0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Nyári bőrvédelem belsőleg zöldségek és gyümölcsök segítségével

Bőrünk védelmét nem csak kívülről fokozhatjuk, hanem az elfogyasztott élelmiszerek által is. Mivel a zöldségek és gyümölcsök különleges hatóanyagai belülről is képesek támogatást nyújtani egyik legterjedelmesebb szervünknek.

Mi, emberek bármikor árnyékba húzódhatunk, bebújhatunk házaink védelmébe, illetve bekenhetjük testünket némi védelmet biztosító készítményekkel. A növények többsége viszont kénytelen nyáron is fegyelmezetten kint állni napközben a napon. Az egyedüli módja annak, hogy e komoly hatás ellenében életben maradjanak, ha alkalmazkodnak és kiépítik védekezőrendszerüket. A földből kibújó növényi részek azonnal elkezdenek védekezni, a beltérben nevelt palántáknak, sőt, még a nyáron kertbe költöztetett szobanövényeknek viszont szükségük van egy kis edzésre kihelyezés előtt. Ha szoktatás nélkül tennénk őket a tűző napra, megégnének. Ebben hasonlítunk, mert éppen ilyen óvatosságra van szükségünk egyébként nekünk is. Csodálatos módon a maguk számára termelt anyagok (pl.: antioxidánsok, vitaminok) a mi védelmünket is erősítik.

Személyre szabott napernyőnk

A bőrszínünk nem csupán a véletlen játéka miatt olyan, amilyen. Éppen ezzel árulkodik genetikai és földrajzi származásunkról, ezzel együtt jelezni próbálja, hogy a planétánkon hol vagyunk leginkább otthon. Ha ezt félreértjük vagy nem akarjuk figyelembe venni, komoly veszélynek tesszük ki védőburkunk egészségét.

A bőrünk színéért felelős melanociták termelik az egyedi színünket adó festékanyagot, a melanint. Ezeknek a pigmentgolyócskáknak két fajtája van, a világos bőrűekben a feomelanin van túlsúlyban, míg a sötétebb bőrűekben az eumelanin. Egyik sem jobb a másiknál, egyszerűen mások, mert az élőhelyhez való legoptimálisabb alkalmazkodást szolgálják. Az északiak nagyon fehér bőrüknek köszönhetik, hogy jobban tudják hasznosítani azt a csekély napsugarat, ami náluk van. A sötét bőr viszont jelentősebb védelmet nyújt a szervezet számára az erősebb napsugárzás káros hatásaival szemben, és abban is segít, hogy ne hevüljön túl a test a forróságban.

Nehéz helyzetbe hozzák magukat azok a sötét bőrű emberek, akik egyre északabbra vándorolnak, ahol a bőrük erősebb védekezőképessége a gyengébb napsugárzással kombinálva szinte borítékolja a vitaminhiányos állapotot és a vele járó kockázati tényezők egész sorát.

Az északi, rendkívül világos bőrű népek szülöttei is fokozott rizikónak teszik magukat, ha túlságosan délre települnek, mert a bőrük sosem lesz képes megszokni az intenzívebb napsugárzást, ezért lényegesen magasabb eséllyel fejlődik ki náluk a bőrrák valamely fajtája.

Védővegyületek

Testünk túl csupasz és önmagában eléggé védtelen az UV- sugarakkal szemben, ezért a téli fakóság után hozzá kell szoknia az erősebb hatásokhoz. Ebben segít, ha kora tavasztól minél többször keresünk alkalmat egy kis napfürdőzésre, rendszeresen fogyasztunk olyan élelmiszereket, amelyek a bőrben védőréteget képeznek, illetve részt vesznek az UV- sugárzás keltette káros szabad gyökök semlegesítésében. Amikor azonban túl hosszas érintkezésre számíthatunk a legtanácsosabb védőruházattal óvni a bőrünket.

Béta- karotin

Három héten keresztül napi 30 mg béta- karotin fogyasztásával el lehet érni egy enyhe narancsszínű védőréteget. Ez az elszíneződés jelentősen fokozza a napsugarakkal szembeni toleranciánkat, és lehetővé teszi, hogy a napon tartózkodás idejét kétszer- háromszor megnöveljük a leégés kockázata nélkül. A bőr egészségének és védelmének érdekében fogyasszunk ezért gyakran magas béta- karotintartalommal rendelkező zöldségeket, gyümölcsöket (sárgarépa, édesburgonya, spenót, kelkáposzta, cékla, piros és sárga paprika, sárgabarack, sárgadinnye, mangó, papaya, homoktövis, nyers kakaó, goji bogyó).

Likopin

A paradicsom és a görögdinnye színanyagának védelme még az előzőnél is hatékonyabb, elnyeli az UVA- és UVB- sugárzást, megelőzi a bőr károsodását és segít a helyreállításban. Szüksége van ugyan néhány hétre, hogy igazán ki tudja fejteni áldásos hatását, de ez egy jó érv arra, hogy minél gyakrabban fogyasszunk paradicsomos ételeket.

Antocián

A cseresznye, meggy, fekete áfonya, kék szőlő magas antociántartalma védi mind a gyümölcsöt, mind a fogyasztóját a napsugárzás káros következményeitől.

Polifenolok

A zöld és a fekete teában fellelhető EGCG névvel illetett flavanol egerekkel végzett kísérletben védőhatással bírt az UV-hatással kapcsolatba hozható daganatokkal szemben. A zöld tea ezen felül még a bőr kollagénszintjét is óvja. A katechinek erős antioxidánsokhoz méltóan megvédik a bőrt a napsugárzástól, csökkentik az UVA- sugárzás okozta bőrkárosodás mértékét, valamint javítják a bőr hidratáltságát. A színesebb szőlőkben, eperben, málnában, földimogyoróban, kakaóban található rezveratrollal szintén erősíthetjük a védekezésünket. Már napi 20 gramm jó minőségű étcsokoládé megduplázza a bőr ellenállásást az UV-sugárzással szemben.

E- vitamin

A mértékkel fogyasztott olajos magvak (napraforgó, mandula, dió), hidegen sajtolt növényi olajok és az avokádó védenek az ártalmas szabad gyökök károkozásaival szemben.

C-vitamin

Igyekszik megvédeni a bőrt a környezeti hatások okozta oxidatív károsodásokkal szemben.

Omega-3 zsírsavak

Erős gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek, vigyáznak a bőr egészségére, rugalmasságára és hidratáltságára. Legjobb növényi forrásai a kendermag, a lenmag, a chia mag és a dió, valamit ezek magolajai.

Egyéb hatóanyagok

A sötétzöld levelű zöldségekben levő lutein is segít megvédeni a bőrt a kiszáradást és ráncosodást kiváltó oxidatív károsodásoktól.

A hisztidin serkenti az UV-sugárzást elnyelő urokánsav termelődését. Jelentősebb forrásai: szójafehérje, tofu, hüvelyesek, karfiol, kelkáposzta, tökmag, búzacsíra, mogyoróvaj.

Egy kísérlet során bebizonyosodott, hogy az avokádóból kivont speciális lipidmolekula, a PFA (polihidroxilált zsíralkohol) UVB- sugárzással való érintkezés előtt keratinocitákba juttatva csökkenti az UV-sugárzás által kiváltott sejtkárosodást, növeli a sejtek életképességét és serkenti a DNS javítását.

Laboratóriumi vizsgálatokban a szulforafán is bizonyított, mivel képes volt akár 29 %-kal csökkenteni az UV- sugárzás által elpusztult bőrsejtek számát. Védőhatása közel 48 órán keresztül kitart. Semlegesíti a szabad gyököket, segíthet megelőzni a bőrrákot és legfőbb okozóját, a leégést. Forrásai: brokkoli, brokkoli csíra, karfiol, kelbimbó, káposzta, vízitorma.

A belső védelem legalább olyan fontos, mint a külső eszközök, amiket bevethetünk a túlzott napsugárzással szemben. Akkor járunk tehát a legjobban, ha élünk a fényvédelem minden fajtájával.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu