0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2023. szeptember 24.

Az egészséges táplálkozás csökkenti a koronavírus súlyosságát és kockázatát

A Harvardhoz tartozó Massachusetts General Hospital Diabetes Unit és Center for Genomic Medicine kutatóinak tanulmánya kimutatta, hogy azok a betegek, akik rutinszerűen egészséges étrendet követtek, a kockázat és a súlyosság szempontjából jobban helytálltak a COVID-19 elleni küzdelemben.

Az orvostudományban a Harvard az innovatív kutatások terén vezető szerepet játszó intézmény hírnevét vívta ki.

Kutatásuk szerint összefüggés található a koronavírus-járvány súlyos szövődményeinek kialakulásának csökkenése és az egészséges táplálkozás között.

A tanulmány megállapította: „Az egészséges növényi alapú élelmiszerek által jellemzett étrend összefüggésbe hozható a COVID-19 alacsonyabb kockázatával és súlyosságával. Ez az összefüggés különösen nyilvánvaló lehet a magasabb társadalmi-gazdasági deprivációval jellemezhető területeken élő egyének körében”. A kutatók a Gut című folyóiratban azt írják, hogy kutatásukat abból az általánosan elterjedt nézetből kiindulva kezdték el, hogy a rossz anyagcsere-állapot és az egészségtelen életmódbeli tényezők összefüggésbe hozhatók a COVID-19 kockázatával és súlyosságával, de a diétára vonatkozó adatok hiányoznak. „Célunk az volt, hogy megvizsgáljuk az étrend minőségének összefüggését a koronavírus kockázatával és súlyosságával, valamint a társadalmi-gazdasági nélkülözéssel való kölcsönhatását” – fogalmazták meg céljukat.

A vizsgálat elvégzésének módja

A kutatók mintegy 593 000 felnőttet (többnyire középkorút vagy idősebbeket) kérdeztek meg arról, hogy mit ettek 2020 februárjában, majd 2020 szeptemberéig követték az egészségi állapotukat.

Azoknál, akik a legtöbb gyümölcsöt, zöldséget és hüvelyeseket fogyasztottak, 9 százalékkal alacsonyabb volt a COVID szövődményeinek kockázata.

E csoportnál 41 százalékkal kisebb volt a kockázata annak is, hogy a vizsgálati időszak alatt súlyos megbetegedés alakul ki.

Mik az eredmények?

Az egészséges növényi eredetű élelmiszerek által jellemzett táplálkozási minta alacsonyabb kockázattal és a COVID-19 súlyosságával járt együtt. A Harvard Health szerint a kutatók kapcsolatot találtak a koronavírus, a rossz étrend, és a társadalmi-gazdasági hátrányok között is. „Ha csak az egyik tényezőt – az étrendet vagy a hátrányos helyzetet – ki lehetne küszöbölni, úgy gondoljuk, hogy a súlyos koronavírusos esetek közel egyharmada megelőzhető lett volna” – jegyzi meg Jordi Merino, a tanulmány vezető szerzője, a Harvardhoz tartozó Massachusetts General Hospital Diabetes Unit és Center for Genomic Medicine kutató munkatársa.

A kutatók szerint a járvány kockázatában és súlyosságában mutatkozó egyenlőtlenségek kezelésére irányuló erőfeszítéseknek különös figyelmet kell fordítaniuk a táplálkozás, mint az egészséget meghatározó társadalmi tényező javítására.

A tanulmány megfigyeléses jellegű volt, és nem bizonyítja egyértelműen, hogy az egészséges táplálkozás megelőzi a koronavírust.

Forrás: timesnownews.com