0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Mire megy el az idő a tehenészetben?

A világ minden táján egyre több kihívással kell szembenézniük a tejtermelő tehenészetnek: egyre kevesebb a munkaerő, a fenntarthatóság kérdésköre, és a növekvő igények a megfizethető és tápanyagban gazdag élelmiszerekre.

Emellett a telepeknek koncentrálniuk kell arra, hogy fenntarthatóbban termeljenek, reflektálva az gazdasági, környezetvédelmi és társadalmi célokra. A Journal of Dairy Science lapban megjelent új jelentés azt igyekezett feltárni, hogy az írországi legeltetésen alapuló tejtermelő gazdaságokban melyik munkafolyamatok igénylik a legtöbb időt a legelfoglaltabb tavaszi és nyári időszakban – írja a Phys.org.

A mezőgazdasági foglalkoztatás világviszonylatban 29,8 százalékkal csökkent 2000 óta. Mivel egyre kevesebb munkaerő áll rendelkezésre, így különösen fontos az élőmunka-ráfordás helyes menedzselése a világ tejtermelő gazdaságaiban, de különösen azokon a helyeken, ahol bővül a piac.

A legeltetéses rendszerben működő tehenészeteknél – mely javítja a gazdaság jövedelmezőségét és kedvező környezeti hatásokkal rendelkezik – a szezonális munkaterhelés és a növekvő állatállományok együttesen ahhoz vezettek, hogy újra előtérbe került a munkaidő beosztása és ehhez kapcsolódóan a hatékonyság.

A tanulmányhoz a legújabb technológiákat használták, beleértve egy mobiltelefonos alkalmazást, mely lekövette a feladatok időbeosztását 82 ír legeltetéses rendszerben működő gazdaságnál, ahol tavasszal ellették a teheneket. Az adatgyűjtést 2019 február 1 és június 30 között végezték.

A tanulmány első szerzője, Conor Hogan, a Teagasc Állattenyésztési & Legelő Kutatási & Innovációs Központ (Teagasc Animal & Grassland Research & Innovation Centre; Moorepark, Fermoy, Cork megye, Írország) és a University College Dublin (Dublin, Írország) Mezőgazdasági és Élelmiszertudományi Iskolájának munkatársa elmondta: a gazdálkodók egy okostelefonos alkalmazás segítségével rögzítették hetente egy nap, hogy milyen munkafolyamattal mennyi időt döntöttek. Minden héten másik napon készült az adatgyűjtést. Az alkalmazást nem használó dolgozók munkaidő-ráfordítását pedig hetente egy online felmérés segítségével rögzítették.

A kutatók arra jutottak, hogy a fejés volt a legidőigényesebb munkafolyamat, ami az összes munka 31 százalékát tette ki.

Ez egy olyan terület, ahol érdemes megvizsgálni, hogyan lehet javítani a hatékonyságot. A következő időigényes feladat a borjak ellátása (14 százalék), a legelő karbantartása (13 százalék), a tehenek ellátása (10 százalék) és az adminisztrációs és egyéb vállalkozással kapcsolatos ügyintézések (8 százalék). A kutatók azt is megállapították, hogy a felmérésben részt vevő gazdák átlagosan 60 órát dolgoztak hetente, és a gazdaságok legmozgalmasabb hónapjai február és március voltak.

A csoport hangsúlyozta:

fontos megérteni, hogy mire megy el a munkaidő nagyrésze a legmagasabb munkaigényű időszakokban a legeltetéses tejtermelő gazdaságokban, mivel ezzel meghatározhatók azok a területek, ahol a hatékonyságot növelni kell.

Ahogy Hogan rámutatott: „A tavaszi és nyári jobb időbeosztás, amely a munkaidő csökkentését eredményezi, a tejtermelés számos aspektusára pozitív hatással lehet, beleértve a gazdaságok üzemeltetőinek javuló egészségét és biztonságát, valamint a gazdálkodók stressz-szintjének és kimerültségének csökkenését, vonzóbb munkahelyeket teremtve és javítva a gazdaságok jövedelmezőségét.”

Forrás: phys.org