Back to top

Cseresznye és meggy - Tanulmányúton Német- és Csehországban

Június végén a Pullulo Faiskolai Kft. kollégái néhány cseresznye- és meggytermesztő szakember társaságában szakmai tanulmányúton vettek részt a németországi Pillnitzben, valamint Csehországban a Holovousy Kutatóintézetben az Artevos GmbH licenciroda szervezésében.

A látogatás első napján a Pillnitzben, a Julius Kühn Intézet szervezésében tartott szakmai napon az intézet kutatói ismertették a főbb cseresznye- és meggyfajtáikat, nemesítési programjukat.

Érdeklődő magyar termesztők is meglátogatták a közös német–cseh bemutatót
Érdeklődő magyar termesztők is meglátogatták a közös német–cseh bemutatót

Cseresznyefajta-bemutató

A korai cseresznyefajták közé tartozik például az erős növekedésű, mérsékelt terméshozamokkal (alanytól függően 6-9 kg/fa) jellemezhető, repedésre és moníliára mérsékelten rezisztens Jacinta. Szintén korai fajta a Kasandra, amely középerős növekedésű, feltörekvő habitusú, mérsékelten tűri a késői fagyokat és fogékony a moníliára, viszont a Jacintánál nagyobb termőképességű.

A Felicita igen nagy gyümölcsű és bőtermő cseresznye
A Felicita igen nagy gyümölcsű és bőtermő cseresznye

A középérésű fajták közül kiemelhető a Kordia, valamint az Early Korvik (10 nappal a Kordia előtt érik), a Christiana (8 nappal a Kordia előtt), az Elza (4 nappal a Kordia előtt), a Felicita (1 nappal előzi meg a Kordiát).

Ezek közül különösen érdekes lehet a Felicita, amelyet a Krupnoplodnaja és a Stella fajták keresztezéséből állítottak elő. Öntermékeny fajta, közép­erős növekedésű, fája félig feltörekvő habitusú, kevéssé érzékeny a repedésre, a moníliára, a tavaszi fagyokra és a Blumeriella jaapii okozta levélfoltosságra. GiSelA 5 alanyon különösen jó termékenység jellemzi, akár 33,3 kilogramm terméssel is számolhatunk fánként. Gyümölcse sötét színű, 30 millimétert meghaladó átmérőjű, jól tárolható.

Édes kétszínű cseresznye a Papillon (Pillangó)
Édes kétszínű cseresznye a Papillon (Pillangó)
A késői cseresznyék közül a Justyna, a Tamara, a Halka, az Irena és a Vilma fajtákat mutatták be. Mindegyikük a Kordia után érik, a Justyna 1, a Vilma 7 nappal követi azt. Kiemelhető a Tamara, amelyet a Krupnoplodnaja és a Sam fajták keresztezéséből hoztak létre. Pollenadói a Vanda, a Bigarreau Burlat, a Kordia és a Lapins fajták. Gyümölcse nagy (28-29 mm), pirosas színezetű, mutatós megjelenésű, a húsa lédús, kemény, rendkívül édes (14-21-es Brix-értékű). Közepesen érzékeny a repedésre és a moníliára. Szintén nagyon ígéretes, kifejezetten kései virágzású és érésű fajta az Irena, amelynek szülői a Kordia és a Merton Reward.

Nagy gyümölcsméret jellemzi, gyümölcse lédús, kemény húsú, 16-19-es Brix-értékkel rendelkezik.

Érzékeny a késői fagyokra, mérsékelten rezisztens a moníliára és a Blumeriella jaapii fertőzésére. Termésmennyisége csak kismértékben marad el a Kordiától, fánként 19-25 kilogrammal számolhatunk. Kiváló porzója a jelenleg piacvezető fajtának, a Reginának (a virágzási idejük egybeesik, az S-alléljeik különböznek), és a gyümölcse annyira hasonlít a Regináéra, hogy nyugodtan egybeszüretelhetők, nem lehet észrevenni a különbséget, ami hatalmas előny a szedés megszervezésekor.

Nagyon ígéretes kései cseresznyefajta a Papillon (Pillangó), amely jellegzetes „kétszínű”, nagy méretű (28-30 mm), kifejezetten kemény húsú, édes (18 feletti Brix), lédús gyümölcsöt ad. Érése a cseresznyeszezon ötödik hetére tehető (a Bigarreau Burlat után 20-25 nappal). A gyümölcs jól tárolható.

A fajta egyik legnagyobb erénye a kiváló íze, valamint a fa kis térigénye és a széltörésnek való ellenállása.

A német kutatóintézetben bemutatott cseresznyefajták
A német kutatóintézetben bemutatott cseresznyefajták
Fája kissé erős növekedésű, kompakt, robusztus, kiválóan alkalmas az orsó koronaforma kialakítására. Pol­len­adói a Carmen, az Early Korvik és a Kordia.

Beltartalmi vizsgálatok

Csehországi kutatóktól a cseresznyefajták beltartalmi vizsgálatairól tudtunk meg részleteket. A cseresznye sok vizet, gyümölcscukrot, vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat tartalmaz. Segíti a szív- és érrendszeri betegségek megelőzését, a cukorbetegség kezelését, és rákellenes hatásokkal is bír. A vizsgálatban a kutatók a gyümölcsök C-vitamin-, antioxidáns-, polifenol- és antociánszintjét vizsgálták, a következő fajták bevonásával: Amid, Aranka, Halka, Helga, Horka, Irenea, Jacinta, Justyna, Kasandra, Kordia, Korvik, Lívia, Sandra, Sylvana, Tamara, Techlovan, Tim és Vanda. Kontrollként pedig a Bigarreau Burlat és a Regina szolgált.

Nagy és kemény húsú az Irena gyümölcse
Nagy és kemény húsú az Irena gyümölcse

A cseresznye átlagos C-vitamin-tartalma 100 gramm friss gyümölcsben 10 milligramm (az ajánlott napi beviteli mennyiség 80 mg).

Legmagasabb C-vitamin- tartalommal a Bigarreau Burlat (16,6 mg), a Helga (12,1 mg), és az Aranka (11,4 mg) fajták rendelkeztek. Azonban fontos hangsúlyozni, hogy a C-vitamin mennyiségét számos tényező befolyásolhatja, például a klimatikus viszonyok, a betakarításkori érettség, a szedés és tárolás módja. Az antioxidánsok mennyisége nem különbözött szignifikánsan az egyes fajtákban, a korai cseresznyéké azonban 30%-kal alacsonyabb volt a későbbi fajtákénál. A polifenolok mennyisége 19,9-63,1 milligramm között változott, legmagasabb értéket a Sylvana fajta esetében mérték (63,1 mg/100 g), azt követte a Sandra, a Tim és a Kordia (52,7 mg/100 g). Az antociánok mért mennyisége a néhány milligrammtól a 300 mg/100 g mennyiségig változott, legtöbbet a Kordia (23,4 mg) és a Jacinta (20 mg) fajtákban találtak a cianidin-3-rutinozidból, míg legkisebb koncentrációban az Aranka, a Helga és a Burlat fajtákban volt jelen.

Bejelentett meggyfajták

Az ültetvénylátogatás során a Julius Kühn Intézet új cseresznye-fajtajelöltjei mellett megtekinthettük a már bejelentett meggyfajtákat is.

Új cseresznye-fajtajelölt (PiSue 1843)
Új cseresznye-fajtajelölt (PiSue 1843)

A középérésű fajták közül láthattuk az Achátot, amely öntermékeny cseresznye-meggy, a gyümölcs átmérője 25,9 milliméter, súlya 8,5 gramm, közepesen kemény, jó ízű, cukortartalma 16,3 Brix.

Kifejezetten jó ízű a Spinell nevű, részben öntermékeny, kései virágzású fajta.

Érdekességképpen említhető a Jachim nevű, kései virágzású, félig öntermékeny oszlopos meggy: a gyümölcs átmérője 24,6 milliméter, súlya 7,3 gramm, cukortartalma 14,9 Brix.

A meggyeknél a Taurus fajtáról elmondták a szakemberek, hogy gyenge növekedésű lévén erős növekedésű alanyra célszerű tenni, húsa keményebb, mint az Újfehértói fürtösé, alkalmas a gépi betakarításra. A gyümölcs mérete 22,7 milliméter (6,2 g), cukortartalma 18,6 Brix, nagyon jó ízű, öntermékeny fajta. A Turmalin kései érésű, szintén öntermékeny fajta, amely rezisztensnek bizonyult a levélbetegségekkel szemben. Gyümölcsmérete a Taurushoz hasonló, kemény húsú fajta, a Brix-értéke 16,1. A Taurus és a Turmalin fajta is megtalálható a Pullulo Kft. fajtakínálatában, így már a hazai érdeklődők számára is elérhető.

Holovousy Kutatóintézet

Csehország hetven éve alapított, egyetlen gyümölcskutató és nemesítő intézetében (VŠÚO) közel száz fő dolgozik, ebből ötven kutató.

Öt szakmai osztályuk van: növényvédelem, nemesítés, génbank, laboratóriumi kutatások (DNS, in-vitro) és szaporítóanyag-előállítás.

Az öntermékeny Turmalin meggy későn érik és nem fogékony a levélbetegségekre
Az öntermékeny Turmalin meggy későn érik és nem fogékony a levélbetegségekre
A növényvédelmi osztályon kártevők, vírusok és gombák kutatásával foglalkoznak, végeznek vírusteszteléseket (PPV, fitoplazma) más intézetek, vagy akár külföldi megrendelők számára is. Új növényvédő szereket is tesztelnek a BASF és a Bayer megbízásából. Kártevő-monitorozó rendszereket működtetnek, és azok alapján rendszeres, államilag finanszírozott előrejelzéseket küldenek a termesztők számára. Vizsgálják a súlyos gazdasági károkat okozó növénybetegségek (pl. almavarasodás) megjelenésének okát, illetve feltételeit. Molekuláris biológiai laboratórium segíti a különböző növényi patogének kutatását.

Oszlopos növekedésű meggyfajta a Jachim
Oszlopos növekedésű meggyfajta a Jachim
További kutatási területek az intézetben a tápanyag-kijuttatás, az intenzív ültetvények öntözése; a fajtakutatások; a különböző létesítmények, technológiák (pl. üvegház, különböző fóliaanyagok, jégvédőháló stb.) hatékonyságának vizsgálata a gyümölcsméret és minőség javítása érdekében; csonthéjasok és almatermésűek produktivitásának gazdasági elemzése, valamint ezen fajták vizsgálata csehországi klimatikus viszonyok között; a különböző fajok számára optimális tárolási körülmények meghatározása oxigénszegény környezetben (ULO), illetve módosított légterű csomagolás során (MAP) és ózon hatására; in-vitro szaporítási módok alkalmazása.

Gázkromatográf és spektroszkóp segítségével gyümölcs- beltartalmi vizsgálatokat is végeznek (pl. növényvédőszer-maradványok kimutatása), akár külföldi megrendelők számára is.

Talajlaboratóriumukban évente körülbelül 1500 mintát vizsgálnak, nitrogén-, foszfor- és makroelemtartalmat mérnek talajból és gyümölcsből.

Prebázis növények nevelését szolgáló izolátorház
Prebázis növények nevelését szolgáló izolátorház
Nemesítői tevékenységük kiterjed az almára, cseresznyére, kajszira és szilvára, amelynek eredményeképpen több mint 80 új fajta kapott regisztrációt eddig, továbbá számos fajta licencjogával rendelkeznek. A nemesítés fő iránya a kiváló gyümölcsminőség, a biotikus és abiotikus stresszel szembeni ellenálló képesség javítása, a gyümölcs tárolhatóságának növelése, valamint varasodással szemben ellenálló oszlopos almafajták kutatása.

Génbankjukban számos gyümölcsfaj megtalálható, ezekről fajtaleírásokat készítenek, vizsgálják a perspektivikus fajtákat, illetve továbbiakat keresnek gyűjtőútjaik során.

Mindezek mellett foglalkoznak prebázis és bázis fokozatú szaporítóanyag előállításával is.

A szemzőhajtás-termő törzsültetvényt erdő védi a vírusfertőzéstől
A szemzőhajtás-termő törzsültetvényt erdő védi a vírusfertőzéstől
Megtekinthettük a prebázis anyanövényeket, amelyeket izolátorházakban nevelnek, zárt konténerekben, a legidősebb egyedek 15 évesek voltak. Különösen érdekes a szemzőhajtástástermő ültetvényük, amely 330 méter tengerszint fölötti magasságban található, egy bükkerdővel körülvett területen, amely lényegében teljes védelmet biztosít a vírusokkal szemben. Számos csont­héjasfaj található a választékukban (kajszi, meggy, cseresznye, szilva, alma), és rendszeresen exportálnak szemeket Romániába, Szlovéniába és Görögországba is.

Dr. Peti Erzsébet, dr. Nádosy Ferenc, Rácz Szabó Róbert, Báderné Barakonyi Enikő

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/29 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A szabadföldi paradicsom

A paradicsom egyike azon zöldségféléinknek, amelyet az egész tenyészidő alatt sok betegség és kártevő veszélyeztet. Palántanevelés idején a palántadőlés, szabadföldön pedig a különböző baktériumok, a paradicsomvész, az alternáriás és a szeptóriás levélfoltosságok, a vírusok és nem utolsósorban a levéltetvek, a burgonyabogár és a zöld vándorpoloska károsításától kell megóvnunk.

A COVID-hoz hasonló, potenciálisan veszélyes vírust azonosítottak

Oroszországi kis patkósdenevérekből mutatták ki azt a vírust, mely igen hasonló a SARS-CoV-2-höz. Elképzelhető, hogy ez a vírus is képes embereket megfertőzni, és úgy tűnik, az eddigi vakcinák sem nyújtanak védelmet velük szemben.

Hogyan változott a táplálékpiramis az idők során?

Valószínűleg már mindenki számára ismert a táplálkozási piramis fogalma, vagy legalábbis láttunk már élelmiszer-piramist, ami beégett az elménkbe. Nagy valószínűséggel ezt úgy képzeljük el, mint azt az élelmiszer-piramist, amelyet az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) 1992-ben hivatalosan elfogadott.

A hőség káros hatásai a kertben

Korábbi cikkünkben a nyári időjárás egyik időnként káros összetevőjéről, a bőséges fényellátásról volt szó. Most elsősorban a nyár közepére jellemző magas hőmérséklet, majd az augusztus második felétől egyre nagyobb valószínűséggel bekövetkező reggeli lehűlésekkel foglalkozunk.

Szárazságtűrő növények a mediterrániumból

Korábbi cikkünkben a vízpartokon, vízközelben élő gyógynövényeket vettük sorra, ám szárazságtűrőből sokkal több van. Ezekkel a fajokkal egy kevésbé intenzíven gondozott, öntözés nélküli kert is benépesíthető, ráadásul díszítőértékük mellett gyógyhatással is rendelkeznek, némelyek pedig fűszerként is hasznosíthatók a konyhában.

Ezt eddig nem tudtuk a háziméh bélflórájáról

Egy új tanulmány rámutat arra, hogy a háziméh mikrobiomja összetettebb, mint ahogy eddig gondoltuk.

Rákkutatásban működik együtt az Állatorvostudományi Egyetem és a Rákvakcina BVM Kft.

Daganatos megbetegedések kezelésére fejlesztett magyar immunterápiás módszerről és lehetséges állatgyógyászati alkalmazásáról írt alá fejlesztési együttműködési megállapodást az Állatorvostudományi Egyetem a Rákvakcina BVM Kft.-vel.

Újdonság a napelemek között

Egy londoni nanotechnológiák kutatásával foglalkozó vállalat, a NextGen Nano, megalkototta azt az átlátszó, organikus fotovoltaikus napelemet, amellyel úgy állítható elő villamos energia az üvegházak tetején, hogy közben a panel nem folyásolja be a növények fényellátottságát és fejlődését.

Megkezdődött a drónos növényvédelmi szolgáltatók támogató ellenőrzési kampánya

Támogató szemlékkel segíti a Nébih a permeteződrónos növényvédelmi szolgáltatók jogszabályoknak megfelelő feladatvégzését. A nemrégiben indult ellenőrzések során a hatóság mindenekelőtt a jogszerűség érdekében elvárt feltételekről tájékoztatja a szolgáltatókat.

A göngyöleg környezetkímélő helye

Közel húsz éve, 2003-ban felismerve, hogy a növényvédő szer csomagolóanyagok szervezett visszagyűjtése már nem odázható el, megalakult a Cseber Nonprofit Kft. A cégnek ma több, mint száz partnere van. Ezek azok a gazdasági társaságok, akik növényvédő szert, vagy csávázott vetőmagot gyártanak, előállítanak, vagy azoknak első importőrei, forgalmazói.