A Harvardhoz tartozó Massachusetts General Hospital Diabetes Unit és Center for Genomic Medicine kutatóinak tanulmánya kimutatta, hogy azok a betegek, akik rutinszerűen egészséges étrendet követtek, a kockázat és a súlyosság szempontjából jobban helytálltak a COVID-19 elleni küzdelemben.
Az orvostudományban a Harvard az innovatív kutatások terén vezető szerepet játszó intézmény hírnevét vívta ki.
Kutatásuk szerint összefüggés található a koronavírus-járvány súlyos szövődményeinek kialakulásának csökkenése és az egészséges táplálkozás között.
A tanulmány megállapította: "Az egészséges növényi alapú élelmiszerek által jellemzett étrend összefüggésbe hozható a COVID-19 alacsonyabb kockázatával és súlyosságával. Ez az összefüggés különösen nyilvánvaló lehet a magasabb társadalmi-gazdasági deprivációval jellemezhető területeken élő egyének körében". A kutatók a Gut című folyóiratban azt írják, hogy kutatásukat abból az általánosan elterjedt nézetből kiindulva kezdték el, hogy a rossz anyagcsere-állapot és az egészségtelen életmódbeli tényezők összefüggésbe hozhatók a COVID-19 kockázatával és súlyosságával, de a diétára vonatkozó adatok hiányoznak. "Célunk az volt, hogy megvizsgáljuk az étrend minőségének összefüggését a koronavírus kockázatával és súlyosságával, valamint a társadalmi-gazdasági nélkülözéssel való kölcsönhatását" - fogalmazták meg céljukat.
A vizsgálat elvégzésének módja
A kutatók mintegy 593 000 felnőttet (többnyire középkorút vagy idősebbeket) kérdeztek meg arról, hogy mit ettek 2020 februárjában, majd 2020 szeptemberéig követték az egészségi állapotukat.
Azoknál, akik a legtöbb gyümölcsöt, zöldséget és hüvelyeseket fogyasztottak, 9 százalékkal alacsonyabb volt a COVID szövődményeinek kockázata.
E csoportnál 41 százalékkal kisebb volt a kockázata annak is, hogy a vizsgálati időszak alatt súlyos megbetegedés alakul ki.
Mik az eredmények?
Az egészséges növényi eredetű élelmiszerek által jellemzett táplálkozási minta alacsonyabb kockázattal és a COVID-19 súlyosságával járt együtt. A Harvard Health szerint a kutatók kapcsolatot találtak a koronavírus, a rossz étrend, és a társadalmi-gazdasági hátrányok között is. "Ha csak az egyik tényezőt - az étrendet vagy a hátrányos helyzetet - ki lehetne küszöbölni, úgy gondoljuk, hogy a súlyos koronavírusos esetek közel egyharmada megelőzhető lett volna" - jegyzi meg
Jordi Merino, a tanulmány vezető szerzője, a Harvardhoz tartozó Massachusetts General Hospital Diabetes Unit és Center for Genomic Medicine kutató munkatársa.
A kutatók szerint a járvány kockázatában és súlyosságában mutatkozó egyenlőtlenségek kezelésére irányuló erőfeszítéseknek különös figyelmet kell fordítaniuk a táplálkozás, mint az egészséget meghatározó társadalmi tényező javítására.
A tanulmány megfigyeléses jellegű volt, és nem bizonyítja egyértelműen, hogy az egészséges táplálkozás megelőzi a koronavírust.