradalom és szabadságharc legifjabb tábornoka, a 27 éves Czetz János emlékének ajánl a Nemzeti Vágta, a hős születésének 200. évfordulója alkalmából.

A közkedvelt kocsitolóversennyel is készülnek a szervezők a Hősök terére, sőt három Elővágta-helyszínen is találkozhatnak a nézők ezzel a programmal.

Újra startol a nagy népszerűségnek örvendő jótékonysági sztárfutam, melyen Barabás Kiss Zoltán, Sipos Imre, Nagy Ervin, Krajnik Balogh Gábor, Széchenyi Krisztián és a tavalyi győztes, Bács Péter áll rajthoz. Újdonság, hogy több év után visszatér a jótékonysági fogatvágta is. Ennek során történelmi ménesbirtokaink legeredményesebb hajtói mellé magyar hírességek is felpattannak a fogatra, hogy versenyezzenek az első helyért. A résztvevők listáját hamarosan megosztjuk.

Természetesen az Andrássy úti Vágta Korzó is újra megnyitja kapuit a hétvégére, ahol az induló települések mutathatják be népviseletüket, gasztronómiájukat, a táj­egységükre jellemző iparművészeti alko­tásokat, szakmákat és kulturális, valamint lovas örökségünkhöz kötődő hagyományaikat.

A szervezők egy fontos döntést is bejelentettek, amelyet a magyar lótenyésztés támogatása érdekében hoztak: 2023-tól a Nemzeti Vágtán magyarországi település csak magyar tenyésztésű lóval indulhat.

Az Elővágtákon és a Nemzeti Vágta döntő futamain a lovak azonosításában a Magyar Lótenyésztők Országos Szövetségének hivatalos területi felügyelői is közreműködnek. Az előfutamokról és a budapesti programról is beszámol a közmédia több csatornája.

A rendhagyó eseményen jelen volt Vaka István, a Nemzeti Vágta mezőnyének rutinos, veterán versenyzője is, aki egyetlen kivétellel minden Vágtán indult az elmúlt 15 év alatt. Elmondta, hogy számára a legfontosabb a barátság, és az a lovas közösség, amelynek a része lehet a verseny által: „A lovak, a lovaglás szeretete egy olyan el nem múló érzés, ami egy életen át elkísér!”

Megvannak az első indulók a vajdaságból

Május 28-án, Szabadkán rendezték meg az idei első Elővágta-futamot, a Vajdasági Vágtát. Rengeteg látogató érkezett a Bácskai Lovasklub pályájára, hogy szurkoljanak a lovasoknak és kishuszároknak.

A Vajdasági Vágta futamain eldőlt, hogy kik lesznek azok a lovasok, akik rajthoz állhatnak októberben a Hősök terén kialakított versenypályán.

2022 első Elővágtájának győztese a temerini Varga Luca és Fantázia nevű lova lett. A második helyen Kishegyes település képviseletében Cékus Árpád ért célba Déva Szándék hátán, a dobogó harmadik fokára pedig az adorjáni Szőke Dániel állhatott, aki Licino London nyergében versenyzett. A Kishuszár Vágta esetében az első két leggyorsabb lovas jutott be a döntőbe: a kishegyesi Erdei Anna Dorka, Bohóc nevű hátasával elsőnek ért célba, míg a második helyen az oromhegyesi Kalapáti Lúcia végzett Tündér nevű lova nyergében. 

Érdekesség, hogy az elmúlt négy évben vajdasági település és lovas nyerte meg a budapesti Nemzeti Vágtát – Temerin képviseletében Nagy Arnold 2018-ban és 2019-ben, a vajdasági Ördög Alen Porva színeiben 2020-ban, tavaly pedig Szabadka és lovasa, Szabó Nikolett lett a győztes. Vajon idén is így lesz? A most továbbjutott versenyzők közül hozza el valaki ismét a fődíjat?

Vácrátót lovasa nyerte a vácdukai vágtát

Június 11-én Vácdukán mérkőztek meg egymással a legjobb helyi lovasok a budapesti Nemzeti Vágtán való indulás jogáért.

Szoros volt a verseny mind a felnőttek, mind a kishuszárok futamaiban.

A 11 induló közül végül Vácrátót képviseletében Sztaniszláv Ivett vágtatott be elsőként a célba Fernando Makadám nevű lovával. Másodikként a vácdukai Schvarzenbart Bálint futott be My Boy Libra nevű lovával, harmadikként pedig a püspökhatvani Mellár János kvalifikálta magát a döntőbe Furioso-82 Dívával.

A kishuszároknál a szilvásváradi Szabó Linetta és lova, Black White az első helyen ért célba, míg a második helyezéssel a köveskáli Sziklay Gizella és Ragyogó nevű lova büszkélkedhetett, bejutva ezzel a budapesti döntő futamba.

Farkaslaka lovasa képviselheti székelyföldet

Június 17-19 között Székelyföld lovasai szálltak nyeregbe, hogy megküzdjenek a budapesti Vágtán való indulás jogáért. A háromnapos, nagyszabású lovasünnepre több tízezer látogató volt kíváncsi, fantasztikus hangulat uralkodott a rendezvényen és az időjárás is a versenyeknek kedvezett.

Az idei harmadik Elővágtán Tamás Csaba Farkaslaka képviseletében diadalmaskodott. 

Megújult mezőnnyel rajtolt Székelyföld legnagyobb lovas rendezvénye Sepsiszentgyörgyön, Maksa-Óriáspincetetőn. Összesen húsz településről érkeztek lovas résztvevők, Maksától kezdve Kézdivásárhelyen át egészen Zágonig. Az izgalmas versenyeken kívül többféle kulturális produkciót is kínált a rendezvény. Az első helyet Tamás Csaba szerezte meg Villámlás nevű lovával, Farkaslaka település képviseletében. Ő már a tavalyi évben felállhatott a dobogóra, ugyanis a döntőn a harmadik helyet sikerült megszereznie 2021-ben. Másodikként György Mátyás Zsolt futott be a célba Chomodus-szal Sepsiszentgyörgy színeiben, míg a harmadik helyezett a szentkirályi Csiki Árpád lett Lady Black nevű lovával. Ezek a versenyzők így már biztosan esélyt kapnak arra, hogy megmutassák tudásukat a Nemzeti Vágta döntő futamain Budapesten, a Hősök terén.

Felvidéki vágta

A hagyomány tovább él! Június 25-én hatodszorra rendezett elővágtát Csallóköz fővárosa, Dunaszerdahely. A rendezvényt a már jól megszokott helyszínen, a sikabonyi reptéren tartották.

Az eseményre kilátogatók az izgalmas futamok mellett különféle lovas produkciókra és sok-sok színvonalas kulturális programra számíthattak.

A nagyszabású összefogásnak köszönhetően a rendezvény ingyenes volt. A kishuszár és a felnőtt futamok mellett sokféle színes programmal is készültek a szervezők: volt hagyományőrző lovas betyárok műsora, fellépett a Csalló Néptáncegyüttes, valamint felvonultak a Felvidéki Huszár és Hagyományőrző Egyesület tagjai. Az idei évben először megnyílt a Kézművesek Udvara is, ahol helyi kézművesek alkotásait csodálhatták és vásárolhatták meg a helyszínre látogatók. Este a Fortissimo és a Dolly Plussz zenekar szórakoztatta a közönséget a döntők után.

„A közösségi összefogással létrejövő esemény mindamellett, hogy nagyszerű reklám és bemutatkozási lehetőség a résztvevő településeknek, valamint a régiónak, segít a felvidéki magyarság önbecsülésének növelésében is.

Szimbóluma továbbá a békés magyar–szlovák együttélésnek, mert a Felvidéki Vágtán szlovák futamot is rendezünk” – emelte ki Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere.

Az ünnepélyes megnyitót az előfutamok követték: a felnőttek versenye mellett idén Kishuszár Vágtát is rendeztek a szervezők, így ebből a mezőnyből is kvalifikálhatják magukat a legjobb lovasok a Hősök terei döntőbe. A Felvidéki Vágta döntőjére lapzártánk után került sor.

Jakab-Sas Gabriella, Szabó Lili

Forrás: Pegazus