Back to top

Az egészséges táplálkozás csökkenti a koronavírus súlyosságát és kockázatát

A Harvardhoz tartozó Massachusetts General Hospital Diabetes Unit és Center for Genomic Medicine kutatóinak tanulmánya kimutatta, hogy azok a betegek, akik rutinszerűen egészséges étrendet követtek, a kockázat és a súlyosság szempontjából jobban helytálltak a COVID-19 elleni küzdelemben.

Az orvostudományban a Harvard az innovatív kutatások terén vezető szerepet játszó intézmény hírnevét vívta ki.

Kutatásuk szerint összefüggés található a koronavírus-járvány súlyos szövődményeinek kialakulásának csökkenése és az egészséges táplálkozás között.

A tanulmány megállapította: "Az egészséges növényi alapú élelmiszerek által jellemzett étrend összefüggésbe hozható a COVID-19 alacsonyabb kockázatával és súlyosságával. Ez az összefüggés különösen nyilvánvaló lehet a magasabb társadalmi-gazdasági deprivációval jellemezhető területeken élő egyének körében". A kutatók a Gut című folyóiratban azt írják, hogy kutatásukat abból az általánosan elterjedt nézetből kiindulva kezdték el, hogy a rossz anyagcsere-állapot és az egészségtelen életmódbeli tényezők összefüggésbe hozhatók a COVID-19 kockázatával és súlyosságával, de a diétára vonatkozó adatok hiányoznak. "Célunk az volt, hogy megvizsgáljuk az étrend minőségének összefüggését a koronavírus kockázatával és súlyosságával, valamint a társadalmi-gazdasági nélkülözéssel való kölcsönhatását" - fogalmazták meg céljukat.

A vizsgálat elvégzésének módja

A kutatók mintegy 593 000 felnőttet (többnyire középkorút vagy idősebbeket) kérdeztek meg arról, hogy mit ettek 2020 februárjában, majd 2020 szeptemberéig követték az egészségi állapotukat.

Azoknál, akik a legtöbb gyümölcsöt, zöldséget és hüvelyeseket fogyasztottak, 9 százalékkal alacsonyabb volt a COVID szövődményeinek kockázata.

E csoportnál 41 százalékkal kisebb volt a kockázata annak is, hogy a vizsgálati időszak alatt súlyos megbetegedés alakul ki.

Mik az eredmények?

Az egészséges növényi eredetű élelmiszerek által jellemzett táplálkozási minta alacsonyabb kockázattal és a COVID-19 súlyosságával járt együtt. A Harvard Health szerint a kutatók kapcsolatot találtak a koronavírus, a rossz étrend, és a társadalmi-gazdasági hátrányok között is. "Ha csak az egyik tényezőt - az étrendet vagy a hátrányos helyzetet - ki lehetne küszöbölni, úgy gondoljuk, hogy a súlyos koronavírusos esetek közel egyharmada megelőzhető lett volna" - jegyzi meg Jordi Merino, a tanulmány vezető szerzője, a Harvardhoz tartozó Massachusetts General Hospital Diabetes Unit és Center for Genomic Medicine kutató munkatársa.

A kutatók szerint a járvány kockázatában és súlyosságában mutatkozó egyenlőtlenségek kezelésére irányuló erőfeszítéseknek különös figyelmet kell fordítaniuk a táplálkozás, mint az egészséget meghatározó társadalmi tényező javítására.

A tanulmány megfigyeléses jellegű volt, és nem bizonyítja egyértelműen, hogy az egészséges táplálkozás megelőzi a koronavírust.

Forrás: 
timesnownews.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nyugalomba vonulnak a hernyók, most kell feltenni a hernyófogó öveket – növényvédelmi előrejelzés 41. hét

Végre nem szenvednek vízhiányban a növények, cserében viszont nagyon sok érőfélben lévő gyümölcs reped, ahogy megszívta magát vízzel, így elkerülhetetlen a nagymértékű rothadás. Van teendő a hernyókkal is, és hamarosan kezdhető az őszi lemosópermetezés.

Sváb gasztronómia a Vértesben

Kis síkság, sok hegy, természeti és épített emlékek, kulturális és gasztrokulturális élmények. Cseresek, szurdokerdők, karsztok váltják egymást. Röviden így jellemezhetnénk a Vértest. Mindennek tetejébe Kőhányáspusztán ékszerdobozként várja a vendégeket a Vérteserdő Zrt. Gróf Esterházy Móric Ökoturisztikai Központ és Turistaháza.

Együk meg a betolakodót!

Egyre többfelé hasznosítják a gasztronómiában az inváziós fajokat, az „etikus táplálkozás” jegyében. Nagy-Britanniában a szürke mókus, Németországban több rákfaj került fel az étlapokra. A gyorsan szaporodó állatokat másként is fel lehet használni, írja cikkeiben a Guardian.

Van, aminek jót tett az aszály

A vertikális termesztőrendszerekben elképesztő hatékonyan gazdálkodnak a vízzel, ráadásul kevesebb növényvédő szerre van szükség, mint a szabadföldi esetében. Ennek eredményeképpen aszályos időben is biztos termést biztosít.

A mikroalgák bőséges, egészséges táplálékot és takarmányt ígérnek bármilyen környezetben

A globális élelmiszer-ellátás számos fenyegetéssel néz szembe, beleértve az éghajlatváltozást, a háborúkat, a kártevőket és a betegségeket. Az emberi szem számára parányi organizmus – a mikroalgák – megoldást jelenthetnek.

A hazai alma hazai piacra kerül

Almafogyasztást ösztönző kampányt indított az Agrármarketing Centrum, ezzel már hatodik éve népszerűsítve a zöldség- és gyümölcsfogyasztást. Az eseményen alma egészséges volta mellett az aszály miatti almatermés mennyiségére is felhívták a figyelmet, ami bár ellátja a hazai fogyasztási igényeket, ugyanakkor az ipari felhasználású alma termésmennyisége idén jelentősen lecsökkent.

Fekete bogyók augusztusban

Kétféleképp is találkozhatunk szederrel a kertekben: a vadszeder vékony, tüskés sarjaival gyomként gyűlik meg a bajunk, termetes nemesített fajtái viszont sok finom gyümölcsöt adnak. Ez utóbbiak gondozásához adunk tanácsot.

30 finom, alacsony szénhidráttartalmú étel, amit a dietetikusok ajánlanak

Manapság az alacsony szénhidráttartalmú diéták népszerűbbek, mint valaha. Jaclyn London, dietetikus szerint fontos megjegyezni, hogy csak azért, mert egy étel szénhidrátot tartalmaz, még nem jelenti azt, hogy egészségtelen. Sőt, a szervezetünknek szüksége van a szénhidrátokra a túléléshez.

Még inkább számít az ár

Az agrárágazatot, az ipart és a szolgáltató szektort egyaránt különösen érzékenyen érinti a nagy költségnövekedés. A folyamatosan emelkedő kiadások csak részben építhetők be a fogyasztói árakba, sok termék és szolgáltatás iránt pedig bizonyos fogyasztói árszint fölött lezuhan vagy megszűnik a kereslet. A termelők és kereskedők is érzik a változást.

Súlyos járvány dúl Indiában: eddig százezer marha veszett oda

Eddig közel százezer szarvasmarha és bivaly hullott el Indiában bőrcsomósodáskór következtében, és több mint 2 millió állat fertőződött meg. A betegség úgy tűnik, egyelőre megállíthatatlanul terjed az országban.