0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Szakmai túrák Dél-Tirolban

Az Interpoma kiállítást számos program egészíti ki, többek közt szakmai túrákat szerveznek a dél-tiroli almatermesztés, -feldolgozás és -kereskedelem részletes bemutatására. 2022. november 17-19-én 9 program várja az érdeklődőket a világ minden tájáról, amelyekre online lehet jegyet váltani. A túrákon résztvevők minden, de minden kérdésükre választ kaphatnak, hangsúlyozza a kiállítás ajánlója.

A biotermesztés iránt érdeklődők meglátogathatják a VOG konzorciumhoz tartozó Biosüdtirol Szövetkezetet Lanában, ahová 300 biotermesztő tartozik és 35 almafajtát szállítanak be a szövetkezetnek. A Runstnerhof biotermesztő gazdaság Gargazzonéban, egy gyönyörű kertben kávézót is üzemeltet. Ezt a programot két csoportnak is megszervezik.

A kulcs az innováció (Innovation is the key) túra a fajtakísérletekre és feldolgozásra fókuszál, a Laivesben működő, integrált termesztésre állt Fuji Società Agricola s.r.l. és a VOG feldolgozóüzeme mutatja be a dél-tiroli gyakorlatot.

Az üzemben gyümölcslevet, sűrítményt, aromákat, hámozott és darabolt gyümölcsöt készítenek az élelmiszeripar számára.

Korszerű technológiákat és új termesztési elképzeléseket mutat be a Jövő ma van (Future is today) címmell indított kirándulás Lacesba, ahol a VIP konzorciumhoz tartozó Minor Szövetkezetet látogatják meg, majd Castelbellóban Michael Mitterer integrált gyümölcsösébe jutnak el, ahol a többtörzsű almafák nevelését tanulmányozhatják.

Első a fenntarthatóság (Sustainability first) túrán két jó gyakorlatot ismerhetnek meg a résztvevők.

A Caldaróban működő Roen Szövetkezet napelemmel fedezi energiaszükségletét, a korszerű és igen rugalmas osztályozó gépsoron használt vizet pedig visszaforgatják. Traminban pedig egy alma- és szőlőtermesztéssel, valamint vendéglátással foglalkozó családi vállalkozás mindennapjaiba nyernek betekintést.

Két családi gazdaság összehasonlítására nyílik mód a Micro and macro túrán. Michael Komiss Bolzano közelében működő gazdaságában almacsipszet is készít, amit közvetlenül forgalmaz. Vilpianban pedig az egy család által működtetett gyümölcsaukció és a Fructus feldolgozóüzem az úti cél.

A permetezés és az öntözés áll a következő túra középpontjában. Lanában lehet meglátogatni a permetezőgép-felülvizsgáló központot,

majd Postal következik, ahol Thomas Gruber integrált gyümölcsösében a talajnedvesség-mérésen alapuló öntözést és a napelemekből származó energiaellátást lehet tanulmányozni.

Az utolsó út pedig a Melinda Szövetkezet föld alatti tárolójába vezet: több mint 200 méter mélyen a föld alatt, a Dolomitok elhagyott bányájában alakította ki szabályozott légterű hűtőtárolóját a szövetkezet.

Az Interpoma túrákra ide kattintva lehet jegyet váltani, áruk egységesen 90 euró.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/Interpoma