Back to top

Az egészséges táplálkozás csökkenti a koronavírus súlyosságát és kockázatát

A Harvardhoz tartozó Massachusetts General Hospital Diabetes Unit és Center for Genomic Medicine kutatóinak tanulmánya kimutatta, hogy azok a betegek, akik rutinszerűen egészséges étrendet követtek, a kockázat és a súlyosság szempontjából jobban helytálltak a COVID-19 elleni küzdelemben.

Az orvostudományban a Harvard az innovatív kutatások terén vezető szerepet játszó intézmény hírnevét vívta ki.

Kutatásuk szerint összefüggés található a koronavírus-járvány súlyos szövődményeinek kialakulásának csökkenése és az egészséges táplálkozás között.

A tanulmány megállapította: "Az egészséges növényi alapú élelmiszerek által jellemzett étrend összefüggésbe hozható a COVID-19 alacsonyabb kockázatával és súlyosságával. Ez az összefüggés különösen nyilvánvaló lehet a magasabb társadalmi-gazdasági deprivációval jellemezhető területeken élő egyének körében". A kutatók a Gut című folyóiratban azt írják, hogy kutatásukat abból az általánosan elterjedt nézetből kiindulva kezdték el, hogy a rossz anyagcsere-állapot és az egészségtelen életmódbeli tényezők összefüggésbe hozhatók a COVID-19 kockázatával és súlyosságával, de a diétára vonatkozó adatok hiányoznak. "Célunk az volt, hogy megvizsgáljuk az étrend minőségének összefüggését a koronavírus kockázatával és súlyosságával, valamint a társadalmi-gazdasági nélkülözéssel való kölcsönhatását" - fogalmazták meg céljukat.

A vizsgálat elvégzésének módja

A kutatók mintegy 593 000 felnőttet (többnyire középkorút vagy idősebbeket) kérdeztek meg arról, hogy mit ettek 2020 februárjában, majd 2020 szeptemberéig követték az egészségi állapotukat.

Azoknál, akik a legtöbb gyümölcsöt, zöldséget és hüvelyeseket fogyasztottak, 9 százalékkal alacsonyabb volt a COVID szövődményeinek kockázata.

E csoportnál 41 százalékkal kisebb volt a kockázata annak is, hogy a vizsgálati időszak alatt súlyos megbetegedés alakul ki.

Mik az eredmények?

Az egészséges növényi eredetű élelmiszerek által jellemzett táplálkozási minta alacsonyabb kockázattal és a COVID-19 súlyosságával járt együtt. A Harvard Health szerint a kutatók kapcsolatot találtak a koronavírus, a rossz étrend, és a társadalmi-gazdasági hátrányok között is. "Ha csak az egyik tényezőt - az étrendet vagy a hátrányos helyzetet - ki lehetne küszöbölni, úgy gondoljuk, hogy a súlyos koronavírusos esetek közel egyharmada megelőzhető lett volna" - jegyzi meg Jordi Merino, a tanulmány vezető szerzője, a Harvardhoz tartozó Massachusetts General Hospital Diabetes Unit és Center for Genomic Medicine kutató munkatársa.

A kutatók szerint a járvány kockázatában és súlyosságában mutatkozó egyenlőtlenségek kezelésére irányuló erőfeszítéseknek különös figyelmet kell fordítaniuk a táplálkozás, mint az egészséget meghatározó társadalmi tényező javítására.

A tanulmány megfigyeléses jellegű volt, és nem bizonyítja egyértelműen, hogy az egészséges táplálkozás megelőzi a koronavírust.

Forrás: 
timesnownews.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Esnek a globális élelmiszerárak

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) honlapjára pénteken felkerült adatok szerint januárban az átfogó árindex 131,2 pont lett, ami 1,1 pont (0,8 százalék) csökkenés decemberhez képest. Ez volt a 10. egymást követő havi csökkenés.

Német–francia együttműködés

Az Élysée-szerződés aláírásának 60. évfordulója alkalmából megtartott francia–német miniszteri tanácskozáson Cem Özdemir német mezőgazdasági miniszter és francia kollégája, Marc Fesneau szoros együttműködésről állapodtak meg a kulcsfontosságú európai agrárpolitikai projektek során.

Új összefüggést találtak a társadalmi elszigeteltség és a demencia kockázati tényezői között

A szociális életmódot meghatározó tényezők, köztük a társadalmi elszigeteltség, összefüggésbe hozhatók a neurodegeneráció kockázati tényezőivel - derül ki a kanadai McGill Egyetem új tanulmányából.

Zabital tejkosztümben

„shhh…This Is Not M*lk” felirattal forgalmaz és reklámoz egy 3,5 százalékos zsírtartalmú zabitalt a Danone. Látszólag nem is sért ezzel jogszabályt, hiszen az elnevezésben és a reklám­szlogenben nem szerepel a tej szó. Ennek ellenére mégis megkérdőjelezhetőnek tűnik a szlogen, mert egy szót látványosan kiemelnek benne – azt, hogy MILK.

Hosszú életet biztosíthat az északiak táplálkozási modellje

Ha valaki megkérdezné, hogy melyik a legegészségesebb régió a Földön, mit választanánk? Japánt, ahol Okinawa kék zónája található, és ahol az emberek rendszeresen 100 év felett is jó egészségben élnek? A Földközi-tenger vidékét? Bár a világ számos helyét meg lehetne említeni, az észak-európai régiót gyakran figyelmen kívül hagyják. Pedig nem kellene...

A neandervölgyiek hatalmas elefántokra vadásztak

Egy új tanulmány szerint a neandervölgyiek nagyobb csoportokban élhettek, mint eddig hittük, és hatalmas elefántokra vadásztak, amelyek akár háromszor nagyobbak voltak a ma ismert fajoknál.

Magukkal vitték háziállataikat a vikingek Angliába

A Skandináviából Angliába hajózó vikingek lovakat, kutyákat és elképzelhető, hogy sertéseket is vittek magukkal, derült ki egy friss tudományos kutatásból, amelyet a BBC News ismertetett csütörtökön.

QR-kód a tejesdobozon

Ma már egy egyszerű QR-kód csomagolásra nyomtatásával meg lehet osztani a fogyasztókkal az általuk megvásárolt tejet előállító tehenek egészségére és tartási körülményeire vonatkozó információkat. Azt is lehetővé teszi, hogy tisztában legyenek a tej által az állattartó gazdaságtól az áruházi polcig megtett úttal, vagy hogy elérjék a tehenek jólétére vonatkozó adatokat.

Szójababot kukorica helyett?

A tavalyi aszály miatt az Egyesült Államok egyes területein a húsmarhák abraktakarmányában részben a szójabab lépett a kukorica helyébe. Kutatók azonban több dologra is figyelmeztetnek a szója etetésével kapcsolatban.

Letaszították a trónról a border collie-t

Az intelligencia és a kognitív képességek felmérése céljából új vizsgálatot végeztek a kutyák körében. A vizsgálat nem teljes körű, mivel csak 13 fajta 1002 egyedén végezték el a teszteket. A kutatás tanulmányában leírtak szerint a híresen kimagaslóan magas intelligenciával rendelkező border collie csak második lett, az első helyet egy másik fajta nyerte el.