Back to top

Nem utópia az élhető város

Több mint három hónapja tart a Floriade Expo 2022 kertészeti világkiállítás. A hollandiai Almere-ben mintegy hatvan hektáron a teljes kertészeti ágazatot átölelve bemutatják azokat a kreatív ötleteket, innovatív megoldásokat, korszerű technológiákat, amelyekkel szebbé, élhetőbbé tehetjük környezetünket

Az idei világkiállítást a „Growing Green City”, azaz a Növekvő Zöld városok témakörnek szentelték, ennek megfelelően az expo mindenelőtt a fenntarthatóságot, környezetvédelmet és élelmiszerbiztonságot szolgáló megoldásokra fókuszált, hogy zöldebbek, szórakoztatóbbak és élhetőbbek lehessenek városaink.

Fotó: Rass Krisztina
A téma fontos és mindennél időszerűbb, hiszen a klímaváltozás és a növekvő népesség soha nem látott kihívások elé állítja nemcsak a városok vezetőit, hanem magukat a városlakókat is. A városok növekvő lélekszáma a kertészeti szektort is mind nagyobb teher alá helyezi, amelynek komoly erőfeszítéseket kell tenni azért, hogy a következő generációk számára biztonságos élelmiszerellátást, egyúttal egészséges környezetet teremtsen.

E hosszú távú elgondolás köré felépített világkiállítás a szervezők ígéretének megfelelően valóban sikeresen vázolja fel a kertészet és a város egységének, egymáshoz kötődésének fontos szerepét. A zöld városokhoz kapcsolódóan az expo a kertészeti ágazat egészét átfogva, részletgazdagon, közérthetően szemlélteti mindazon megoldásokat, amelyek a nem is olyan távoli jövőben mindennapjaink részét képezik majd:

ilyenek a növényvédelmi drónok, a távolról vezérelt robotok a termelésben, a napelemes tetőcserepek és a LED világítás az energiahatékonyság érdekében, körforgásos gazdaság és újrahasznosítás a környezetvédelem jegyében. 

Fotó: Rass Krisztina

A kiállítás egyik leglátványosabb eleme az újonnan felépített 10 000 négyzetméteres üvegház, amelyben megismerkedhetnek a látogatók a holland kertészeti üzemekben alkalmazott legkorszerűbb, fenntarthatóságot szolgáló termesztési technológiákkal. A Hortus Avenue sétány mentés kialakított színes, illatos virágtengerként ható bemutatókertek különösen feltűnő elemei a kiállításnak  A kis kertekben növényültetési, növénytársítási ötleteket látunk, miközben a legfontosabb holland termelők növényérdekességeit  is megismerhetjük.

A világkiállításon 33 ország képviselteti magát, amelyek mindegyike rendhagyó pavilonban mutatkozik be, és valamennyi a jövő nemzedékei számár fenntartható gazdálkodást állítja kiállítása középpontjába.

A Floriade 2022 világkiállításról részletesebben a Kertészet és Szőlészet 2022/31 számában olvashatnak. 

Fotó: Rass Krisztina

Forrás: 
www.magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A hétvégén rendezik meg a 30. Európai Madármegfigyelő Napokat Magyarországon

A hétvégén rendezik meg a 30. Európai Madármegfigyelő Napokat Magyarországon (EMN), melynek során a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) mind a 19 megyében és Budapesten 61 helyszínen várja az érdeklődőket.

Mintegy 280 tonna hulladékot gyűjtöttek be a Tisza ukrajnai forrásvidékén

Mintegy 280 tonna hulladékot gyűjtöttek be a Tisza ukrajnai forrásvidékén a Diageo és a PET Kupa közös Call-Action programjának köszönhetően - közölték az MTI-vel a szervezők a folyók világnapja alkalmából.

A szabadföldi paradicsom

A paradicsom egyike azon zöldségféléinknek, amelyet az egész tenyészidő alatt sok betegség és kártevő veszélyeztet. Palántanevelés idején a palántadőlés, szabadföldön pedig a különböző baktériumok, a paradicsomvész, az alternáriás és a szeptóriás levélfoltosságok, a vírusok és nem utolsósorban a levéltetvek, a burgonyabogár és a zöld vándorpoloska károsításától kell megóvnunk.

A hőség káros hatásai a kertben

Korábbi cikkünkben a nyári időjárás egyik időnként káros összetevőjéről, a bőséges fényellátásról volt szó. Most elsősorban a nyár közepére jellemző magas hőmérséklet, majd az augusztus második felétől egyre nagyobb valószínűséggel bekövetkező reggeli lehűlésekkel foglalkozunk.

Szárazságtűrő növények a mediterrániumból

Korábbi cikkünkben a vízpartokon, vízközelben élő gyógynövényeket vettük sorra, ám szárazságtűrőből sokkal több van. Ezekkel a fajokkal egy kevésbé intenzíven gondozott, öntözés nélküli kert is benépesíthető, ráadásul díszítőértékük mellett gyógyhatással is rendelkeznek, némelyek pedig fűszerként is hasznosíthatók a konyhában.

Újdonság a napelemek között

Egy londoni nanotechnológiák kutatásával foglalkozó vállalat, a NextGen Nano, megalkototta azt az átlátszó, organikus fotovoltaikus napelemet, amellyel úgy állítható elő villamos energia az üvegházak tetején, hogy közben a panel nem folyásolja be a növények fényellátottságát és fejlődését.

Megkezdődött a drónos növényvédelmi szolgáltatók támogató ellenőrzési kampánya

Támogató szemlékkel segíti a Nébih a permeteződrónos növényvédelmi szolgáltatók jogszabályoknak megfelelő feladatvégzését. A nemrégiben indult ellenőrzések során a hatóság mindenekelőtt a jogszerűség érdekében elvárt feltételekről tájékoztatja a szolgáltatókat.

A gazdák végzik a legjelentősebb közszolgáltatást a környezet védelmében

Tánczos Barna, a román kormány környezetvédelmi vízügyi és erdészeti minisztere szerint a gazdák végzik a legjelentősebb közszolgáltatást a környezet védelmében.

A göngyöleg környezetkímélő helye

Közel húsz éve, 2003-ban felismerve, hogy a növényvédő szer csomagolóanyagok szervezett visszagyűjtése már nem odázható el, megalakult a Cseber Nonprofit Kft. A cégnek ma több, mint száz partnere van. Ezek azok a gazdasági társaságok, akik növényvédő szert, vagy csávázott vetőmagot gyártanak, előállítanak, vagy azoknak első importőrei, forgalmazói.

A természet megóvása kiemelt feladatunk

Rendkívül nagy szükség van a védett természeti területekre, hiszen ezek fizikai és mentális egészségünk zálogai – jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a 34. Természetjárók Napján, Dobogókőn.